Burza VLAKY.NET - skúsenosti a postrehy
V poslednej dobe sa množia negatívne skúsenosti predávajúcich, ale i kupujúcich v burze VLAKYNET. Táto diskusná téma má jednak slúžiť na zlepšenie burzy VLAKYNET ako aj na prezentáciu Vašich poznatkov a skúseností, s cieľom vystríhať pred neserióznymi praktikami niektorých jednotlivcov. Samotnú burzu preto prenechajme predaju, kúpe, výmenám a službám.
Dôvody prečo neuviesť cenu môžu byť rôzne. V konečnom dôsledku je to vecou predávajúceho a kupujúceho. Nehľadajte za tým neserióznosť, tam kde nie je.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/671646/
A já si myslím, že dobrý obchodník se za cenu nestydí. Samozřejmě, cena je jiná u továrního modelu a jiná u kvalitního modelu modeláře či malosériového výrobce. To je pochopitelné. Ale každý prodávající je jednou nucený říct částku, jaou chce. Tak proč se stydí ji napsat rovnou? Pro mě je uvedení ceny znakem seriózního přístupu k obchodu. Za zatajením ceny vidím spekulaci.
Dobrý obchodník se nestydí říct, kolik chce. A když má dobré zboží (třeba modely Igora Šefčíka) tak je kupující ochotný si připlatit.
Dobrý obchodník se nestydí říct, kolik chce. A když má dobré zboží (třeba modely Igora Šefčíka) tak je kupující ochotný si připlatit.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/671645/
fantozzi: To by splnalo zakladnu moralku burzovania
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/671644/
Andrejusko1:nechceš cenu dohodou nakupuj v obchode nie na burze tam to maš pevne stanovene a nemusiš ani mailovať ani telefonovať
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/671637/
Samba:( aby kupujúci mal aspoň akú-takú predstavu do čoho ide, keď má o ten-ktorý model záujem). Kupujuci ma z 90% predstavu o cene za ktoru je ochotný model kupiť aj ked reaguje na inzerat cena dohodou ,ešte raz zopakujem odkedy som tu registrovany to fungovalo a neviem o tom že by boli neake važne problemy .To je môj nazor a skusenosť tym končím na tuto temu.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/671636/
Len jeden malinky rozdiel tu predsa je. Nie sme v obchode, ale v burze kde je bezne zjednavanie ceny. Takto to vnima predavajuca aj kupujuca strana. Bud sa ich predstavy o cene stretnu na nejakej cene a obchod sa uzavrie alebo neuzavrie.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/671635/
Vážení a milí..Aby ste túto "životne dôležitú tému neriešili do roku 2020,skúsim to zaklincovať.A myslím,že celkom objektívne....Teda predstavme si obchodné vzťahy systémom CENA DOHODOU.Alebo bez ceny.Tak vaše manželky a priateľky sa pri nákupe v supermarkete zdržia dobré 4 hodiny.Lebo 50 aktívnych kupujúcich v tom čase bude dojednávať cenu.Ten 10 vajec,ten ražný chlieb,ten borovičku atď.A to všetci naraz budú jednať s vedúcou predajne.Lebo predavačky také silné kompetencie nebudú mať.Super vízia.Reklama v telke na super BMW,k dílerom daného auta sa na 2.deň nahrnie 10 000 potenciálnych kupcov s predstavou kúpy tátoša za ....EUR,lebo taká je ich predstava a veď....CENA DOHODOU.A tak sa 3 dni 10 000 ľudí bude dohadovať s predajcami ako na Istanbulskom bazáre. No a presunieme sa na modelársku platformu.Načo ceny na weboch typu JR LINE,AMB MODELY,ELSIKOR, SHOP.MODELOVA ZELEZNICA ci HT MODEL..Hrrr podme sa naraz 50ti zaujimat o model X a zaplavme uvedenych distributorov svojimi emailami prahnucimi po dohadovani ceny. No uz vidim majitelov uvedenych firiem, ako s nadsenim by podstupili tuto hru.Ved to by bola pre nich celkom zabava cely den stravit na eshope dojednavanim ceny s uzasnymi zakaznikmi.Nic vaznejsie asi ich podnikanie nevyzaduje.
