Ruka, kľuka a reťaz už dosluhujú (I.časť)

19.5.2006 8:30 Štb

Ruka, kľuka a reťaz už dosluhujú (I.časť)

Informácie o rušení mechanických zabezpečovacích zariadení v rámci výstavby koridoru na trati 120 boli už pred časom na tomto serveri uverejnené. Okrem týchto priecestí, ktoré budú v rámci koridoru zrušené alebo prebudované, sa však postupne uskutočňuje aj výmena mechanických zabezpečovacích zariadení (PZM – priecestné zariadenie mechanické) za reléové automatické aj na vedľajších tratiach.

Cieľ je jasný: úspora pracovných síl, ktoré sú potrebné na obsluhu PZM a finančných prostriedkov v súvislosti s tým vynaložených. Svoju váhu má aj skutočnosť, že zariadenia sú už zastaralé a je nedostatok náhradných dielov na ich údržbu a opravu. No a svoj význam má aj to, že sa z prevádzky vylúči vplyv ľudského činiteľa, ktorý má vplyv nielen na dobu uzavretia priecestia a dĺžku čakacej doby pred priecestím, ale hlavne na bezpečnosť účastníkov cestnej premávky.

Niekoľko slov ku konštrukcii mechanických závor. Na závorovom stojane je umiestnené predzváňacie a závorovacie koleso s trojlístkom. Predzváňacie koleso je spojené s reťazou drôtovodu a pri otáčaní svojim ozubeným okrajom ovláda zvonec. Brvná závor sú ovládané závorovacím kolesom prostredníctvom zalomeného hriadeľa, ojnice a spomínaného článku v tvare trojlístka. Mechanický pohon (LIBERTA 1922) obsahuje odstredivú treciu brzdu, ktorá zabraňuje príliš rýchlej a pomalej obsluhe, prípadne prerušeniu obsluhy a zvieracie zariadenie, ktoré zablokuje pohon pri nesprávnej obsluhe. Po zablokovaní sa musí pohon závor vrátiť späť a obsluha zopakovať. Pokračovať je možné len po strhnutí plomby a otočení rukoväte v prednej časti pohonu. Koncové polohy pohonu sú istené rohatkou a západkou.

Väčšina priecestí s mechanickými závorami popisovaných v nasledujúcich riadkoch bola alebo bude nahradená priecestným zabezpečovacím zariadením z výrobnej dielne firmy AŽD Praha. Jeho typové označenie je PZZ-RE/SK. Je to zariadenie reléové s elektronickými prvkami ovládané automaticky pohybom vlaku prostredníctvom počítačov osí a neohraničených koľajových obvodov ASE (anulačný súbor elektronický). Zariadenie má samozrejme aj možnosť miestneho manuálneho a v prípade potreby aj diaľkového ovládania. Kontroly o stave a činnosti PZZ je možné prenášať na priecestník alebo na pracovisko dopravnej služby (výpravca, signalista). Zariadenie sa montuje samozrejme aj na priecestiach, ktoré doteraz neboli zabezpečené alebo boli zabezpečené iným typom zabezpečovacieho zariadenia (AŽD 71 a najmä VÚD). Týmto sa však v tomto článku venovať nebudem.

Prvým takýmto zariadením bolo na Slovensku namiesto mechanických závor zabezpečené priecestie v km 12,391 v Ondrochove na trati 140 Nové Zámky – Prievidza v roku 2001. Nové zariadenie nahradilo mechanické závory v decembri onoho roku.

 

V roku 2002 bolo zrušených v krátkom slede po sebe štvoro mechanických závor. Najprv v júli PZM v Branči (km 22,309), potom v auguste PZM vo Veľkom Kýri (km 19,447) a v Kamanovej (km 55,729) a v októbri sa nového zariadenia a tým aj zrušenia mechanických závor dočkalo aj priecestie v Koši (km 24,004), všetky na trati 140 Nové Zámky – Prievidza.. V januári 2003 tiež doslúžili mechanické závory v km 17,540 v Handlovej na trati 145 Horná Štubňa – Prievidza. Potom nastala pauza. Ďalšie mechanické závory boli vymenené až v januári 2005. Svoju životnú púť ukončili závory na hradle Dĺžiny v km 279,360 trate 170 Vrútky – Zvolen. A to je zatiaľ všetko. No neznamená to, že by sa s výmenou PZM za svetelné automatické nepokračovalo.

Tesne pred odovzdaním sú dve priecestia na zastávke Čakajovce opäť na trati 140 Nové Zámky – Prievidza. Sú to kilometre 43,542 a 43,677. V súčasnosti je už tiež vydané stavebné povolenie pre výmenu priecestného zabezpečovacieho zariadenia pre priecestie na zastávke vo Zvolenskej Slatine na trati Zvolen os.st. – Košice v km 204,964, ktoré by sa malo v tomto roku realizovať a v Križovanoch nad Dudváhom na trati 133 Trnava – Sereď. Priecestie sa nachádza v stanici v km 6,842 a jeho ovládacie zariadenie je pred dopravnou kanceláriou.

 

Ďalšie štyri PZM pripravené na zrušenie sú na trati 131 Bratislava Nové Mesto – Komárno. Keďže na tejto trati momentálne prebieha stavba Rekonštrukcia zab. zar. a doplnenie diaľkového ovládania pre dispečerizáciu trate a celá trať bude po spustení riadená z pracoviska dispečera v Dunajskej Strede je nemysliteľné aby mechanické závory ostali zachované. Všetky štyri mechanické závory sa nachádzajú v staniciach a budú nahradené zariadením AŽD RE AC. Výstroj priecestí bude umiestnená v stavadlovej ústrední spolu so staničným zabezpečovacím zariadením a na priecestí sa bude nachádzať iba kábelová skriňa s minimálnou výstrojou pre pripojenie výstražníkov a koľajových obvodov ASE. To umožní napájať výstražníky napätím 230V zo stavadlovej ústredne a toto transformovať na potrebných 24V jednosmerných až pri priecestí, bez nežiadúceho úbytku napätia v kábli, ktorý by nastal pri priamom napájaní 24V zo stavadlovej ústredne. Priecestia, na ktorých budú mechanické závory zrušené sa nachádzajú v km 10,323 v žst. Podunajské Biskupice, v km 15,900 v žst.Nové Košariská, v km 23,713 v žst. Kvetoslavov a v km 31,278 v žst. Lehnice.

Výmena ďalších mechanických závor za automatické je zatiaľ v štádiu projektovej prípravy a povieme si o nich v druhej časti tohto článku.

Literatúra:

  • D.Križan, Zabezpečovacia technika II, NADAS

Galéria

Súvisiace odkazy