Nový jízdní řád na webu ČD, jízdenky v předprodeji

31.10.2016 19:00Zdroj: České dráhy - tiskové sdělení

Český národní dopravce České dráhy, a.s. dnes zveřejňuje na svém webu tabulky traťových jízdních řádů pro Jízdní řád 2017, který začne platit dne 11. prosince 2016. Od zítra 1. listopadu 2016 bude zahájen na přepážkách Českých drah na železničních stanicích také předprodej rezervačních dokladů pro vlaky v novém Jízdním řádu 2017, tedy pro termíny cest od 11. prosince 2016. Jízdenky jsou v prodeji již od první poloviny října, v obvyklém 60. denním předprodeji. Prodej jízdních dokladů a rezervací pro Jízdní řád 2017 na eshopu Českých drah začne během měsíce listopad.

České dráhy v novém jízdním řádu vypraví denně v průměru 7 016 vlaků, o více než sto vlaků více než v letošním roce. Veškeré spoje mají v plánu ujet přes 124 milionů vlkm, což je přibližně o 2,5 milionu vlkm více než v současném jízdním řádu. Stoupá také komfort vlaků, když České dráhy vypraví denně v průměru 229 komfortních vlaků vyšší kvality od spojů SuperCity pendolino a railjet po rychlíky vyšší kvality s komfortními vozy. Je to denně v průměru o 45 vlaků (nárůst o 24 %) více než v Jízdním řádu 2016.

Hlavní novinky v mezistátním Jízdní řádu 2017:    

- Výrazné zrychlení (téměř o 1 hodinu na 4 hod. 5 minut) a podstatný nárůst spojů (z 5 na 8 vlaků denně) u spojů Praha - Linec - Praha, díky tomu dochází také k výraznému zrychlení cesto do západního a jižního Rakouska, např. Praha - Salcburk přibližně o půl hodiny na 5 hod. 46 minut a Praha - Innsbruck o 24 minut na 7 hod. 42 minut.

- Je obnoveno spojení České republiky se středním Slovenskem vlaky Bohumín - Ostrava - Banská Bystrica / Zvolen, na Ostravsku budou přípoje z / do Brna a Prahy, doba jízdy z Prahy do Banské Bystrice tak bude cca 7 hodin.  

-  Je rozšířena nabídka přímých lůžkových vozů, z Prahy do Curychu pojede nově přímý lůžkový vůz přes Linec místo v Německu zrušeného nočního vlaku, přímé lůžkové vozy pojedou také v relacích Cheb - Plzeň - Košice nebo Brno - Košice - Prešov.

- Je zavedeno nové denní expresní sezónní spojení Prahy a Krakova.

Hlavní novinky ve vnitrostátním Jízdní řádu 2017:      

- Dochází k podstatnému zrychlení a rozšíření dopravy mezi Prahou, Táborem, a Českými Budějovicemi díky novým expresům, jeden pár vaků bude pokračovat až do / z Českého Krumlova, další jsou součástí spojení Praha - Linec, doba jízdy mezi Prahou a jihočeskou metropolí se zkrátí na cca 2 hodiny (u vybraných spojů až na 1 hod. 58 minut), počet expresních vlaků bude v pracovní dny až 8 párů.

- Dochází k integraci dvou ranních rychlíků Vsetín - Praha a posledních dvou večerních vlaků Praha - Vsetín do linky Ex 2, díky tomu se zkrátí cesta mezi Vsetínem a Prahou na okraji dne přibližně o půl hodiny a cestující budou využívat komfortní soupravy typu EuroCity, všechny vlaky této navíc zastaví například v Lipníku nad Bečvou.

- Dochází k podstatnému zrychlení na rychlíkové lince R 18 Praha - Luhačovice. Cesta z Prahy do Starého města u Uh. H. se zkrátí přibližně o půl hodiny, mezi Prahou a Luhačovidemi přibližně o 20 minut. Do linky jsou integrovány také dosavadní vlaky IC/Ex do Zlína a Veselí nad Moravou.  

Tarifní změny:

- Po dvou letech dojde k mírné úpravě obyčejného jízdného a jízdného, které je od obyčejného jízdného odvozeno. Zvýšení je u nejčastějších relací do 120 km o 1 Kč. U větších vzdáleností nepřesáhne 4 Kč. Nadále jsou v nabídce různé typy slev, nově budou rozšířeny o aplikaci IN Důchodce. Prodej jízdenek za stávající ceny probíhá až do 10. prosince ve 2-měsíčním předprodeji.