A pozn.typu,ved kupujuci by mal v dobe internetu sam mat prehlad,co by kolko asi malo stat.No super.Tak poviem si Sergej s najazdenymi 50mi hodinami, CD cerveno biely od ROCO.Tak novy uz nie je, poviem takych 100 EUR by bolo objektivnych,baaac...Na internete vidim uzasne akcosky za 170 EUR.To akoze co je.....Vincent Van Gogh od anonymneho zberatela? Alebo..... niekto x ludi caka na burze vo Valciku,ze mu predavajuci popredavaju x krat uplne nove,alebo len vystavovane modely vagonov,pekne stvorosaky nakladne rozneho typu, za 10 EUR? Lebo nad cenami 20-25 EUR tam ohrnaju mnohi nos? Do dnes aspon slovkom sa mi trebars neozvali tzv.potencialni kupcovia,kt.akoze strasny zaujem prejavovali o nadherne stavby budov,ktore som sa snazil predat v zastupeni cloveka,ktory sa s nimi potrapil do najmensieho detailu a aj by ho momentalne potesila kazda koruna.Tak sa tammiesia ludia s vyrokmi.."Takych budov mam plne krabice..Asi to musim doniest na burzu...70 EUR? Fuuuuuu....To si spravim sam...." No neviem,ale nazivo som okrem toho mojho znameho zo Stubne este take budovy osobne nevidel a z tejto modelarskej komunity sa tiez velmi malo z nas pochvali peknym dielkom.Tak kde su vsetci ti majstri,co sa po burzach takto prezentuju-zatial teda len slovne.
Na zaver-CENA je jednym zo zakladnych ekonomickych parametrov fungujucich starocia,ci par tisicroci.V kazdej vyspelej spolocnosti.Neuvadzat ju pri obchodnej komunikacii je vrchol nezdvorilosti predavajuceho a zaujemca sa ozaj moze vykaslat na siahlodlhe emailove,ci telefonicke debaty s predavajucim,aby sa k niecomu dopracoval.Dobru noc:-).
PS Ospravedlnujem sa za vynechavanie interpukcnych znamienok v 2.casti posty.Uz som na to nemal trpezlivost.
A pozn.typu,ved kupujuci by mal v dobe internetu sam mat prehlad,co by kolko asi malo stat.No super.Tak poviem si Sergej s najazdenymi 50mi hodinami, CD cerveno biely od ROCO.Tak novy uz nie je, poviem takych 100 EUR by bolo objektivnych,baaac...Na internete vidim uzasne akcosky za 170 EUR.To akoze co je.....Vincent Van Gogh od anonymneho zberatela? Alebo..... niekto x ludi caka na burze vo Valciku,ze mu predavajuci popredavaju x krat uplne nove,alebo len vystavovane modely vagonov,pekne stvorosaky nakladne rozneho typu, za 10 EUR? Lebo nad cenami 20-25 EUR tam ohrnaju mnohi nos? Do dnes aspon slovkom sa mi trebars neozvali tzv.potencialni kupcovia,kt.akoze strasny zaujem prejavovali o nadherne stavby budov,ktore som sa snazil predat v zastupeni cloveka,ktory sa s nimi potrapil do najmensieho detailu a aj by ho momentalne potesila kazda koruna.Tak sa tammiesia ludia s vyrokmi.."Takych budov mam plne krabice..Asi to musim doniest na burzu...70 EUR? Fuuuuuu....To si spravim sam...." No neviem,ale nazivo som okrem toho mojho znameho zo Stubne este take budovy osobne nevidel a z tejto modelarskej komunity sa tiez velmi malo z nas pochvali peknym dielkom.Tak kde su vsetci ti majstri,co sa po burzach takto prezentuju-zatial teda len slovne.
Na zaver-CENA je jednym zo zakladnych ekonomickych parametrov fungujucich starocia,ci par tisicroci.V kazdej vyspelej spolocnosti.Neuvadzat ju pri obchodnej komunikacii je vrchol nezdvorilosti predavajuceho a zaujemca sa ozaj moze vykaslat na siahlodlhe emailove,ci telefonicke debaty s predavajucim,aby sa k niecomu dopracoval.Dobru noc:-).
PS Ospravedlnujem sa za vynechavanie interpukcnych znamienok v 2.casti posty.Uz som na to nemal trpezlivost.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/671633/
pepo64: Nikde som neuviedol, že môj názor je jediný správny. Ja som ho uviedol ako môj názor a za ním si naďalej pevne stojím. Nechcem sa znovu opakovať, ale napísal som, že keď som sa ako začínajúci modelár ozval na inzerát bez ceny, cena modelu bola vždy nejako privysoká, tak som už ani nejednal ďalej. Samozrejme, že ceny modelov som približne poznal, preto som ju vedel posúdiť, ako privysokú. Tiež musím uznať, že ceny modelov sú naozaj celkovo dosť vysoko. Tak snáď u bazárového-burzového predaja, by bolo dobré cenu uviesť, aby kupujúci mal aspoň akú-takú predstavu do čoho ide, keď má o ten-ktorý model záujem. Ceny nových modelov sú všade skoro rovnaké, ale ceny použitých modelov sú rozdielne u modelov toho istého druhu a typu, lebo niektoré sú nepoužívané (len vystavené) a iné sú už používaním opotrebené. Preto je ťažké sa v týchto odhadoch orientovať. Je mi veľmi ťažko si predstaviť, že na burze by pri každom inzeráte bolo uvedené cena dohodou. Ako by si potom na internete začínajúci modelári vedeli zistiť bežné ceny použitých modelov? Ale ešte raz uvediem, že sa jedná výlučne o môj osobný názor a neprezentujem ho ako jediný správny. Ďakujem za pochopenie, lebo ani pred tým som nenapísal že je jediný správny.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/671630/
Ja v tomto suhlasim s Igim , fungovalo to v pohode a bez problemov až dokial sa tu nezačala čudna kampaň skoro hon na čarodejnice ,chce snaď niekto povedať že som podvodnik ak tvrdim že cena je vecou a dohodou medzi predavajucim a kupujucim a nemusim ju uviesť v inzerate priamo.Tvrdenie o tom že novy zaujemcovia o modelovu železnicu nevedia ake su ceny a nevedia si ich zistiť je smiešne v dnešnej dobe internetu .Skôr mam skusenosť že su dobre informovany a neznaleho len hraju.Samba ak si presvedčeny že na inzerat kde je uvedene cena dohodou nereaguješ je to tvoja vec ale neprezentuj to ako jediny spravny nazor ,chceš mi povedať že ked si začínal s modelovou železnicou nevedel si zistiť či model o ktory si mal zaujem je predraženy ?
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/671628/
Rajio:
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/671559/
Samba:
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/671555/
Nemením svoj názor a znovu ho zopakujem, cenu má určiť predávajúci a nemal by sa hanbiť ju zadať do inzerátu. Na inzeráty, kde nie je uvedená cena nereagujem. Inak v sobotu som bol v Prahe na burze a každý predajca mal pekne uvedené ceny na jednotlivých modeloch a dalo sa krásne jednať. Je dobré mať predstavu o tom čo si predajca pýta za model a podľa toho sa rozhodnúť, či ho vlastne má význam osloviť a začať jednať o cene. Väčšinou sa mi stalo, že keď nebola cena uvedená a zo začiatku mojej modelárskej kariery som takého predajcu oslovil, cena bola taká vysoká, že nemalo žiadnu cenu ani jednať. Ja osobne, keď som niečo predával, tak som vždy uviedol cenu s ktorou som do predaja išiel. Že sme sa s kupujúcim potom na cene dohodli je na burze a bazáre normálne a prirodzené.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/671535/
Ja osobne na inzeraty, kde nie je cena uvedena neragujem, aj ked by ma to hned 3x zaujimalo ... nemam cas sa s niekym natahovat. Ak napise - cena 30 € + dohoda, hned viem, na com som a ci je to cenova relacia, okolo ktorej sa vieme dohodnut. Ak je len "cena dohodou" bez uvedenia orientacnej hladiny, nemam tusenia kolko za to bude pytat a dozvediet sa, ze za to bude chciet pre mna neakceptovatelnych napriklad 100€ je strata casu ....
Som vsak zastancom nazoru, ze ked si niekto uvedie len "cena dohodou", je to skutocne len vec predavajuceho, ci si takto pripadne znizuje alebo zvysuje okruh zaujemcov. A urcite by som to neporovnaval s "najvyssej ponuke" co uz je uplne zjavne spekulanstvo.
A co sa tyka pravidiel - to ze je dvojaky meter je podla mna SPRAVNE !!! Nekamenujte ma, tento meter pouziva kazdy z Vas - ak tu poznate seriozneho obchodnika, clena vlaky.net, urcite pocas obchodu k nemu pristupujete inak ako k niekomu, koho nepoznate vobec. Rovnako napriklad postupuju SK internetovi predajcovia voci jednemu "modelarovi" ktori si za kopec penazi objednava specificke modely (OBB, SBB, FS, ... - teda tazko predajne na SVK) a potom zasielky casto v hodnote stoviek, tisicov € neprebera .....
Ja ked predavam a budem predavat - ak sa mi ozve niekto, koho poznam ako seriozneho cloveka, nemam problem poslat na dobierku. Ak sa mi ozve niekto, koho nepoznam, tak smola - len osobne odovzdanie a peniaze na ruku ....
Preto, ked Igi, ktoreho poznam ako seriozneho cloveka a modelara uvedie "cena dohodou" je mi jasne, ze sa nejedna o ziadneho spekulanta a je len jeho vec, ci sa mu takto modely predaju alebo nie (ale ako som pisal, ja osobne by som takto izerat nezadal). Ked to iste urobi niekto, koho nikto nepozna, kto sa tu na burze zjavil prvy krat, asi mi to bude podozrive. A urcite toto "selektovanie overenych osob" je len pre dobro vsetkych ....