Po piatich rokoch konečne dokončia prvé nástupište!

13.9.2005 9:49Zdroj: KORZÁR

Po piatich rokoch konečne dokončia prvé nástupište!

Košice - Hoci sa s rekonštrukciou prvého nástupišťa na košickej železničnej stanici začalo už v roku 2000, stále nie je dokončené. Železnice zápasia s finančným problémom a preto boli práce prerušené. "Nástupište bolo v havarijnom stave a preto sa muselo riešiť prednostne. Práce na ňom začali ešte v roku 2000 a už dávno by slúžilo svojmu účelu, keby zámery nepribrzdil nedostatok finančných zdrojov," vysvetľuje hovorkyňa ŽSR Nela Blašková.

Rekonštrukcia mala zamedziť presakovaniu vody z nástupišťa do CO krytu a batožinových priestorov. V tuneloch sa v dôsledku toho začal rozpadávať strop. Keďže však boli práce prerušené, cestujúci majú na toto nástupište vstup zakázaný. Podľa prednostu stanice Ing. Mariána Hrica by sa situácia ohľadom nástupišťa mala čoskoro zmeniť.

"Práve bol podpísaný dodatok k zmluve na ukončenie prvého nástupišťa v objeme piatich miliónov korún. Už dokonca prebehlo aj prvé rokovanie s dodávateľskou firmou a predpokladám, že práce začnú v najbližších dňoch. Podľa predpokladov potrvajú asi tri mesiace," vysvetľuje prednosta stanice, ktorý má kvôli ťahajúcemu problému hlavu v smútku.

"Minulý rok sme prefinancovali deväť miliónov Sk, no potom už neboli peniaze. Stále nie je nástupište odovzdané do prevádzky, je to stavenisko. Osobné vlaky tam nechodia a do priestoru púšťame len nákladné vlaky a rušne. Táto skutočnosť ovplyvňuje aj prepravu, pretože tam nie je len jedna koľaj, ale z prevádzky sú vylúčené tri. Navyše v tejto súvislosti máme problémy aj s informačným systémom, ktorý je zastaralý. Nevieme dať ľuďom normálne vedieť, že kde vlaky pristavujú, ešteže máme systém hlásenia."

Ak všetko dobre pôjde, bude teda nástupište dokončené čoskoro. Bolo vybudované podľa najnovších európskych noriem a malo by prispeieť k zlepšeniu kultúry cestovania.

"Po týchto koľajniciach budú premávať IC vlaky a rýchliky. Samotné nástupište je vyvýšené, preto by sa už ľudia, aspoň v tomto priestore, do vlakov štverať nemali," myslí si M. Hric.

Pripravené sú aj projekty na rekonštrukciu druhého a tretieho nástupišťa a výstavbu štvrtého, ale aj na fasádu prijímacej haly.

"Neviem, či sa bude robiť ďalej. Projekty sú, peniaze však nie. Je to hudba budúcnosti a po dokončení rekonštrukcie prvého nástupišťa sa už na stanici nič neudeje. Stále sa hovorí o výškovej budove, ktorá je staticky narušená, sú tam porušené základy, ktoré zamákajú. Ani na to nemáme financie," vysvetlil prednosta stanice.

Jeho slová v podstate potvrdila aj hovorkyňa ŽSR N. Blašková. "Dokončením prvého nástupištia sa investície končia. V dohľadnej budúcnosti neplánujeme žiadne investície v Košiciach v súvislosti so stanicou."

Nič sa neurobí teda ani s tridsaťročnou budovou stanice, ktorá už dávno nevyhovuje. Železnice SR s komplexnou rekonštrukciou síce počítajú už niekoľko rokov, ale doteraz medzi plánované investičné akcie košická stanica zaradená nebola. Na rozsiahlu rekonštrukciu, ktorá si vyžiada podľa odhadov približne miliardu korún, si bude treba teda počkať.

"Momentálne majú železnice iné priority," uzavrela N. Blašková.

Súvisiace trate

  • ŽSR-160: Zvolen os. st. - Košice
  • ŽSR-169: Košice - Hidasnémeti (HU)
  • ŽSR-180: Žilina - Košice
  • ŽSR-188: Košice - Plaveč - Čirč - Muszyna (PL)
  • ŽSR-190: Košice - Čierna nad Tisou - Čop (UA); Kalša - Trebišov; Sátoraljaújhely - Slovenské Nové Mesto

Súvisiace odkazy