Lesná železnica Smolenice - Dobrá Voda
Diskusia o lesnej železnici Smolenice - Dobrá Voda s rozchodom 600 mm.
„ Podobne odbočovali z hlavnej trate aj trať do doliny Zabité.“ Hájovňa Zabité je na začiatku údolia, ktoré končí v Doľanoch. Tým pádom môže mať kritik pravdu o existencii dráhy v doline pri Dolanoch. Svojho času dráhary spomínali aj vedlajšiu trať na Planinku, keď si prechádzali trať z Dobrej Vody k Naháču. Pri cestnej odbočke na Planinku sú zbytky mosta.
Pán Junek vo svojom novšom diele už spomína jednu štvornápravovú Linke Hoffman (golian)1769/1919, trojnápravové Breitfeld a Danek (republika) 166/1919,Krauss Mníchov (Paulína) 4581/1901,Krauss Mníchov (Mena) 4582/1901,Krauss Mníchov (Lucia) 4359/1900, štvornápravovú Ludko.
Pán Jastrabík spomína dve dreziny Škoda a Laurin a Klement. Pán Engler spomína, že s piatich dieselových lokomotív bola jedna Deutz. Z iných zdrojov je že z dvoch motorových vozov bol min. jeden firmy Wohanka. Lokomotíva Republika bola od firmy Breitfeld a Danek 166/1919 R IIIc322 Cm2t a na dráhe chodila s číslom 6.
Úzkokoľajky na Slovensku - Dušan Lichner
Zrušené neverejné úzkorozchodné železnice - str. 214
3.2.10 Úzkorozchodné železnice v okolí Smoleníc
- aspoň niečo:
Ako už bolo spomenuté, zabezpečiť dostatočné množstvo drevnej hmoty pre výrobu chemickej továrne grófa Pálffyho v Smoleniciach za primeranú cenu mohla na prelome 19. a 20. storočia len železnica. S jej výstavbou sa začalo po r. 1895.
Hlavná trať s rozchodom 760 mm a celkovou dĺžkou 14 km, viedla z chemickej továrne k Hornej Parine cez Starú Bohatú, Nové Domy ku Klokoču. Pri hájovni Stará Bohatá odbočovala z nej trať na Prehybe cez Dlhý vrch, Polomy, Mesačnú k hájovni Kolovrátok a končila stanicou na rozhraní chotárov Doľany a Sološnica. Táto odb. merala viac ako 8 km.
Druhá dôležitá trať viedla z Majdánu na Uhlište, Polámané, pod Veterlín až po Záruby s celkovou dĺžkou 14 km. Táto trať je zaujímavá tým, že viedla v blízkosti dnešnej rekreačnej oblasti Jahodník. Z hlavnej trate odbočovala aj ďalšia trať, ktorá viedla cez dolinu Kamenné mlieko do Vydatej a merala 5 km. Podobne odbočovala z hlavnej trate aj trať do doliny Zabité. Zo spomienok pamätníkov sa zachovali informácie o dvoch odbočných tratiach, ktoré viedli z chemickej továrne na Rybnikárku s celkovou dĺžkou asi 6 km.
Výstavba spojovacej úzkorozchodnej železnice
Na existenciu novej železničnej trate s normálnym rozchodom zareagovalo vedenie chemickej továrne postavením úzkorozchodnej železnice s rozchodom 600 mm z areálu továrne na žel. stanicu Smolenice. Túto spojovaciu železnicu začali stavať v roku 1898 a dokončili až v roku 1901. Dôvodom takmer trojročnej výstavby železnice bolo dodatočné predĺženie jej trate zo žst. Smolenice až na Dobrú Vodu, kde sa v r. 1899 až 1901 postavil pobočný závod chemickej továrne. Celková dľžka trate úzkej železnice na tomto úseku predstavovala takmer 10 km.
Hnacie a hnané vozidlá
Vo väčšine prameňov, ktoré sa o tejto úzkej železnici zachovali a vychádzajú z jediného od autora Štefana Jastrabíka , sa uvádza, že na železnici bolo v prevádzke nasledovných:
6x para, 5x diesel, 2x os. motor. vozne, 2x drezína a 140 nákladných vozňov.
