100. narozeniny lokální dráhy Kutná Hora-město – Zruč

11.10.2005 10:15 Josef Gargula

100. narozeniny lokální dráhy Kutná Hora-město – Zruč

Dne 1. října slavila s měsíčním předstihem své 100. narozeniny lokální dráha Kutná Hora-město – Zruč nad Sázavou. Pořadatelé měli objednané nádherné počasí, den před a den po oslavě bylo pošmourno, zataženo a pršelo, ale tato sobota byla vskutku báječná. Slavilo se na obou koncích tratě, ve Zruči i v Kutné Hoře.

Slavnostní parní vlak tažený strojem 433.001 s postrkovou lokomotivou(jen na první jízdě) a poměrně slušným obsazením (po všechny jízdy), vyjel od konce tratě něco po půl deváté ráno provázen mlhou, ale jak stoupal po stříbrných prutech vzhůru, bylo sluníčka čím dál tím víc.

Zastavoval ve Zbraslavicích, v Černínách a Malešově. Situaci kolem tratě myslím nejlépe postihne skutečnost, že když první vlak stál v Černínách, tak na státní silnici před bývalou stanicí Červené Janovice, byl volný jen jeden jízdní pruh. Na asi 300 metrech byl kolem 30 vozidel fotografů a nadšenců, kteří se se soupravou naháněli až do Kutné Hory. Na zastávkách i podél trati stáli lidé a mávali projíždějícím vlakům a jejich cestujícím. Na městském nádraží v Kutné Hoře byli připraveni starostové obou měst jubilantky v historických železničářských čepicích, zástupce ČD pro Stč. kraj a jiní. Pan Ing. Otava (ČD) posléze před ešusem informoval novináře o probíhajícím jednáním ohledně akci Kutnohorský oblouk. Je přislíbeno akci zařadit do státního rozpočtu, je zpracovávána ekonomická studie, ohledně vybudování terminálu Kutná Hora-město s přestupy na regionální autobusovou dopravu se hledá řešení ve společném podniku ČD a nějakého developera, město poskytne pozemky a sítě, bude zažádáno o prostředky z fondů EU. Je zde i možnost zařazení stanice do plánu revitalizace Živá nádraží. Celá stavba by si měla vyžádat asi 250 mil.Kč.

Stacionárními exponáty byly lokomotiva 434.0170,vůz  Da s výstavou historie železnice,ešus 471.006,později i stroj T 435.0145 před bývalou výtopnou.

Po projevech následovala scénka Četnické pátrací stanice Praha se zadržením zloděje a jeho malého pomocníka. K tomu všemu hrála místní hudba. K výročí byla vydána kniha o trati, vydal ji hlavní pořadatel Posázavský pacifik, občanské sdružení. Parní vlak jel celkem čtyři jízdy, sekundoval mu motorový vůz M 262.045, který pendloval mezi Kutnou Horou a Poličany.

 

 

Galéria

Súvisiace odkazy