Ako prebieha rekonštrukcia železničnej stanice Košice

19.5.2015 8:00 Milan Weinwurm

Ako prebieha rekonštrukcia železničnej stanice Košice

II. etapa uvažuje s celkovou zmenou dispozície prednej fasády. Objekt sa na prízemí od pravého vchodu v prednej časti rozšíri smerom na juh po predajňu Lidl. Zo západnej strany sa objaví nákladný výťah a únikové schodisko. Objekt „šošovky“ na treťom podlaží bude presahovať ponad strechu druhého, kde bude podopieraný sústavou oceľových šikmých stĺpov.

 

 

 


Pôvodný termín zahájenia prác II. etapy bol naplánovaný na 10.10.2014. Ten bol kvôli neskoršiemu nadobudnutiu právoplatnosti stavebného povolenia posunutý na 20.10.2014. Platnosť stavebného povolenia pre II. etapu je do konca roka 2016. Zmluva o projekte revitalizácie železničnej stanice Košice bola podpísaná vo februári 2011, následne sa pripravovala dokumentácia pre stavebné povolenie a územné rozhodnutie, projekty úprav prevádzkových priestorov a upravovala sa štúdia budúceho stavu. Takto sa píše na stránke venovanej rekonštrukcii stanice, ktorá uvádza aj ďalšie informácie o stavbe a snímky z nej, takže sa oplatí na úvod si ju prezrieť.

Prístup k železničnej stanici Košice je mestskou hromadnou dopravou, jak autobusovou tak aj električkovou, priamo pred výpravnú budovu. V jej blízkosti sa nachádza aj autobusová stanica, takže prestupovanie z vlaku na ďalšiu cestu autobusom alebo naopak nie je žiaden problém. Pred budovou železničnej stanice je aj stanovište taxíkov. V blízkosti železničnej stanice sa nachádzajú stánky s občerstvením, v spodnej časti výpravnej budovy sa nachádza aj nákupné centrum Lidl, do ktorého je vchod jak z vonkajšej strany ulice, tak aj z vnútornej strany stanice.


Odbavovacia hala s príchodom k nástupištiam © Milan Weinwurm

Písal som, že prístup na železničnú stanicu Košice je bezproblémový s MHD, čo v tomto období ale musím dementovať, pretože v celých Košiciach sa naraz robí generálna údržba (výmena) električkových koľají, takže čo doposiaľ platilo, teraz momentálne neplatí. Električková doprava je nahradená autobusovou, všetky cesty sú presmerované, takže aj domorodec má čo robiť, aby sa vtom dopravnom  zmätku zorientoval. Železničné námestie pred budovou železničnej stanice je rozkopané a ohradené drôtenými zábranami, koľajnice električiek sú vybraté von, je to hrôza.

Pri príchode k budove železničnej stanici vidno nosné konštrukcie staveniska aj ten polovál, do výpravnej budovy sa dá vojsť hlavným vchodom, ktorý sa otvára na fotobunku, po bokoch sú zakryté veľké okná, len časť malého obchodu s suvenírmi je vidno. V spodnej časti výpravnej budovy sa nachádzajú rôzne kamenné obchody, hlavne potravinárskeho charakteru. V pravej časti je novo postavený presklený výťah, ktorý chodí len na prvé poschodie. V spodnej časti budovy sa nachádzajú ihneď vedľa prístupu k podchodom  služby zákazníkom v presklenom priestore, čo dobre pôsobí na človeka.


Zákaznícke centrum © Milan Weinwurm

Oproti ním sa nachádzajú kávomaty, opodiaľ valce s cestovnými poriadkami a pred nimi sú elektrické informačné tabule. Smerom  doľava sa nachádza prázdny priestor pre novú lekáreň. Na strope je namontované nové klimatizačné zariadenie. Smerom k podchodom sa dostaneme podľa informačných tabúľ k 1., 2. a 3. nástupišti. Keď sa chcem dostať na galériu, mám k dispozícii pohyblivé lebo klasické schodište. Galéria je ešte pomerne prázdna, je tam vyhradený priestor aj reklama pre Slovenskú sporiteľňu, na galérie sa nachádza aj doplatková pokladňa, vedľa ktorej je čakáreň, momentálne zavretá, a informačná tabuľa.

V priestore pre cestujúcich sú rozmiestnené pekné pochromované koše na odpad, k dispozícii je aj bankomat a zmenáreň, vedľa ktorej je bar. Vošiel som do výťahu a zišiel dole na spodnú časť budovy. Cez druhé presklené dvere je vidieť stavenisko, tak som hlavným vchodom vyšiel von, kde som odfotil pohyblivú plošinu aj časť novej strechy a pobral sa k služobnej časti stanice. Vzadu je parkovisko a bezbariérový vchod na perón popri vchodu do bývalého bunkra CO. V budove stanice je aj zubár a zdravotnícke pomôcky. To je momentálne všetko z tej druhej etapy prestavby železničnej stanice Košice.


Pohľad na stavenisko od výškovej budovy © Milan Weinwurm

Zdroje a odkazy: 

  1. Železničná stanica Košice - Wikipédia
  2. Železničná trať Košice – Zvolen (trať č. 160)
  3. Železničná trať Košice – Hidasnémeti (trať č. 169)
  4. Železničná trať Košice – Žilina (trať č. 180)
  5. Železničná trať Košice – Muszyna (trať č. 188)
  6. Železničná trať Košice – Čierna nad Tisou (trať č. 190)
  7. zdroje uvedené pod odkazmi v texte
Úvodná snímka: Rozostavané priečelie výpravnej budovy © Milan Weinwurm
 
Upravil a doplnil PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace trate

  • ŽSR-160: Zvolen os. st. - Košice
  • ŽSR-169: Košice - Hidasnémeti (HU)
  • ŽSR-180: Žilina - Košice
  • ŽSR-188: Košice - Plaveč - Čirč - Muszyna (PL)
  • ŽSR-190: Košice - Čierna nad Tisou - Čop (UA); Kalša - Trebišov; Sátoraljaújhely - Slovenské Nové Mesto

Súvisiace odkazy