Soukromý rychlík se chystá na trať

7.6.2005 12:53Zdroj: Haló noviny

Soukromý rychlík se chystá na trať

HRADEC KRÁLOVÉ - Moderní, nízkopodlažní a klimatizovanou železniční motorovou jednotku Siemens-Desiro představila v minulých dnech veřejnosti společnost Connex Česká železniční, která mezi Libercem, Hradcem Králové a Pardubicemi hodlá zajišťovat rychlíkovou dopravu. Již dnes nabízí osm párů spojů.

 Jak uvedl regionální manažer společnosti Connex Petr Seidner, provoz by společnost mohla zahájit již v prosinci. Problémem zřejmě bude dohodnout se s ministerstvem dopravy na dotaci tohoto spoje. Do té doby je třeba ještě vyřešit i mnohé další administrativní překážky. Seidner věří, že pokud ne letos, tak v příštím roce by se bezbariérové moderní vlaky mezi Libercem a východem Čech na trati mohly objevit. Bez finanční dotace se však firma do provozování vlaku pustit nehodlá.


 Manažer je přesvědčen, že Connex by s jednotkou Siemens-Desiro dokázal nejen výrazně zvýšit komfort cestování, ale i zkrátit dobu jízdy minimálně o 20 minut. Argumenty, podle kterých je více než stomístná kapacita jednotky pro tuto trať nedostatečná, nejsou podle něho na místě. »Kolejové vozidlo se dá spřáhnout a kapacita zdvojnásobit,« dodal. Pokud by záměr vyšel, stal by se vlak prvním soukromým rychlíkem v ČR. Česká železniční už zajišťuje pravidelný spoj mezi Libercem a německou Žitavou.

Súvisiace odkazy