Ak by sa podarilo obnoviť zubačku v Tisovci, bola by unikátom

21.8.2004 10:12

Ak by sa podarilo obnoviť zubačku v Tisovci, bola by unikátom

Tisovec - Skupina železničiarskych nadšencov sa usiluje o obnovenie prevádzky na ojedinelej ozubenej železnici medzi Tisovcom a obcou Pohronská Polhora. Trať s dĺžkou 12 kilometrov a s prevýšením 51 promile si pamätá ešte prevádzku z konca 19. storočia.

K myšlienke obnovy prispela návšteva železničiarskych fanúšikov v rumunskom Sedmohradsku, kde bola podobná trať. Trať v Subcetate je pre zlý technický stav však definitívne odsúdená na zánik. Odpísané však neboli parné rušne, ktoré sa po dlhých rokovaniach podarilo dostať na Slovensko.

Rušne sú teraz v ŽOS Vrútky. Ich opravy sa financujú z neštátnych zdrojov. Zatiaľ sa podarilo zohnať pol milióna korún. Na celkovú obnovu jedného rušňa je však potrebných takmer sedem miliónov. Aj druhý rušeň, ktorý by mal slúžiť ako náhrada a súčasne múzejný exponát, potrebuje opravu.

Ozubený systém železníc bol vybudovaný ešte počas monarchie len na štyroch miestach Európy. Prvú zubačku postavili v Rakúsku, o niečo neskôr nasledovala ďalšia v Tisovci. V poradí tretia začala premávať v českom Tanvalde a posledná v rumunskom Subcetate. Niektoré sa už nedajú ani opraviť alebo sú len múzejným exponátom. "Keby sa nám však náš plán podarilo uskutočniť, zubačka v Tisovci by bola jediná funkčná na svete," pripomína jeden z iniciátorov Bodo Hauswald.

Ak sa všetko dobre skončí, prví návštevníci sa na tejto atrakcii povozia koncom roka 2006, keď trať oslávi 130. výročie vzniku. -rp-

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy