Problémy jednotky radu 680 má vyriešiť zariadenie firmy AŽD Praha

1.3.2005 18:45

Problémy jednotky radu 680 má vyriešiť zariadenie firmy AŽD Praha

Praha - Zatiaľ čo ešte vlani niektorí odborníci pochybovali, že jednotka radu 680 Pendolino vôbec niekedy bude jazdiť po českých tratiach, teraz sa všetko vyjasňuje. Českej firme AŽD Praha sa podarilo vyvinúť zariadenie, ktoré vyrieši technické problémy, ktoré doteraz bránili jej nasadeniu do bežnej prevádzky.

Firma AŽD Praha uzatvorila s Alstomom zmluvu na výrobu aktívneho filtra a na ich inštaláciu do elektrických jednotiek CDT 680. Najväčší český výrobca dopravnej zabezpečovacej techniky, ktorý vlani utŕžil zhruba 2 mld. Kč už uskutočnil všetky potrebné merania, ktoré potvrdili, že filtre, ktoré potláčajú rušivé prúdy motorov jednotiek, budú plne funkčné.

Moderné pohony súprav vyrábaných firmou Alstom Ferroviaria totiž teraz rušivo ovplyvňujú svojím elektromagnetickým poľom zabezpečovacie zariadenie trate a môžu tak samovoľne prehadzovať návestidlá či vyradiť z prevádzky závory. Dráhový úrad preto nový vlak ani po necelých dvoch rokoch skúšok na českých tratiach neschválil. V ČR sa nachádzajú zatiaľ iba tri jednotky radu 680. U dvoch prebiehajú skúšky a tretia jazdí od decembra skúšobne aj s cestujúcimi na trati Praha – Děčín (091/090). To je zatiaľ jediný úsek, na ktorom sa jednotka s technickými problémami nestretáva.
-rp-

Súvisiace odkazy