Brigáda Mladějov 2005

14.7.2005 8:39 Karol Šmehil

Brigáda Mladějov 2005

Chcete zažít jízdy parních lokomotiv aniž by jste museli platit na historických jízdách? Chcete být při opravě parních a dieselových lokomotiv úzkého rozchodu? Chcete zažít nezapomenutelný týden se skupinou super nadšenců? Chcete se dozvědět co nejvíc o historii průmyslových úzkokolejek? Chcete si zkusit práci při stavbě opravdové dráhy? Chcete být non-stop v blízkosti unikátní železnice a jejich vozidel?

Pokud ANO?

Máte jedinečnou možnost strávit jeden nebo dva týdny při rekonstrukci hlavního odjezdového nádraží muzeální průmyslové dráhy Mladějov – Hřebeč (rozchod 600mm). Stejně jako loni i tento rok se v Mladějově uskuteční dobrovolná brigáda. Této brigády se můžete zúčastnit ve dvou turnusech:

  • první turnus 8.7. – 17.7. 2005
  • druhý turnus 29.7. – 7.8. 2005
Co bude cílem naší dobrovolné brigády:

Tento rok nebudeme pokračovat v obnově trati Mladějov - Nová Ves – Hřebeč. Ale, začneme s rekonstrukcí původního nádraží u budovy třídírny materiálu v závodě. Tak jak stálo ještě za provozu. Jedná se o tříkolejné nádraží s odstavnou kolejí pod jeřáb. Nádraží bude umístěno v oblouku.

Ohledně organizace:

Obec Mladějov na Moravě se nachází na trati ČD mezi Českou Třebovou a Moravskou Třebovou. Po příjezdu se hlaste na vrátnici Bývalých MŠLZ. Nachází se 100 metrů od náraží Mladějov na Moravě. Očekávat vás budeme do 20:00. Po příjezdu budete ubytování.

Svou účast prosím předem oznamte na tel: + 420728 682 674 Karol Šmehil (plukovník)

Ubytování poskytneme na lůžkách na půdě ubytovny MPD.V ubytovně je kuchyň vybavená základními spotřebičemi, jako je mikrovlnná trouba, rychlovarná konvice a lednička. Tenhle rok by měla být zavedena jednou denně teplá jídla.

S sebou si vezměte:

  • Pracovní oděv
  • pracovní rukavice
  • spacák
  • ešus
  • hygienické potřeby atd.

Ale hlavně si s sebou přivezte dobrou náladu a pracovní nadšení.

Na spolupráci s vámi se těší kolektiv MPD a PMM.

Ve volném čase:
  • se budeme věnovat odborným přednáškám ohledně historie průmyslu a průmyslové železnice(promítání diáků z drah z Rumunska, Maďarska, Jugoslávie a Bosny).
  • Samozřejmě s p. Kolomým budeme dlouze diskutovat o minulosti dráhy Mladějov – Hřebeč
  • Plánujeme večerní jízdu s historickým autobusem Praga RND p. Doležela
  • V době brigády bude probíhat zprovoznění parních lokomotiv č.1 a č.5.Tudíž se můžete těšit na zkušební jízdy.
  • Určitě si naším úzkokolejným vlakem uděláme výlet do hospůdky na Nové Vsi, kde ochutnáme vynikající pivo z Poličky.
  • Opékání ve stanici Veksl je skoro na každodenním přádku.
  • Brigádu zakončíme vojensko-historickou akcí MLADĚJOV - BLOSDORF 1915
  • ... ale to vše až po práci.
Co je Mladějovská průmyslová dráha?

Jedná se o unikátní technickou památku. Dráhu o délce 11 km a rozchodu kolejí 600mm. Tato dráha začíná dolem Hřebeč a končí v bývalém závodě Moravských Šamotových a Lupkových Závodů (MŠLZ) v Mladějově na Moravě (dnešní působiště Průmyslového muzea Mladějov a Mladějovské průmyslové dráhy – nového provozovatele úzkorozchodné železnice).

Dráha se nejprve zakousne zářezem do krajiny a pak stoupá se sklonem 35 promile k Mladějovskému hradišti. Po dosažení 3 kilometrů projíždí po vrstevnici rozmanitými lesy Hřebečského masivu. Cestou míjí zrušené lupkové a uhelné doly. Ale samotná dráha není to jediné co vám můžeme nabídnout.V místním parním depu stojí zdejší původní lokomotivy Krauss Linz 1518/1929 č. 5 a Krauss Linz 7485/1920 č. 1. Obě tyto lokomotivy jsou provozní a vy budete svědky jejich jízd, protože se budou právě připravovat na akci MLADĚJOV-BLOSDORF 1915. Dále jsou v Mladějově i jiné parní lokomotivy, ani o dieselové zde není nouze. Zkrátka je zde co prohlížet.



Súvisiace odkazy