Vnitrostátní dálková doprava ČD v GVD 2018

1.11.2017 19:00Zdroj: České dráhy - tisková zpráva

České dráhy dnes v 10 hodin zahájily na svém e-shopu prodej jízdních dokladů a rezervací pro nový jízdní řád platný od 10. prosince 2017. Zároveň jsou od dnešního dne k dispozici rezervace pro nový jízdní řád také na pokladnách v železničních stanicích. Vlastní jízdenky pro období nového jízdního řádu si pak mohli cestující koupit v předprodeji na pokladnách již od první poloviny října.  

Zároveň přinášíme informace o významných změnách v dálkové vnitrostátní dopravě Českých drah.

Od 10. prosince se rozjedou nové "Západní expresy". Počet vlaků mezi Prahou a Plzní stoupne až na 31 spojů každým směrem, ze 4 na 7 přímých spojů stoupne také počet expresů mezi Domažlicemi a Prahou. Větší bude počet přímých spojů také mezi Klatovy a Prahou, nově budou jezdit každé dvě hodiny. Přibude nové večerní spojení Prahy a Chebu.  Dojde také ke zrychlení cest. Nově pojedou expresy z Prahy hl.n. do Plzně hl.n. 1 hod. 25 min, ze Smíchova do Plzně dokonce jen 1 hod. 18 minut. Zkrátí se také cesty do Domažlic nebo Chebu. Po dokončení nové tratě a tunelů u Plzně očekáváme další zkrácení cestovních časů asi o 10 minut. Doba jízdy mezi Prahou a Plzní se pak přiblíží k jedné hodině.  

Lepší soupravy v kvalitě EC/IC budou v novém jízdním řádu nasazeny na rychlíky Praha - Ústí nad Labem - Most - Karlovy Vary - Cheb. První moderní klimatizované vozy budou zařazeny během JŘ 2018 také do dvou rychlíkových souprav na lince Praha - Kralupy nad Vltavou - Lovosice - Ústí nad Labem - Děčín.

V Ústí nad Orlicí nově zastaví více vlaků, ve městě bude zastavovat většina expresních spojů na lince Praha - Ostrava.

Rychlejší cestování čeká také na obyvatele jižní Moravy. Až o 10 minut se zkrátí cesty mezi Hodonínem a Brnem. Místní obyvatelé tak za týden ušetří téměř hodinu a půl času při dojíždění za prací nebo do školy v Brně. O 6 až 7 minut budou rychlejší také cesty mezi Jihlavou a Brnem. Přibudou také nové spoje na okraji dne mezi Prahou, Brnem a Břeclaví.

Podrobnosti o významných změnách ve vnitrostátní dopravě Českých drah naleznete v přiložené tiskové zprávě
.