Ing. Milan Solárik je od dnes novým generálnym riaditeľom ŽSR

27.7.2006 16:22 Kornelia Blašková Zdroj: ŽSR

Ing. Milan Solárik je od dnes novým generálnym riaditeľom ŽSR

Dňa 27. júla 2006 bol odvolaný z funkcie generálneho riaditeľa ŽSR Roman Veselka. Do funkcie nastúpil 1.augusta 2003. Bol najdlhšie pôsobiacim generálnym riaditeľom Železníc SR v novodobej histórii slovenských železníc. Pri svojom nástupe si R. Veselka určil za priority okamžité zastavenie zadlžovanie ŽSR, vyrovnané hospodárenie podniku, zintenzívnenie modernizácie infraštruktúry a zefektívnenie riadenia podniku. Minister dopravy, pôšt a telekomunikácii SR Ľ. Vážny dnes zároveň vymenoval nového generálneho riaditeľa ŽSR. Je ním Ing. Milan Solárik, ktorý do dnešného vymenovania pôsobil vo funkcii námestníka GR ŽSR pre prevádzku.

Počas pôsobenia R. Veselku vo funkcii generálneho riaditeľa ŽSR sa zadlženie podniku znížilo z  50 mld. Sk na aktuálnych 33,8 mld. Sk, počet zamestnancov klesol z 22 000 na aktuálnych     18 120 a dosiahlo sa vyrovnané hospodárenie (aktuálne: príjmy 16 378 mil. Sk a výdavky 16 044 mil. Sk).

Hneď po svojom nástupe zaviedol R. Veselka prísnu finančnú disciplínu, zastavil nekryté investície a zaviedol riadenú a kontrolovanú investičnú činnosť.  Aj týmto krokmi sa zastavilo zadlžovanie podniku a nastavili sa finančné parametre na lepšie hospodárenie podniku. Výsledkom bolo aj zlepšenie platobnej schopnosti podniku, ktorá je v súčasnej dobe bezproblémová. ŽSR platia dodávateľom v lehote splatnosti. Investičná činnosť je v súčasnej dobe plne krytá. ŽSR už nerealizujú investície, na ktoré nemajú. 

V roku 2004 došlo k zásadnej vnútornej organizačnej zmene podniku, kedy bola rozdelená údržba od správcovskej činnosti. Najdôležitejším efektom tohto kroku bolo sprehľadnenie finančných tokov vo vnútri podniku, ktoré boli dovtedy veľmi nejasné. Rozdelením ŽSR na „údržbu a správcu“ došlo k zásahu do srdca železníc a k zmene systému riadenia ŽSR. Zefektívnilo sa prostredie podniku, odstránil sa stav, keď jedna organizačná zložka vykonávala všetky výkony sama (výkon si naplánoval, vykonal a skontroloval). Toto neprehľadné prostredie vytváralo predpoklady na neefektívne nakladanie s finančnými prostriedkami.

R. Veselka taktiež otvorene hovoril o odčlenení non-core aktivít. Podľa neho sa železnica má venovať železnici  a nie iným aktivitám. V roku 2005 boli prenajaté 4 zdravotnícke zariadenia ŽSR - 2 Železničné nemocnice s poliklinikou (Bratislava, Košice) a 2 Železničné polikliniky (Žilina, Zvolen). Ich odčlenením došlo k úspore nákladov. Železničné zdravotníctvo historicky vykazovalo stratu. Len v roku 2004 to bolo cca 60 mil. Sk. Okrem železničného zdravotníctva boli k 1.1. 2006 odčlenené 3 stredné odborné učilištia železničné (SOUŹ Bratislava, SOUŹ Trenčín, SOUŹ Košice).

3 ročné pôsobenie R. Veselku na čele Železníc Slovenskej republiky prinieslo aj výrazné napredovanie v modernizovaní železničnej infraštruktúry.  Zrealizovalo sa 5 medzinárodných tendrov na modernizáciu V. eurokoridoru, ktorý cez územie SR prechádza cez Bratislavu – Žilinu – Poprad – Košice – Čiernu nad Tisou. V tomto projekte sa čerpajú prostriedky z Kohézneho fondu. Postupne od roku 2004 sa realizovali práce na stavbách: Svätý Jur – Pezinok, Pezinok – Šenkvice, Šenkvice – Cífer a priľahlé železničné stanice Bratislava Rača, Svätý Jur, Pezinok, Šenkvice  Cífer, Trnava a úsek Trnava – Piešťany, Pieštany – Nové Mesto nad Váhom). Taktiež sa začal čerpať štrukturálny fond, z ktorého sa realizujú projekty: Elektrifikácia Zvolen – Banská Bystrica, Železničná stanica Prešov- peronizácia, Železničná stanica Poprad- výstavba podchodov a nástupísk.

Železnice Slovenskej republiky získali v roku 2006 jeden z najlepších lokálnych ratingov na Slovensku medzinárodnou ratingovou agentúrou MOODY´S. ŽSR získali dlhodobý lokálny rating Aa1.sk s pozitívnym výhľadom. ŽSR sú podľa národnej ratingovej stupnice MOODY´S hodnotené ako veľmi kvalitný subjekt s vysokou schopnosťou splácať svoje záväzky a miernym rizikom v dlhšom časovom horizonte.

