2. ročník Letnej školy Výhrevne Vrútky

28.7.2006 19:20 Peter Nagy

2. ročník Letnej školy Výhrevne Vrútky

Na základe dobrých ohlasov účastníkov minuloročnej akcie sa členovia Spolku Výhrevne Vrútky rozhodli pre záujemcov z radov nadšencov historických železničných vozidiel zorganizovať 2. ročník Letnej školy Výhrevne Vrútky. Letná škola je tak ako minulý rok, určená záujemcom o historické železničné koľajové vozidlá z radov laickej verejnosti, nie profesionálnym rušňovodičom.

Cieľom školy je poskytnúť účastníkom základné informácie o histórii, konštrukcii, prevádzke a obsluhe historických hnacích vozidiel deponovaných v priestoroch Výhrevne Vrútky. Každý účastník kurzu dostane na záver kurzu účastnícky certifikát.


Začiatkom augusta 2006 sa uskutoční druhý ročník jednodňovej letnej školy Výhrevne Vrútky na tému "Historický rušeň T 679.1168 ". V minulosti členovia Spolku ponúkli možnosť pripraviť Letnú školu na tému dieselelektrických a elektrických rušňov a odozva verejnosti viedla k rozhodnutiu pripraviť Letnú školu na tému dieselelektrického rušňa T 679.1168 prezývaného Sergej.  

Letná škola pozostáva z teoretickej a praktickej časti.

Obsah teoretickej časti letnej školy bude nasledujúci:

  • Poučenie o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci, o poskytovaní prvej pomoci a o zásadách pohybu v koľajisku
  • História vzniku a prevádzky dieselektrických rušňov radu T 679.1168
  • Základné informácie o konštrukcii dieselelektrického rušňa - základné časti rušňa
  • Prevádzka a obsluha dieselelektrického rušňa radu T 679.1

Cieľom praktickej časti Letnej školy je aplikovať teoretické poznatky na rušni T679.1168. Obsah praktickej časti bude nasledujúci:

  • Ukážka konštrukcie jednotlivých konštrukčných celkov
  • Základné prevádzkové ošetrenie rušňa
  • Ukážka obsluhy rušňa
  • Ukážka vedenia rušňa

Druhý ročník Letnej školy sa uskutoční v sobotu 5. 8. 2006, v čase od 9.00 približne do 17.00. Podrobnosti budú záujemcom spresnené po prihlásení dostatočného počtu účastníkov. Letná škola sa uskutoční, ak sa prihlási minimálne 10 účastníkov. V prípade veľmi veľkého počtu záujemcov sa letná škola môže v priebehu roka 2006 zopakovať.
Účastnícky poplatok je 500,- Sk, pričom v cene je zahrnuté aj občerstvenie (nápoje v priebehu dňa a obed). Minimálny vek účastníka je 16 rokov. V prípade záujmu mladších účastníkov sa títo môžu zúčastniť letnej školy v sprievode osoby staršej 18 rokov. Pre praktickú časť si účastníci prinesú primeraný pracovný odev a obuv.

Podrobnejšie informácie a prihlášku na 2.ročník Letnej školy Výhrevne Vrútky nájdete na stránke www.vyhrevna-vrutky.sk v sekcii Aktuality.

Tešíme sa na všetkých záujemcov.

Foto: Karel Furiš.