Podľa materiálov Jířiho Juneka zo šiestich parných strojov boli dva štvornápravové od firmy O&K, zakúpené na Morave, ktoré tu dostali mená "Golian a Ľudko".
Ostávajúce štyri rušne boli trojnápravové, pričom rušeň "Republika" bol od firmy Krauss Linz a ďalšie tri boli z Maďarska (Pavlína, Lucia, Mena).
Podľa pamätníkov zo Smoleníc a okolia bol rušeň "Republika" trojnápravový a ako pamätník bol vystavený ešte v 80-tych rokoch 20. storočia pred materskou škôlkou pri starej továrni na Majdáne. Tento rušeň je jediný, ktorý sa z tejto železnice zachoval dodnes. Ide o typ RIIIc vyrábaný na konci 1. sv pre VPŽ rakúsko-uhorského vojska. Najmä podľa tvaru búdky je na prvý pohľad zrejmé, že ide o výrobok buď z PČM v Prahe (RIIIc 231 až 301), alebo zo strojární Breitfeld und Daněk (RIIIc 306 až 326).
Viac info v danej menovanej publikácií:
- Úzkokoľajky na Slovensku **** © Dušan Lichner
**
Sorry, špatne som prečítal.
Ad dedo:
to je z druhej stany, za kopcom. To poznám. Aj som išiel po tej trase až na Sklenú Hutu. Tam sa tie trate mohli stretnúť, ale o tej z Dolian nieje nikde zmienka.Pametníci (dôchodcovia) sa po nej zvážali do dediny. Ale to ešte boli deti.
Tento motorový voz má maď. pôvod z fyrmi GANZ, prezívkou ho volali Arpád.
brano: neviem. ja som tam bol asi pred 3rokmi, som chatoval na planinke a turistikoval po okoli a tie nasypy sa mi zdali podozrive. tak som raz pristavil horara (asi 60tnika) a ten mi rozpraval kade to islo, kde boli ake odbocky, niektore boli iba chvilu, niektore odbocky sa vyuzivali (takmer) cely cas zeleznicky. on ma poslal aj k tomu domceku s vagonom tak bokom od cesty na luke, kusok od trasy. ak sa dobre pamatam, tak to bol taky vyklapaci vagonik, ako z bane a je pravda, ze na tom asi drevo nezvazali ale na budovanie a upravy trate by mohol byt uzitocny. ale sucasne sa mi mari akysi oplen ale to neviem ci bolo tiez tam. potom som sa tade iba zoparkrat prehnal na bicykli a nedavno som o tom cita lkdesi na webe. najskor na emilovej stranke
..no a aj o tom pamatniku mi tusim cosi ten horar vypraval, ale to uz fakt neviem ci som tam aj bol
HomoFaber: Ten vagónik a pár metrov koľajníc pri Katarínke si doviezli majitelia tej chatky asi pred 2-3 rokmi a nie je to na pôvodnej trase (aj keď tá nie je ďaleko). Nevieš nič o tom, skadiaľ sa to tam vzalo? Z pôvodnej trate asi ťažko, tú zrušili už koncom 50. rokov, skôr by som tipoval na nejakú priemyslovú úzkokoľajku...
A pri jednej chatke neďaleko cesty na Katarínku je pamätník na lesnú železnicu, na ktorom je tiež kúsok koľajníc a jedno dvojkolie (či ako sa to má správne slovensky písať ). Ten pamätník mal byť pôvodne umiestnený na Dobrej Vode, ale z mne neznámych dôvodov z toho zišlo a jeho autor ho umiestnil k svojej chate.
Horáreň Zabité je v doline, ktorá sa začína v Doľanoch, a ak tade boli koľaje, tak určite z Dolian, lebo inam by sa nedostali. Odtiaľ mohla trať pokračovať smerom na Sklené huty ( v 30-tich rokov minulého storočia tam ešte bývali - vraj - Nemci) a ďalej dolinou na Majdán a ďalej.....
Takže niečo na tom bude.