Piešťany - Vrbové
zdravim,
mate niekto prehlad ake masinky chodili po tejto trati?
presne tak, po budove PN-predmestie nie je ani pamiatky, pokila som ja zistoval tak stala niekde v miestach "teplarne" (skor blizsie k dialnici). teplaren este stoji, aj s kominom, ale uz je v nej obchod s prskavkami. Pri stavbe dialnice sa trat presunula na nadjazd a teda kusok natiahla. Pritom v tejto casti boli osadene nove kilometrovniky, kym v "starej" casti zostali povodne...
V Trebaticiach najdes este stanicu, budovu aj s kolajami, v Krakovanoch zastavku, vo Vrbovom tiez stanicu - ale skladisko patri sukr. firme a stan. budova je prestavana na rod. dom. Jedna kolaj je zasypana (mozno uz aj dve), vlecka do "polnonakupu" stale existuje... este donedavna boli na sturci aj znacky, pred skladiskom je na kolaji aj udrzbova jama.
inak je trat v katastrofalnom stave: mnohe podvaly hnile, z mnohych sa skrutky vypadavaju... odbocku na rakovice nenajdes, po trati zostalo niekolko zbytkov nasypov, najma v Rakoviciach - ale to by ta musel niekto k nim priviest a ukazat ti "to je ten nasyp", inak to sotva najdes. cely cas ma ale zaraza kam sa podeli stan. budovy borovce a rakovice... ze sa tie neprestavali na nieco ine, ale zrovnali so zemou... hm...
tam kde kedysi sla polna uzkokolajka borovce-sv. maria je dnes polna cesta
Tak to je veľká škoda. :-(
Inak keď si porovnám mapu zo stránky www.rail.sk
http://rail.sk/arp/slovakia/history/map/312a.gif so súčasnosťou, tak mi vychádza, že zastávka Piešťany predmestie sa nachádzala medzi súčasným nadjazdom ponad diaľnicu a priecestím z cestou Piešťany - Vrbové. Podľa starých cestovných poriadkov bola od Piešťan vzdialená 3 km.
Mirec:
Urobil som ten pokus pred par rokmi. Bohuzial sa uz neda ani len identifikovat odbocenie trate v Trebaticiach. Nenasiel som tam vobec nic, jedine od domacich som sa dozvedel ze "to bolo tuto" a pod. V Rakoviciach a Borovciach nie je uz vobec nic.....
Okrem kolaji do Vrboveho su zachovale len domy staníc Trebatice a zatavky Krakovany. Stanica Vrbove uz patri inej firme ktora si ju prerobila..... Nejaka Piestanska zastavka je uz nenajditelna......
Prešiel si niekto už úsek Trebatice - Rakovice? Dajú s atam ešte nájsť nejaké pozostatky?
Rozmýšľam totiž, že by som si obe trate prešiel a ide mi o to, či má zmysel v Trebaticiach odbočovať do Rakovíc.
nie, nie je tam zastavena doprava, trat je stale v zcp pre nakl. vlaky. ale nebyt toho, ze teraz sa tam skladuju kolajove polia pre rekonstrukciu PN-NM tam posledny pohyb som tam zaregistroval vlani v lete: 2x jeden vozen, nakladali obilie... tak to funguje uz peknych par rokov, od krachu trikoty, dovtedy sa tam este vozili vlakna z humenneho, predtym boli este komunisti a to sa tam vlak objavil aj kazdy druhy den.
inak, osobna doprava skoncila niekedy na prelom 60/70 rokov a ta odbocka do rakovic bola zrusena este skor
GVD 1955, 1956 - na Os a Mnd (Mn s prepravou cestujucich) boli 310.4, v GVD 1958, 1960-63 boli na OS a Mn nasadene 431.0, v 1965 na Os M131.1 a na Mn 431.0 a v roku 1969 na Os M131.1 a na Mn a tiež na Os T334.0.