Novým koridorom bude cesta z Prahy do Plzne trvať o hodinu menej

15.2.2005 13:34

Novým koridorom bude cesta z Prahy do Plzne trvať o hodinu menej

Praha - Tento rok sa začne stavať III. železničný koridor z Prahy do Chebu. V roku 2016 by mali cestujúci v rýchliku z Prahy do Plzne stráviť 46 minút oproti súčasnej jednej hodine a 40 minutám. Vlaky by mali po tomto koridore jazdiť rýchlosťou až 250 km/h!

Koridor by mal byť dokončený v roku 2016 a rýchliky by mali z Plzne do Prahy jazdiť v hodinových intervaloch. V úseku Praha - Beroun budú na trati dva tunely. Prvý začne 4 kilometre za stanicou Praha-Smíchov, druhý povedie z Loděníc do Berouna. Miestne cementárne už prejavili záujem o vyťažený vápenec.

Tretí železničný koridor z Mostov u Jablunkova cez Ostravu, Prahu, Plzeň, Cheb až k štátnej hranici by mal stáť 56 miliárd korún. Okrem toho chce Plzeňský kraj a Bavorsko vybudovať odbočnú vetvu Plzeň - Domažlice - Česká Kubice - Furth im Wald - Schwandorf - Regensburg - Mníchov. Náklady na túto stavbu odhadujú na 30 až 40 miliárd korún. Vlády oboch krajín zatiaľ túto stavbu neschválili. Tento koridor by mal cestu z Prahy do Mníchova skrátiť zo siedmich hodín na polovicu. České aj nemecké kraje požadujú sprevádzkovať oba koridory do 15 až 20 rokov, inak budú európske trasy obchádzať Českú republiku a Bavorsko cez Poľsko alebo Rakúsko.

Na ilustračnej snímke je 242.214 v Plzni dňa 12.7.2004. -jk-

Súvisiace odkazy