Co nového v Mladějově?

8.3.2006 8:35 Karol Šmehil

Co nového v Mladějově?

Nejprve mi dovolte shrnout uplynulý rok 2005: Po odchodu spolku MPŽ bylo nutné obnovit provoz dráhy. Byly uspořádány jízdy pro veřejnost a oblíbená akce BLOSDORF 1915. Obnovení provozu bylo velice složité, neboť nás maniaků v Mladějově nezůstalo příliš mnoho. Ztratili jsme velký počet kolegů a přátel. Naštěstí se k nám někteří ještě v průběhu roku připojili, neboť jim nebyl lhostejný osud této dráhy a přilehlého areálu. Díky webu K-report a VLAKY.NET jsme získali i nováčky, kteří v dnešní době spolu se starými mazáky drží Mladějov na nohou.

V průběhu ledna a února probíhaly záchranné práce na budově historické parní elektrárny a úklid areálu šamotky. V elektrárně jsme zrekonstruovali originální dílnu a vybavujeme ji transmisními obráběcími stroji poháněnými řemeny a vůbec vybavením odpovídající roku 1930. Počátkem března jsme začali s nejnutnější  prořezávkou a zprovozněním trati. Byla to pěkná fuška, protože se nestihl jarní postřik. Poslední prořezávka se navíc konala někdy roku 2004 na jaře. Traťovka pod vedením Skaldy se dala do práce a za dva týdny byla štreka na Veksl (do 3,2 km) vyčištěna. Jednalo se o odstranění naplavenin na přejezdech, vyčištění důležitých propustí a vysekání porostů zasahujících do profilu. S čím si neporadila mačeta to vyřešil křovinořez. Na Novou Ves se prořezávalo během června.

Začátkem května jsme se pustili do zprovoznění lokomotivy BN– 60H. Byly vyčištěny útroby lokomotivy a vyměněna ložiska převodovky. Nakonec se obrousily a nalakovaly kapoty do podoby z let výroby. V domě, kde bydlíme, byla zřízena stylová kavárna pí. Kopřivové.

Dále bylo nutné nachystat obě parní Kraussky ke kotelní zkoušce. U Jedničky to byla jen záležitost přetěsnění tlakového celku. Pětka (1518/1929) se dočkala opravy armaturní hlavy a zabroušení regulátoru, plus repas parních injektorů. Armaturní hlava pětky byla rozebrána, obroušena a nakonzervována. Sedla a kužely byly zabroušeny spolu s hlavním uzávěrem armaturní hlavy, což ulehčilo tlakovou zkoušku. Zabrušovaly se snad všechny kohouty a ventily mimo odvodňováků. Takže výronky, vodoznak a výmyvky. Parní regulátor byl extra oříšek- šlo o velkou plochu. Brousili jsme ho snad všichni, všude a stále. V dílně, v hospodě, i v posteli. Neboť pro zabroušení regulátoru bylo nutné sejmout parní dóm, vyměnily jsme štefty pojistných ventilů a dosadily nové kužely a střelky. Tlaková zkouška obou lokomotiv proběhla bez problémů.

Během června se uskutečnilo přezkoušení topičů a udělení topičských licencí novým zájemcům. V červenci jsme uspořádali dobrovolnou týdenní brigádu. Na které se započalo se stavbou horního zhlaví nově budovaného nádraží v závodu. Nejprve bylo nutné vytrhat a odstranit starý svršek, dále vybagrovat staré podloží. První bylo položeno horní zhlaví. V srpnu a září se položilo dolní zhlaví. Spolu s dolním zhlavím jsme obnovili kolej a šturc vedle depa. Ten už je i zaštěrkován a podbit. Kompletní propojení  a dostavba nového nádraží se uskuteční do začátku května. Všechny zvu.

 

Po sezóně jsme se pustili do generální opravy lokomotivy Orenstein/Koppel MD 3. Která pochází z eko-technického muzea v Praze Bubenči. Lokomotiva byla rozebrána tzv. do šroubku. A v těchto dnech už se začíná kompletovat. Byl rozebrán a vyčištěn motor i převodovka. Dvoukolí byla převezena k přerozchodování. Motor už běží a kapoty se chystají k lakování.

Listopad byl důležitý, neboť došlo k rozšíření depozitáře PMM, ale i MPD o nové exponáty. Největším pokladem se stala parní oračka John Fowler Z7S, která je se svou sestrou ze Slovenska zřejmě jediná v Evropě. K oračce jsme získaly i originální orací pluhy a trosky maringotky. Přibyly i nové stabilní motory a zemědělské lokomobily. Rozšířen byl též lokomotivní park. A to o 4 ks lokomotiv BN–60 H a 2 ks BNE–50. Novinkou je důlní akumulátorová lokomotiva Metalist. Před zimou jsme jeli několikrát na dřevo. V prosinci jsme dostali od Ježíška Libora důlní lokomotivu BND–30 a čupr pluh na loko. č. 5., který se ukázal jako nejdokonalejší v historii Mladějova.

No a to je tak asi vše. Možná jsem opomněl nějaké práce, ale to hlavní jsem snad napsal. Fotografie jsou od Radka Bednáře, Zdenka Běličky a Viktora Šulce. Na závěr bych rád požádal každého, kdož není lhostejný k historii železnic a Mladějova a měl by zájem přiložit ruku k dílu nebo se něco nového naučit, aby mne kontaktoval na můj e-mail: smehilkarol@centrum.cz. Jsme v Mladějově každý víkend.

 

Ozvěte se mi a PŘIJEĎTE!

Na spolupráci se těší Karol Šmehil a kolektiv PMM a MPD Mladějov

Galéria

Súvisiace odkazy