Odliatky, pojazdy, detaily, napady a postupy prace
Dovolil som si vytvorit novu temu zaoberajucu sa hlavne o odliatkoch-stavbe a skusenostiach o nich..delej asi tak o napadoch ako na to... Takze ludia nehanbite sa a zasielajte prispevky.budem sa tesi
malé odbočenie: čo a ako sa robí dnes "na kolene". Bol som na stretnutí Zababova, kde som sa stretol s modelárom ktorý:
podvozkové diely frézuje CNC frézou z plexiskla (prototyp), ozubené kolieska si lisuje z plastu (neodlieva, lisuje pod tlakom) do kovovej formy. Formy si vyrába elektroiskrovým obrábaním. Lisuje ručným lisom. Videl som aj prototypy modelov lisované z plastu do kovovej formy. Ešte to nebolo celkom ono, ale veľa tomu nechýbalo. Je síce pravda, že onen modelár má z titulu profesie prístup k oným zariadeniam, ale vyvstáva otázka: čo ešte má zmylsel robiť "doma" a čo treba naozaj nechať na "fabriku", resp. či individuálne pokusy a omyly vedú k cielu, alebo by bolo lepšie spojiť sily a "nechať" si to vyrobiť profíkom...
jki - tesne pred tým, než vyhodím všetok vercajk do smetí...
podvozkové diely frézuje CNC frézou z plexiskla (prototyp), ozubené kolieska si lisuje z plastu (neodlieva, lisuje pod tlakom) do kovovej formy. Formy si vyrába elektroiskrovým obrábaním. Lisuje ručným lisom. Videl som aj prototypy modelov lisované z plastu do kovovej formy. Ešte to nebolo celkom ono, ale veľa tomu nechýbalo. Je síce pravda, že onen modelár má z titulu profesie prístup k oným zariadeniam, ale vyvstáva otázka: čo ešte má zmylsel robiť "doma" a čo treba naozaj nechať na "fabriku", resp. či individuálne pokusy a omyly vedú k cielu, alebo by bolo lepšie spojiť sily a "nechať" si to vyrobiť profíkom...
jki - tesne pred tým, než vyhodím všetok vercajk do smetí...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/32085/
Ad Jozef - keď budeš vyhadzovať náradie nezabudni včas informovať, aby som pristavil svoj kôš. Z "profíkov" nemám strach. Jednak tých predlôh je obrovský počet a potom aj ako úplný nevzdelanec v tomto smere, istý nástrojár mi raz vynadal, že ani len pilník neviem držať v ruke, si trúfnem na ktorýkoľvek model. Okrem toho kov je kov, nijaké plastovo-epoxidové kusy sa mu nevyrovnajú. V tomto smere majú väčšiu šancu lepty. Svojho času som sa angažoval s dnes už nebohým V. D., ktorý robil finálne modely (odlieval do vyiskrovaných foriem) a aby sa uživil bolo to o hubu. Takže ak nepôjde o výrobu modelov z pasie a ich rozdávanie pre radosť tešíš sa predčasne ...