Podporí VÚC regionálne železnice?

17.8.2004 12:57Zdroj: TASR

Podporí VÚC regionálne železnice?

Slovensko - Financovanie regionálnych železničných tratí by malo prejsť zo štátu na vyššie územné celky (VÚC). Materiál, riešiaci uvedený kompetenčný prechod, sa v súčasnosti pripravuje.

"Riešenie dopravnej obslužnosti jednotlivých území treba delegovať na príslušné samosprávne orgány, ktoré najlepšie vedia, aký druh dopravy chcú a z hľadiska financií aj môžu na spravovanom teritóriu podporovať," uviedol hovorca ZSSK Miloš Čikovský. "Ak chceme zachovať na regionálnych tratiach železničnú dopravu, musíme získať možnosť uzatvárať zmluvy o výkonoch vo verejnom záujme a o pokrytí nákladov s nimi spojených v plnom rozsahu s jednotlivými samosprávnymi krajmi," uviedol generálny riaditeľ ZSSK Pavol Kužma. Ak priemerné tržby na jeden vlakový kilometer dosahujú na regionálnej trati 13,32 Sk a náklady približne 167 Sk, bude zachovanie železničnej dopravy na týchto tratiach v porovnaní s konkurenčnou autobusovou dopravou veľmi problematické. Kužma sa preto vyslovil za integráciu a harmonizáciu jednotlivých druhov dopravy v rámci regiónu. Zamestnanci ZSSK už v súčasnosti iniciujú rokovania s autobusovými dopravcami s cieľom zlepšenia frekvencie prípojov a vytvárania integrovaných dopravných systémov.

Podľa Čikovského majú viaceré kraje záujem o obnovenie dopravy na regionálnych tratiach. Za všetky spomenul trate Spišská Nová Ves-Levoča, Zvolen-Šahy, Trebišov-Vranov nad Topľou, alebo Zbehy-Radošina. Prevádzka železničnej dopravy na vybraných regionálnych tratiach je podľa Čikovského stratová. V júni uplynul presne rok od obnovenia osobnej dopravy na 9 z 25 tratí, na ktorých ZSSK zastavila 2. februára 2003 železničnú prevádzku. Hoci v porovnaní s minulosťou počet cestujúcich na sledovaných 9 regionálnych tratiach vzrástol o 14 %, strata z ich prevádzky by mala v tomto roku bez započítania štátnej dotácie dosiahnuť 151 miliónov Sk. "Celkové náklady na týchto tratiach narástli o 1,3 %, tržby až o 7,4 %," dokreslil situáciu Čikovský. Železničnú dopravu obnovila ZSSK od 15. júna 2003 na tratiach Žilina-Rajec, Šaľa-Neded, Trenčín-Chynorany, Úľany nad Žitavou-Zlaté Moravce, Levice-Štúrovo, Čata-Šahy, Hronská Dúbrava-Banská Štiavnica, Plešivec-Muráň a Bánovce nad Ondavou-Veľké Kapušany. Dôvodom zastavenia prevádzky bola vysoká stratovosť, ale aj nižšia objednávka výkonov vo verejnom záujme zo strany štátu. Kľúčovou nákladovou položkou, ktorá prevádzku predražuje, je podľa Čikovského cena za použitie železničnej dopravnej cesty, ktorá je jednou z najvyšších v Európe. -jk-

Súvisiace odkazy