Tatry odolávali náletom Kométy

10.8.2006 20:30 Komeťák

Tatry odolávali náletom Kométy

Jeden horúci prázdninový mesiac je za nami. Veľa sa toho udialo na veľkej štreke no nemálo sme toho navystrájali - aj ako hovoria kamaráti spišiaci na „kozej dráhe“- môjmu srdcu veľmi blízkej TEŽ-ke. Preto Vám ponúkam malý pohľad k nám pod Tatry.

Hneď na začiatku mesiaca, teda 1.7, otvárala Kométa letnú sezónu vo Vysokých Tatrách. Po nutnej technickej príprave a ošetrení historickej súpravy sme ráno o 8.45h vyrazili do upršaných Tatier. Medzi stanicami Starý Smokovec a Tatranská Polianka sme si naplánovali štyri vyhliadkové jazdy. Nuž ale počasie bolo k nám neúprosné a skoro celý deň lialo ako z krhly. Súprava aj napriek tomu odviezla nemálo skalopevných cestujúcich, ktorí sa možno z nostalgie, či akéhosi žartu rozhodli vyskúšať jazdu v letniaku počas mohutného dažďa. Vlakový personál, ktorý sa striedal na letnom voze bol do nitky premočený, ale zážitok stál za to.

V stredu 26.7 sa Kométe zažiadalo znovu do Tatier, a tak sme jej prosbe museli vyhovieť. Veď mala na to aj dôvod. Sto rokov ubehlo od vtedy, čo sa vytýčila línia terajšej TEŽ-ky. Tentoraz nám vyšlo aj počasie a 9.27h sme odpískali odchod z Popradu. Nová pošta sa držala statočne. Obidva plné vozne s cestujúcimi „povláčila“ najprv do Tatranskej Lomnice, a neskôr aj na Štrbské Pleso. Vďaka počasiu bol najväčší záujem samozrejme o letný voz, z ktorého všetci pozorovali neopísateľnú scenériu Lomnického a Slavkovského štítu, Bradavice, Gerlachu, Soliska a množstva ďalších zaujímavostí, ktoré naše veľhory ponúkajú ich návštevníkom.

 

Akcie sa končili s pozitívnym ohlasom u cestujúcej verejnosti. Mnohých však veľmi mrzelo, že historická električka nejazdí po Tatrách častejšie a pravidelne. Dokonca i množstvo cuzdincov menilo svoje turistické plány, len aby sa mohli s nami kúsok odviezť. Samozrejme treba poďakovať Železniciam Slovenskej republiky, ktoré podporujú takéto akcie, pretože bez ich pomoci je realizácia akejkoľvek jazdy historického vlaku pomerne finančne náročná a častokrát i nerealizovateľná.

Atmosféru dokumentujú aj fotografie v galérii.

Foto: Ľubomír Lehotský, Peťo Dirga

Galéria

Súvisiace odkazy