Autovlak do Splitu tento rok nepôjde

6.4.2005 19:49

Autovlak do Splitu tento rok nepôjde

Bratislava - Hoci po minulé tri roky bolo hitom letnej sezóny cestovať z Bratislavy do Splitu autovlakom, tento rok to už nebude možné. Zo strany cestujúcich bol zaznamenaný pozitívny ohlas, čo bolo dôvodom na opätovné začatie rokovaní so zúčastnenými železnicami. Problém sa však vyskytol na chorvátskej strane.

Tá zmenila model fungovania spojenia a ceny za prepravu po chorvátskom území do takej výšky, že nebolo možné vlakové spojenie medzi Bratislavou a Splitom v roku 2005 obnoviť.

Za daných podmienok by spiatočný lístok pre jedného cestujúceho stál viac ako 4-tisíc korún, kým minulý rok to bolo 1 890 Sk. To by bola neprijateľná cena v porovnaní s autobusovou dopravou. Autobusom vyjde jednosmerný lístok do Splitu 1 600 korún, spiatočný 2 700 Sk.

Spoločnosť už začala s chorvátskou stranou rokovať o tom, aby sa linka opäť sprevádzkovala a spojenie fungovalo na budúci rok. Sú dve možnosti, ako viesť trasu do Splitu, a to cez Maďarsko ako doteraz, alebo cez Rakúsko. Keby vlak prechádzal cez rakúske územie, bolo by to veľmi zaujímavé riešenie hlavne z komerčného hľadiska, keďže vo Viedni by mohla nastúpiť rakúska klientela. No problémom by stále bola vysoká cena lístka, keďže na Slovensku ešte stále pretrváva trend cestovať čo najlacnejšie, nie pohodlne. -rp-

Súvisiace odkazy