Koniec mechanických závor na trati Bratislava - Žilina

25.3.2006 15:50 Branislav Grebečí

Koniec mechanických závor na trati Bratislava - Žilina

K obrazu klasickej železnice už dlhé desaťročia neodmysliteľne patria aj ručne ovládané mechanické závory. Na rozdiel od parných rušňov či mnohých radov vozidiel nových trakcií sa tieto zariadenia, často pamätajúce ešte prvú polovicu 20. storočia, zachovali na mnohých miestach v pravidelnej prevádzke až do dnešných dní.

V súvislosti s postupujúcou modernizáciou tratí spojenou s inštaláciou moderných zabezpečovacích zariadení, ale aj kvôli racionalizačným opatreniam zameraným na znižovanie potreby pracovných síl, však aj títo svedkovia časov dávno minulých z našich tratí postupne miznú.

Medzi trate, na ktorých budú mechanické závory onedlho patriť len do spomienok, patrí aj hlavná "koridorová" trať z Bratislavy do Žiliny. Začiatku 21. storočia sa tu dožili mechanické závory ešte na jedenástich priecestiach, pričom k januáru 2006 ostali v prevádzke už len na ôsmich:

  • na bratislavskom zhlaví stanice Cífer, km 37,373 - priecestie s účelovou komunikáciou
  • na zastávke a hradle Madunice, km 67,873 - priecestie s účelovou komunikáciou (poľná cesta)
  • na bratislavskom zhlaví stanice Veľké Kostoľany, km 71,054 - priecestie s cestou 3. triedy Veľké Kostoľany - Madunice
  • na oboch zhlaviach stanice Piešťany - na bratislavskom zhlaví v km 81,233 priecestie s cestou pre chodcov a cyklistov doplnené zábranami pre autá, na žilinskom zhlaví v km 82,340 priecestie s účelovou komunikáciou
  • na zastávke a hradle Horná Streda, km 88,092 - priecestie s účelovou komunikáciou
  • na bratislavskom zhlaví stanice Brunovce, km 91,061 - priecestie s účelovou komunikáciou (poľná cesta)
  • na bratislavskom zhlaví stanice Ladce, km 147,445 - priecestie s účelovou komunikáciou

Začiatkom marca 2006 sa na viacerých úsekoch trate Bratislava - Piešťany po zimnej prestávke opäť naplno rozbehli stavebné práce, čo znamená, že dni mechanických závor na väčšine spomenutých priecestí už sú prakticky spočítané. Ako prvé boli zlikvidované počas tretieho marcového týždňa závory na zastávke a hradle Madunice, po ktorých už na pôvodnom mieste neostala doslova žiadna stopa. Zastávka a hradlo Horná Streda sa tak zapíše do histórie slovenských železníc ako posledné hradlo s mechanickými závorami na dvojkoľajnej elektrifikovanej trati. Ostatné doteraz existujúce závorárske stanovištia na šírej trati, a to v úseku Michaľany - Čierna nad Tisou a v mieste bývalej zastávky Šarkan na trati Nové Zámky - Štúrovo, totiž už nie sú spojené s hradlom. Horná Streda ostala takisto posledným miestom na hlavnom ťahu Bratislava - Žilina - Košice, kde sa zachovali mechanické závory na šírej trati. Všetky spomenuté závory majú dvojdrôtový pohon, okrem miestne ovládaných závor v Hornej Strede sú všetky ostávajúce diaľkovo ovládané pomocou drôtovodov z príslušného stavadla. Pravidelne sú ovládané závory v Cíferi, Veľkých Kostoľanoch a v Piešťanoch na bratislavskom zhlaví, ostatné sú ovládané na požiadanie.

 

Aj v Cíferi na bratislavskom zhlaví už začiatkom marca začali práce na osadení automatických závor, čo takisto značí blížiaci sa koniec pôvodných mechanických. Ostatné priecestia boli v čase písania tohto článku ešte v pôvodnom stave. Ale v priebehu roku 2006 majú v rámci modernizácie trate Leopoldov - Nové Mesto nad Váhom začať stavebné práce na takmer všetkých zostávajúcich úsekoch s mechanickými závorami - na apríl je plánovaný začiatok rekonštrukcie stanice Piešťany, ako aj traťového úseku Piešťany - Brunovce. Po ukončení modernizácie trate Bratislava - Nové Mesto nad Váhom tak ostanú medzi Bratislavou a Žilinou už len jediné mechanické závory, a to na bratislavskom zhlaví stanice Ladce, kde začne modernizácia neskôr. Všetci záujemcovia o železnicu, ktorí ešte chcú zachytiť na jednej z najdôležitejších slovenských tratí zopár kúskov histórie v plnej kráse, či už aspoň na okamih z okna vlaku, alebo pri osobnej návšteve spojenej s fotodokumentáciou, majú teda v najbližšom období naozaj poslednú šancu.

Galéria

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy