Ruka, kľuka a reťaz už dosluhujú (II.časť)

20.5.2006 13:20 Štb

Ruka, kľuka a reťaz už dosluhujú (II.časť)

Na začiatku druhej časti sa presunieme na hradlo Kremenisko do km 266,914 v blízkosti obce Turček na trati 171 Zvolen – Diviaky. Z tohto mechanického hradla sú ovládané mechanické závory priamo pred budovou hradla, ktoré sú v základnej polohe stále uzavreté a otvárajú sa iba na požiadanie. Tie si mohli všimnúť aj účastníci narodeninovej jazdy VLAKY.NET Modrou Strelou, samozrejme pokiaľ neboli veľmi zaujatí fotografovaním vlaku.

Pravdepodobne ďalším priecestím v poradí, ktoré príde o svoje mechanické závory bude priecestie v km 11,475 trate 145 Horná Štubňa – Prievidza na zastávke Jalovec. Projekt je už hotový.

Trať, kam by sa mali ísť pozrieť všetci, ktorých zaujímajú mechanické závory, je trať 162 Lučenec – Utekáč. Nachádza sa tu šesť mechanických závor, ktoré by mali byť vymenené za automatické. Prvé sú v km 9,017 v blízkosti zastávky Kalinovo. Na zastávke, odkiaľ sú závory ovládané, je aj koľajové rozvetvenie nákladiska a vlečky do firmy Žiaromat. V návrhu PZZ bolo teda treba brať do úvahy aj obsluhu tejto vlečky. V žst. Breznička v km 12,793 sa nachádza druhé priecestie na tejto trati s mechanickými závorami určenými na výmenu. Tretie je v km 16,127 medzi zastávkou Zelené, kde je aj závorárske stanovište a žst. Poltár. Aj v tomto prípade muselo byť automatické zariadenie riešené s ohľadom na nákladisko na zastávke Zelené, hoci to sa používa iba niekoľkokrát do roka. V samotnej stanici Poltár sa nachádzajú až tri priecestia s mechanickými závorami. Prvé je v km 18,284 a ovládané je z blízkeho stavadla č. 3. Toto priecestie zatiaľ nie je v pláne výmeny PZM  za automatické, ale to sa môže v závislosti na prísune peňažných prostriedkov rýchlo zmeniť. Medzi opačným zhlavím poltárskej stanice a vchodovým návestidlom sú dve mechanické priecestné zab. zariadenia v km 19,032 a 19,187. Ovládané sú zo spoločného závorárskeho stanovišťa. Na zabezpečenie týchto priecestí už existujú aj projekty. Priecestia budú ovládané automaticky iba smerom z trate, zo stanice ich bude uzatvárať výpravca tlačidlom.

 

Medzi priecestia s mechanickými závorami odsúdenými na zánik patria aj všetky priecestia na trati 164 št. hranica MÁV – Fiľakovo. Na tejto trati sa ešte pred tromi rokmi nachádzalo sedem priecestí ovládaných ručne prostredníctvom kľuky a reťaze. Dnes sú takéto priecestia iba tri a aj tie čaká rekonštrukcia na automatické. Dve priecestia zatiaľ ešte ovládané mechanikou zo zastávky Šiatorská Bukovinka sa nachádzajú v km 136,632 a v km 137,098. Prvé z nich je priamo na spomínanej zastávke, druhé na účelovej komunikácii do neďalekého kameňolomu, u ktorého je však predpoklad využitia ako turistického objektu, preto ho nie je možné jednoducho zrušiť. Posledné z troch funkčných mechanických priecestných zariadení na tejto trati je v km 140,645 v blízkosti zastávky (bývalej stanice) Radzovce, odkiaľ je aj ovládané. Aj mechanické závory na tomto priecestí už prežívajú jeseň svojho života. Druhé priecestie, závory ktorého boli kedysi zo zastávky Radzovce tiež ovládane a nachádzalo sa v km 141,952 na trati medzi zastávkami Radzovce a Belina, stihol osud oveľa horší. V novembri 2004 bolo priecestie úplne zrušené. Niet sa čomu čudovať. Poľná cesta cez trať bola využívaná minimálne. Zvyšné tri priecestia, kedysi vybavené mechanickými závorami, boli ovládané z jedného závorárskeho domčeka, mali však v novembri 2004 rôzny osud. Na priecestí v km 143,392 na zastávke Belina bolo mechanické zariadenie nahradené zariadením Bobec 3.x od firmy ARDOS. To sú síce elektricky ovládané mechanické závory, ale ovládanie tlačidlom z novozriadeného stanovišťa závorára na zastávke Belina si stále vyžaduje prítomnosť obsluhujúceho zamestnanca. Podľa mňa trochu nešťastné riešenie, pretože zariadenie je i tak závislé od človeka. Priecestie v km 144,342 bolo zrušené úplne. Dôvod bol rovnaký ako pri priecestí v 141,952 v blízkosti tohto bývalého priecestia bol aj spomínaný závorársky domček. Posledné priecestie, už v blízkosti vchodového návestidla do Fiľakova v km 144,953, síce zrušené nebolo, ale vzhľadom na nízku intenzitu cestnej premávky a dobré rozhľadové pomery o svoje mechanické závory prišlo. Dnes sú tu iba výstražné kríže a priecestie je tak nezabezpečené.

 

No a na záver ešte priecestie s mechanickými závorami v úplne iných končinách. Na trati 130 Bratislava hl.st. – Štúrovo sa v km 179,292 nachádza priecestie v blízkosti zastávky Malá Mužla (kedysi Šarkan). Aj toto priecestie má naplánované zrušenie mechanických závor. Snáď to bude už v roku 2007.

Už teraz sú úvahy o rušení aj ďalších mechanických priecestných zabezpečovacích zariadení. Ak budem mať o nich informácie, verte, že sa o nich s Vami podelím.

Literatúra:

  • D.Križan, Zabezpečovacia technika II, NADAS

Galéria

Súvisiace odkazy