Železničná spoločnosť a plombovanie nákladných vozňov

24.8.2004 21:16

Železničná spoločnosť a plombovanie nákladných vozňov

Bratislava - Železničná spoločnosť (ZSSK) si svoje monopolné postavenie v nákladnej železničnej doprave potvrdilo aj v takej "maličkosti" ako je plombovanie nákladných vozňov. O čo vlastne ide?

V júni 2004 si ZSSK vybrala dodávateľa na plombovanie nákladných vozňov z tendra, ktorý vyhlásila, firmu Koba M. Napriek tomu, že táto firma ponúkla v tendri dodávku plômb za 12 miliónov Sk, ZSSK nakúpila plomby za 18 miliónov.
Všetko by bolo relatívne v poriadku, keby ZSSK nenútila veľké firmy (Volkswagen, Slovnaft, atď), ktoré svoje výrobky prepravujú po železnici, používať plomby od firmy Koba M. Tak aj firmy, ktoré si vozne plombovali sami, boli nútené používať plomby od ZSSK. Za jednu plombu zaplatili skoro 4 Sk, hoci sami by si obstarali rovnako kvalitné plomby po 2,50 Sk. ZSSK nechcela uznať iné plomby s odôvodnením, že lacnejšie nie sú kvalitné. Dokonca nútené používanie plômb si ZSSK vložila aj do prepravného poriadku nákladnej dopravy, konkrétne do článku 13.

ZSSK pravdepodobne nepočítala s tým, že v tendri porazená firma s lacnejšou ponukou sa obráti na Protimonopolný úrad. Ten rozhodol, že nútenie firiem používať plomby od ZSSK je zneužívaním dominantného postavenia a "naparil" pokutu 30 miliónov Sk. ZSSK chybu napravila, príslušný článok 13 prepravného poriadku upravila. Od včera už firmy nemusia používať nanútené plomby, ale tie, ktoré použijú, musia spĺňať podmienky kvality.

Železničná spoločnosť teda zrušila nezmyselnosť s plombami, ktorým ignorovala trhové hospodárstvo, ale lehotu na pokutu nedodržala a ani sa neodvolala. Pokuta 30 miliónov však denne rastie o 30 tisíc Sk viac ako tri týždne. Aby toho nebolo dosť, nakúpené plomby za 18 miliónov sa ZSSK rozhodla dávať veľkým firmám zadarmo. Podľa hovorcu ZSSK, pána Čikovského, to je marketingové rozhodnutie a doplňujúca služba k preprave, aby si udržali klientov na nákladnú dopravu.

Takže, ZSSK nakúpila plomby drahšie, ako bola ponuka. Nútila veľké firmy tieto plomby používať. Proitmonopolný úrad zasiahol a ZSSK uložil pokutu 30 miliónov. ZSSK prestala firmám nanucovať svoje plomby. Pokutu však nezaplatila a tá rastie denne o 30 tisíc. Plomby, za ktoré ZSSK zaplatili 18 miliónov, chcú zadarmo rozdávať. Treba uznať, že je to brilantné hospodárenie. Po nejakom čase bude zas monopolný železničný dopravca žiadať od štátu dotácie. A zaplatíme to my, daňoví poplatníci. -jk-/Pravda