Fiľakovo

Žst. Fiľakovo leží na neelektrifkovanej trati č. 160 (Zvolen os. st. - Košice) medzi žst. Lučenec a žst. Jesenské. Zo žst. Fiľakovo odbočuje trať č. 164 do Somoskoúfajlú MÁV.

Trať 160 je dôležité spojenie Zvolena s Košicami cez Fiľakovo, Jesenské, Rožňavu a Plešivec. Prvý úsek trate, Zvolen - Fiľakovo - Lenártovce, bol otvorený v roku 1873. V roku 1874 sa trať predĺžila do Rožňavy a v roku 1890 bola spojená s Košicami.

Fiľakovo.

Mesto Fiľakovo má bohatú historickú minulosť, na ktorú budujeme budúcnosť. Prvá písomná zmienka o meste pochádza z roku 1246. Pevný hrad s osadou v podhradí už aj v tom období odolával tatárskym nájazdom. Jeho prvým známym majiteľom bol Matúš Csák Trenčiansky. V roku 1423 Fiľakovo ako Oppidum Fylek získava mestské privilégiá. Hrad vlastnili Perényiovci, Ján Jiskra z Brandýsa a neskôr František Bebek. V roku 1554 hrad dobyli Turci, mesto sa stalo sídlom sandžaku, - okupácia trvala 39 rokov. V 16. storočí bolo Fiľakovo remeselníckym centrom regiónu. Najslávnejším obdobím mesta je pravdepodobne 17. storočie, keď sa hrad stal sídlom komitátov Novohrad, Hont, Heveš a Pešť a mal takých slávnych kapitánov ako Tomáš Bosnyák, František Wesselényi a Štefan Koháry II. Hrad aj mesto dal v roku 1682 vypáliť Imrich Thököly. V 18. storočí bolo Fiľakovo poľnohospodárske mesto. V 19. storočí sa stalo okresným mestom, v ktorom sídlili stoličné úrady. Začiatkom 20. storočia bola postavená medzinárodne uznávaná smaltovňa, ktorá priniesla veľké zmeny do života obyvateľov regiónu. Koncom storočia bol podnik pretransformovaný na menšie spoločnosti. V súčasnosti sa pripravuje Program hospodárskeho a sociálneho rozvoja mesta súbežne s Územným plánom zóny pre centrum, ktoré je totožné s chráneným územím Národných kultúrnych pamiatok (Fiľakovský hrad a Františkánsky kláštor s kostolom). Mesto Fiľakovo chce v budúcnosti svoje historické a kultúrne dedičstvo zviditeľniť aj v rámci Európskej únie, chce sa aktívne zapojiť do cestovného ruchu. Samotné mesto - s celkovou výmerou katastrálneho územia 1645,90 ha - sa nachádza v južnej prihraničnej oblasti Banskobystrického samosprávneho kraja, v krásnom prírodnom prostredí na okraji Chránenej krajinnej oblasti - Cerová vrchovina. Počet obyvateľov mesta -so zmiešaným národnostným zložením - je 10198. (http://www.filakovo.sk/)