Tatry po veternej smršti

3.12.2004 7:46 Michal Stasz

Tatry po veternej smršti

Po tom, ako sa 19. októbra 2004 Vysokými Tatrami prehnala silná víchrica, boli médiá zaplavené správami, že sa stala ekologická katastrofa storočia, že Tatry nebudú ešte desiatky rokov vyzerať tak ako predtým a podobne. Samozrejme, že ma lákalo ísť sa na vlastné oči presvedčiť, aký je skutočný stav škôd v našich veľhorách.

Z Bratislavy som vyrazil  Kriváňom (Ex 501), vystúpil som ešte v Liptovskom Mikuláši (lebo mojim cieľom okrem Tatier bolo aj pofotiť posledné Ikarusy na Liptove) a ďalej do Popradu som pokračoval až Excelsiorom (R 421). To, že víchrica nespôsobila škody len v okolí Cesty slobody vedúcej z Javoriny cez Smokovec do Podbanského ma presvedčilo už neplánované zastavenie rýchliku v stanici Kráľova Lehota. Padajúce stromy poškodili zabezpečovacie zariadenie a jazdilo sa „na odhlášku“ a len po jednej traťovej koľaji. Do Popradu vlak prišiel s meškaním 25 minút.

V Poprade žiadne veľké oznamy neviseli, len na dverách perónu TEŽ bol papier informujúci o prerušení dopravy na väčšine úsekov električky a zubačky a o náhradnej autobusovej doprave. Staničným rozhlasom boli cestujúci operatívne upozorňovaní, že od Veľkého Slavkova budú musieť ďalej pokračovať autobusom.

Ešte v ten deň  som sa previezol s električkou do Veľkého Slavkova a späť, aby som zbližšia videl, aký je stav veci. Vo Veľkom Slavkove nič nenaznačovalo, že sa niečo stalo, len červený terč na smokoveckom zhlaví bol toho dôkazom.

Na druhý deň som sadol na MOs 8309/8411 s prestupom v Studenom Potoku, do Tatranskej Lomnice som dorazil o 10:27. Z Lomnice som pešo prešiel do Starého Smokovca. Škody, ktoré napáchala víchrica sú skutočne desivé. Najviac boli postihnuté oblasti Starého Smokovca a Vyšných Hágov, ale ani Lomnica nebola veľmi ušetrená. Odvšadiaľ sa ozývali zvuky motorových píl, a tam, kde boli predtým krásne lesy, ostali len holé pláne. Z veľa miest, odkiaľ bol donedávna výhľad zakrytý stromami bolo vidieť mestá Poprad a Svit.

Ako prvú z podtatranských tratí sprejazdnili trať zo Studeného Potoka do Tatranskej Lomnice. Keďže padajúce stromy zničili vrchné vedenie takmer na celom úseku z Lomnice až po Štrbské Pleso a aj zo Smokovca smerom na Poprad, dá sa očakávať, že práce na obnove premávky po týchto tratiach budú prebiehať pomalšie. Najpesimistickejší variant, ktorý som počul bol, že doprava na TEŽ-ke bude v plnom rozsahu obnovená až pred Veľkou nocou. Posledné správy však dávajú tušiť, že to bude podstatne skôr.

Ako fungovala náhradná doprava?

Náhradnú autobusovú dopravu zabezpečovali súkromní dopravcovia a jedna Karosa patriaca ŽSR Zvolen. Vozidlový park bol vcelku pestrý, ale určitá úroveň bola zachovaná, žiadne „historické“ autobusy sa na náhradnej doprave neobjavili. Jediným mínusom bolo, že oproti vlakovému grafikonu autobusy nestíhali a aj keď vo Veľkom Slavkove vždy čakala električka svoj prípoj, v Poprade už cestujúci svoj vlak často nestihol. Jedna vetva autobusov jazdila na trase Veľký Slavkov – Starý Smokovec – Štrbské Pleso a v Smokovci bol vytvorený prípoj smerom na Lomnicu. Náhrada za nepremávajúcu ozubnicovú železnicu nebola zabezpečená.

Verme teda, že Tatrám sa podarí čo najrýchlejšie opäť postaviť na nohy a budú znovu robiť radosť svojim návštevníkom a turistom.

Michal Stasz (Majkl)

Galéria