Nová VRT v Německu zrychlí cesty z ČR na Západ

8.12.2015 7:00Zdroj: České dráhy - tiskové sdělení

Německé železnice DB AG plánují za několik dní s novým jízdním řádem otevřít novou asi 120 kilometrů dlouhou vysokorychlostní trať Lipsko/Halle - Erfurt. Trať nemá zásadní význam jen pro Němce, ale také pro Čechy, kteří cestují do západní Evropy. Díky nové trati pro rychlost až 300 km/h se zrychlí cestování Čechů do durynského Erfurtu a do evropské finanční finanční metropole Frankfurtu nad Mohanem asi o 1 hodinu. Čechům se tak otevírají nové turistické a obchodní možnosti v oblasti Durynska a Hessenska.

Jde o další trať v našem okolí, která zásadním způsobem zrychluje i cesty našich obyvatel do zahraničních obchodních a turistických center. Před nedávnem byla například otevřena rakouská vysokorychlosntí trať (250 km/h) z Vídně do St. Pölten, která o desítky minut zkrátila cesty z Moravy přes Vídeň do Salcburku, Mnichova nebo Curychu. V sousedním Polsku byl v loňském roce zahájen provoz rychlostí 200 km/h na trati Varšava - Katovice, která směřuje k hranicím s Českou republikou. V České republice tak bohužel rozvoj rychlých spojení nad 160 km/h zaostává za našimi sousedy. V Evropě je v současnosti nejméně 15 států, ve kterých mohou jezdit vlaky rychlostí 200 km/h nebo více.  

Z Prahy do Durynska a Frankfurtu až o hodinu rychleji

Chystané otevření nové vysokorychlostní tratě z Lipska a Halle do durynského Erfurtu zkrátí cestování z České republiky do Durynska, Fuldy nebo Frankfurtu až o jednu hodinu. Cestující na této trase budou profitovat hned z několika novinek, které vstoupí v platnost v novém Jízdním řádu 2016.

Mezi Prahou a Drážďany budou postupně uváděny do provozu modernizované osobní vozy, které cestujícím nabídnou nově Wi-Fi připojení k internetu a během jara 2016 také dětský oddíl nebo místa pro přepravu jízdních kol. Mezi Drážďany a Lipskem, a dále do Hannoveru a Kolína nad Rýnem, budou od února 2016 nasazeny nejmodernější patrové vlaky InterCity a z Lipska do Erfurtu budou cestující profitovat z nové vysokorychlostní tratě.

Cesta z Prahy do Erfurtu se tak zkrátí ze současných obvyklých 5 hod. 53 minut na 4 hod. 51 minut, do Eisenachu to bude místo 6 hod. 20 minut jen 5 hod. 20 minut, do Fuldy vlak dorazí nově za 6 hod. 12 minut místo současných 7 hod. 12 minut a do evropské finanční metropole Frankfurtu nad Mohanem dorazí rychlovlak ICE po celkové době jízdy z Prahy za 7 hod. 17 minut místo současných 8 hod. 7 minut.

Kromě nových atraktivnějších časů jsou pro tuto trasu k dispozici i cenově dostupné Včasné jízdenky Evropa na eShopu Českých drah. Například zpáteční jízdenka do Erfurtu nebo Eisenachu v současnosti stojí od 1 186 Kč, do Fuldy nebo Frankfurtu nad Mohanem od 1 600 Kč.

Zřejmě největším zážitkem na cestě bude jízdy po nové přibližně 120 kilometrů dlouhé vysokorychlostní trati mezi Lipskem a Erfurtem. Jedná se o první vysokorychlostní trať na 300 km/h v blízkosti České republiky, která bezprostředně ovlivní cestu našim občanům při cestách na západ.

Vysokorychlostní trať byla postavena pro rychlost až 300 km/h. Nachází se na ní tři velké tunely: Finnetunnel s délkou 6 970 metrů,  Bibratunel s délkou 6 466 metrů a Osterbergtunnel s délkou 2 082 metrů. Na trase je také několik velkých viaduktů. Nejdelší z nich s názvem Saale-Elster-Talbrücke u Halle má délku 6 465 metrů a odbočnou větev o délce 2 112 metrů. Další dva mosty mají délku přes jeden kilometr, jsou to mosty Unstrut (2 668 metrů) a Gänsebach (1 001 metrů). Další tři mosty mají délku od 248 do 577 metrů.  V obloucích je využíván poloměr 6,3 kilometru a stoupání na dráze je pouhých 12,5 promile. Vysokorychlostní trať tak umožňuje smíšený provoz vysokorychlostních vlaků, klasických souprav a dokonce i nákladních vlaků. Rychlovlak ICE překoná díky ní cestu z Lipska do Erfurtu za pouhých 43 minut průměrnou rychlostí okolo 180 km/h.

Kam lze díky nové vysokorychlostní trati cestovat rychleji:

Erfurt – Dvousettisícová durynská metropole má bohatou historii a turistům nabízí mnoho nevšedních památek. První zmínka pochází z 8. století, kdy tam vzniklo biskupství a později také královská falc (sídlo německého krále). V roce 1392 byla založena univerzita. Navzdory ničivým náletům za 2. světové války má dnes město opravené historické jádro s mnoha hrázděnými domy. Výjimečné postavení mezi památkami má místní gotický Dóm vybudovaný na základech starší baziliky a nevšední 120 metrů dlouhý kamenný most, na němž je umístěna po obou stranách řada středověkých hrázděných domů, tzv. Krämerbrücke.  

www.erfurt-tourismus.de

Eisenach -  Historie města sahá až do 12. století. Turista v něm najde řadu historických hrázděných domů. Eisenach je rodištěm skladatele J.S. Bacha a řadu let zde prožil náboženský reformátor Martin Luther. Je východiskem pro návštěvu pohoří Durynský les a především pak hradu Wartburg. Jedná se o jeden z nejvýznamnějších a nejhezčích hradů celého Německa. Byl slavným centrem německého básnictví, středověkých trubadúrů, i místem pobytu Martina Luthera. Wartburg je zapsán na seznam památek světového kulturního dědictví UNESCO.

www.eisenach.info

www.wartburg-eisenach.de

Fulda – Historie města sahá až do 8. století. Místo bylo ale osídleno již dříve. Od počátku se jednalo o významné náboženské, kulturní a vzdělanostní centrum, díky tomu se do současnosti zachovalo mnoho památek z různých období počínaje otonským stylem až po honosné baroko. Ve městě se nachází mnoho církevních staveb, kostely, klášter, ale také zámky, paláce a historické měšťanské domy.

www.tourismus-fulda.de

Frankfurt – Evropská finanční metropole nabízí svým návštěvníkům jak supermoderní čtvrť plnou mrakodrapů připomínající newyorský Manhattan, tak po válce obnovené historické centrum. Ve městě se nachází mnoho divadel, přibližně čtyři desítky muzeí a ještě více galerií. Pulsující město láká také k nákupům a k návštěvě různých trhů včetně sobotních bleších trhů s neopakovatelnou atmosférou.

www.frankfurt.de