Prvý železničný koridor bol dokončený

12.10.2004 17:14

Prvý železničný koridor bol dokončený

Přelouč - Dnes bol slávnostne otvorený posledný úsek prvého železničného koridoru Záboří nad Labem – Přelouč. Znamená to, že bol dokončený celý železničný koridor na trase Břeclav – Brno – Česká Třebová – Pardubice – Praha – Ústí nad Labem – Děčín. Významný podiel na tejto stavbe mala firma Skanska ŽS, a.s.

Modernizácia celého prvého železničného koridoru, ktorý je dlhý 381,5 km, stála celkovo 36,5 mld. Kč. Investorom modernizácie je železničnej siete v Českej republike je Správa železniční dopravní cesty, státní organizace (SŽDC).

Značnú pozornosť venoval investor, projektant a stavebné spoločnosti otázkam bezpečnosti dopravy na koridore a aj na kríženiach s cestnými ťahmi. Tento úsek bude vystavený extrémne silnej prevádzke, preto tam firma AŽD Praha nainštalovala zariadenia s najvyššími parametrami. Zvláštnu pozornosť venovali stavitelia desiatim úrovňovým priecestiam na úseku. Na staniciach, ktorými koridor prechádza boli vybudované bezbariérové prístupy pre cestujúcich so zníženou pohyblivosťou.

Na ilustračnej snímke je rušeň 151.007 v Prahe dňa 7.7.2004. -rp-

Súvisiace odkazy