ODPOČET ROMANA VESELKU
 
ROK 2003

  • Prijatie plánu plnenia konsolidačnej funkcie ŽSR vo vláde SR (uznesenie č. 549/2003)
  • Podpis dohody medzi ŽSR a štátom o započítaní vzájomných pohľadávok vo výške 13,6 mld.Sk (na základe uznesenia vlády SR č. 1178 z 10.12.2005).
  • Mimoriadna inventarizácia zmlúv na obstaranie investícií a služieb a zavedenie regulovaného systému schvaľovania zmlúv a objednávok.
  • Príprava a schválenie I. etapy reorganizácie ŽSR:
    • zrušenie 25 správ a zriadenie 4 oblastných riaditeľstiev
    • zriadenie vnútorných organizačných jednotiek Železničná energetika a Technická ústredňa infraštruktúry.

ROK 2004

  • Vznik nových organizačných zložiek od 1.1.2004: Oblastné riaditeľstvo Trnava, Žilina, Zvolen, Košice; Železničná energetika Bratislava a Technická ústredňa infraštruktúry, Prešov
  • Vysporiadanie pohľadávky voči štátu za výkony vo verejnom záujme za r.1994–2002
  • Príprava a schválenie 2. etapy reorganizácie ŽSR – transformácia 4 oblastných riaditeľstiev do dvoch typov vnútorných organizačných jednotiek zameraných na správu železničnej infraštruktúry a údržbu železničnej infraštruktúry.
  • Pokračovanie v regulovanom systéme obstarávania investícií a služieb (riadenie investičnej činnosti)
  • Realizácia opatrení na reguláciu čerpania nákladov vo väzbe na vývoj tržieb.
  • Reštrukturalizácia dlhovej služby – znižovanie záväzkov z obchodného styku.

ROK 2005

  • Zmena organizačnej štruktúry k 1.1.2005
    • vznik Správy majetku železničnej infraštruktúry
    • vznik Údržby železničnej infraštruktúry
  • Vznik Centra logistiky a obstarávania v Bratislave – zložka má za úlohu centralizovane obstarávať na ŽSR, efekty sú predovšetkým v zabezpečení prehľadnosti obstarávania, zvýšenie efektivity obstarávania, zníženie korupcie.
  • Prijatie zákona č. 109/2005 Z.z. (9.2.2005), ktorým sa mení a dopĺňa zákon č.164/1993 Z.z. o dráhach = zmeny v doterajšom systéme, najmä:
    • zmeny zmluvných vzťahov medzi ŽSR a štátom  od 1.1.2006 (ruší sa zmluva  o výkonoch vo verejnom záujme pri prevádzkovaní dráh a zavádza sa zmluva o  prevádzkovaní dráh)
    • potreba nastavenia nového systému finančných vzťahov so štátom,
    • zriadenie Regulačného úradu pre železničnú dopravu   zmeny v systéme    regulácie pre prevádzku dráh, najmä v regulácii spoplatňovania dopravnej cesty
    • zmeny v systéme zabezpečovania interoperability 
    • Odčleňovanie organizačných zložiek:
      o prechod zdravotníckych zariadení do ekonomického prenájmu   (Železničná poliklinika Zvolen od 1.9.2005, Železničná poliklinika Žilina od 1.2.2006, Železničná nemocnica s poliklinikou Košice  od 1.10.2005, Železničná nemocnica s poliklinikou Bratislava  od 1.11.2005)
    • odčlenenie stredných odborných učilíšť železničných – k 1.1.2006             ( SOUŹ Bratislava, SOUŹ Trenčín, SOUŹ Košice)
  • Odstraňovanie následkov živelnej pohromy vo Vysokých Tatrách – na obnovu zničených úsekov tratí prispel štát čiastkou 21,2 mil. Sk, ostatné potreby (cca 70 mil.Sk) pri odstraňovaní škôd boli vyfinancované z vlastných zdrojov ŽSR

ROK 2006

  • Implementácia nového modelu ekonomického riadenia na ŽSR – projekt Re – Design SAP R/3 – cieľom je nastavenie systému SAP R/3 podľa novej verzie SAP a nového modelu ekonomického riadenia so zámerom zvýšenia úrovne a kvality informačnej podpory zameranej na dosiahnutie cieľov organizačných a ekonomických zmien Železníc SR.
  • Riešenie dopadov nového systému regulácie stanoveného Úradom pre reguláciu železničnej dopravy - príprava vyčlenenia posunu a vozňovo prepravnej  kancelárie zo základného poplatku za použitie ŽDC (vyčlenené služby budú ponúkané pre dopravcov )

ŽIVOTOPIS NOVÉHO GR ŽSR

Ing. Milan Solárik
Generálny riaditeľ Železnice Slovenskej republiky


Narodený:   1951 v Liptovskom Mikuláši

Vzdelanie:   Vysoká škola dopravná, Žilina, Fakulta prevádzky a ekonomiky dopravy

Pracovné skúsenosti: ŽSR, Bratislava: od 27. júla 2006 Generálny riaditeľ

ŽSR, námestník generálneho riaditeľa pre prevádzku 2005-júl 2006
    
ŽSR, Oblastný riaditeľ Trnava: 2004 - 2005 
    
ŽSR, vedúci projektového tímu pre organizačnú zmenu ŽSR: 2003

ŽSR, námestník generálneho riaditeľa pre prevádzku 2002 -2003
    
ŽSR, riaditeľ divízie dopravnej cesty v Bratislave ŽSR: 1999 – 2002
 
ŽSR, prednosta Správy riadenia dopravy, Trnava 1997 – 1999

ŽSR, Prevádzkové riaditeľstvo Bratislava 1995 – 1997

Československé štátne dráhy a neskôr ŽSR, náčelník železničnej stanice Bratislava východné 1984 – 1995

Československé štátne dráhy, Správa východnej dráhy 1982 - 1984