Kométa, Papagáj a Škodovka alebo čo nové vo Veterán klube železníc pri RD Poprad-Tatry

7.6.2006 9:17 Ján Sabaka

Kométa, Papagáj a Škodovka alebo čo nové vo Veterán klube železníc pri RD Poprad-Tatry

Posledné týždne vo VKŽ Poprad boli viac či menej rušné, či už jazdou Kométy, prebiehajúcou opravou Papagája, alebo ďalšími drobnými opravami na vozidlách pre verejnosť možno málo známymi.

 

Rušno začalo byť už niekoľko dní pred objednanou jazdou Kométy a prívesného vozňa, ktorá sa uskutočnila 22.5. na trase Poprad–Tatry – Štrbské Pleso a späť. Tak ako pred každou jazdou bolo potrebné pripraviť EMU 26.001 po technickej stránke, naplánovať cestovný poriadok a dohodnúť všetky detaily s cestovnou kanceláriou. Jednalo sa totiž o súkromnú jazdu pre nemeckých turistov. 

  

Posledné prípravy ráno pred odchodom na Štrbské Pleso.

Božský pohľad z letného vozu na zasnežené Tatry.


V úseku Poprad - Štrbské Pleso sme išli ako súpravový vlak. Cestujúcich sme nabrali až na Štrbskom Plese, odkiaľ mali namierené do Starého Smokovca a neskôr do  Popradu.

Počas jazdy nebola núdza o zaujímavé stretnutia v dopravniach pri križovaní. Či dnes už s historickým „trojčaťom“ alebo aj novou „barónkou“.

„Trojča“ na pracovnom vlaku do Popradu v žst. Pod lesom.

Najstaršia a najmladšia v dopravni Tatranská Polianka.

Po príchode na Pleso, malej obedňajšej prestávke a kontrole technického stavu sme sa aj s Nemcami naskladanými v historickej súprave vydali do Smokovca, kde bola približne dvojhodinová pauza, počas ktorej si výletníci obzreli krásy Hrebienka.

Obeh súpravy, spojenie a už len netrpezlivé čakanie na zákazníkov v žst. Štrbské Pleso.

Pauzička v Smokovci.


  
 Po odchode zo Smokovca nás čakala fotozastávka ako obvykle v Novej Lesnej, kde sa natáčania a foteniachtivý Nemci rozutekali do blízkeho kopca, v sede vychutnávajúc posledné chvíle slovenskej krajiny v lúčoch zapadajúceho slnka. 
 

Vchádzajúc do Novej Lesnej.

Interiér s „kvapľovou výzdobou“ a vykradnutými medenými káblami sme sa snažili aspoň trochu skultúrniť a využiť ho ako sklad ďalších vecí.


Spokojné tváre výletníkov a slová vďaky zo strany cestovky nám dali opäť za pravdu, že Kométa neodmysliteľne patrí na trate TEŽ. Preto sa všetci môžete tešiť na 1.7.2006 keď opäť vyrazíme na trať a otvoríme prázdniny vo Vysokých Tatrách. Podrobnejšie info bude včas na stránkach VLAKY.NET. Odstavením do haly sa však starostlivosť o historické vozidlá nekončí a už nasledujúce dni v rámci odbornej praxe „blizzarta“ a mňa („Komeťáka“) sme pokračovali v triedení historických relikvií, a zachraňovaní hnijúceho vozidla EMU 49.005. 

Vykradnuté stanovište rušňovodiča hovorí o prístupe niektorých ľudí k historickým vozidlám. Už teraz sa nám objavujú vrásky na čelách pri zamyslení sa nad obnovením tejto električky.

Ale som sa ho pekne snažil  natrieť, nie? Aby nám Papoušek nezhnil:-)

Ani Papagáj nám neostal cudzí, preto natrieť kotol základnou farbou pre nás nebol žiadny problém. A tak „blizzart“ a „Komeťák“ pod velením „pary“ si priňuchli aj k inej trakcii.

Púštny bojovník alias „para“ na pare.

A tu v plnom nasadení ako brúsi rúry v peci.

Po natretí kotla základnou farbou sa nám naskytla možnosť preposunovať legendárnu električku EMU 49.001 známu tiež pod menom Škodovka dovnútra haly. Deravá strecha urobila za pár rokov svoje a provizórne drevené obloženia začali zamákať. Šikovné ruky však za pár hodín vybrúsili deravé miesta, ktoré boli neskôr natreté základnou farbou, aby sa nerozpadlo aj to málo čo v nej zostalo. Akási dobrá duša z nej totiž ukradla obidva hlavné vypínače a z trakčného motora po generálke odrezala prívodné vodiče. Medzitým nám stihli „čorknúť“ aj štetec, ktorým sme natierali strechu...

Veru, aj zberačom sme museli do ich pracovnej polohy pomôcť. Vzadu Kométa s letným vozom.

Tretina strechy je hotová, len keby nás takto podobne „trafených“ bolo viac aj tá robota by šla rýchlejšie a po štreke by veteránov behalo iste viac.

                  
Už teraz sa tešíme na 1.7. aby sme opäť potešili malých i veľkých. A hlavne Vás – železničných fandov.                                                            

Súvisiace trate

  • ŽSR-183: Poprad-Tatry - Starý Smokovec - Štrbské Pleso
  • ŽSR-184: Starý Smokovec - Tatranská Lomnica