Stavba ŽSR, ŽST Poprad-Tatry - výstavba podchodov a nástupísk (VIII. časť). Jazdíme

3.12.2006 14:08 Dušan Szabo

Stavba ŽSR, ŽST Poprad-Tatry - výstavba podchodov a nástupísk (VIII. časť). Jazdíme

Dňa 30.11.2006 o 17.40 hod bola po niekoľko dní trvajúcich technických prehliadkach objektov ukončená výluka skupiny koľají 1, 2, 4 a 6 a odovzdaná do predčasného užívania časť nového koľajiska, nástupištia 1 a 2, TV a obnovená činnosť dočasného zabezpečovacieho zariadenia.

Prekvapenie pre cestujúcich bolo spustené už skôr - od 16,45 hod., kedy sa začali rozoberať provizórne prechodové mostíky cez nové koľajisko, sa všetci nechápavo pýtali, kam ich zamestnanci stanice posielajú – na vlaky do Košíc a Žiliny hore do haly TEŽ?
Aj napriek hláseniam, mnohým označeniam a informačnému systému rezolútne vybiehali na 1.nástupište, kde takmer padali z vysokého nástupiska do koľají a dožadovali sa svojho vlaku. Starý Pragotron bol tiež zmätený, keď po vyše štvrťstoročí klapal lamelami všetky vlaky na 2.nástupište. Krátko po 18-tej už všetci zúčastnení (od vedenia stanice, spriatelených dopravcov, zástupcov vedenia stavby i robotníkov a ŽP) nedočkavo očakávali prvé pokusy – 15 km/h preleteli ako prvé cez stanicu 61 512 a 1.nsl. 71757 a potom už slávnostne každý k svojmu perónu 609 a 500. Zatiaľ len 30-tkou a od nedele 40 km/hod. Trochu máme problémy s informovanosťou a logickým myslením cestujúcich pri vlakoch párneho smeru. Sú zvyknutí  vystupovať smerom k staničnej budove, a aj keď je tam jama jak krava, tak sa trepú do koľajiska a nehľadajú nástupište.

Ešte že nebola aktivovaná tá stredná prejazdná koľaj – pri plnej rýchlosti prechádzajúceho vlaku by sme už mali vďaka zvyšovaniu bezpečnosti cestujúcich peronizáciou niekoľko elegantných smrťákov... Skutočný gól dali traja podgurážení spoluobčania, ktorí v piatok aj z vlaku nepárneho smeru ! dokázali vystúpiť na opačnej strane (podľa starých zvykov zrejme chceli použiť skratku na motorku). Odvtedy jeden má o niekoľko zubov menej a my zašpinené nové koľajisko ...

Takže ako to u nás vyzerá? Poďme na to podľa dokončenia prác – TV je dokončené podľa projektu na konečný stav, koľaje 1,2,4, a 6 tiež, s tým, že sú prevádzkované len koľaje 1 a 4 pri nástupiskách (viď ďalej!!!). Nástupisko 1  je zastrešené, dlažba nebola položená kvôli nepriaznivým podmienkam. Povrchová úprava je drobným štrkom fr. 4-8, čo má v zime nesporné výhody – je protišmykový a prakticky bezúdržbový. Dlažba sa položí na jar. Osvetlenie je zatiaľ dočasné. V 49.týždni sa budú dokončovať práce na zastrešení – v denných výlukách TV – šotoušov nepoteším - vzhľadom na počet koľají, ktoré teraz máme sa už vytláčať nebude. 2. nástupisko je dokončené len provizórne – hrana pri novom koľajisku, je tak isto sypané a zatiaľ nie je zastrešené. Z neho sa prechádza na koľaje 8 a 10, kde ostali v prevádzke dočasné sypané nástupiská. Príchod na 2. nástupište je po schodisku z prestupovej haly TEŽ po pevnom schodisku. Na zastrešení sa momentálne intenzívne pracuje v nočných zmenách, taktiež bude dokončená bočná ochrana proti vetru a snehu. Osvetlenie je dočasné reflektormi.

Téma zabezpečovacieho zariadenia a riadenia dopravy je najzaujímavejšia. Ako som už uviedol, bolo odovzdané nové koľajisko, ktoré bolo spustené na starom zariadení. (Tu je odchýlka oproti schéme uvedenej v predchádzajúcom diele reportáží.) Z tohto dôvodu neboli dané do užívania koľaje 2 a 6, (koľaj 2 bola pre schémy koľajiska a TV prečíslovaná na 2X) a 4.koľaj je momentálne v prevádzke oficiálne ako koľaj č. 2. Nové výhybky sú trvale uzamknuté na tieto koľaje, číslovanie je kombinované – ak sa v koľajisku nenachádzalo zariadenie s takým číslom, má už nové, ak je doteraz fungujúca výhybka ďalej používaná, má nová index N (napr. 12N – Ž1 to čumíš, že?). Takže pôvodná releovka je v činnosti, na koľaje 8 a 10 v plnom rozsahu, pre koľaje 1 a 2 je potrebné fyzické zisťovanie voľnosti vlakovej cesty.

V zimnom období nastane útlm stavby, hlavne vo vonkajších priestoroch. Dokončí sa stavebne dopravná kancelária (zdvojená podlaha) a budú prebiehať vnútorné práce na podchode. Jedna dobrá správa – izolácia je zatiaľ 100% -  hranica spodnej vody je 1,5 m nad podlahou, takže dúfajme, že vydrží dlho – ináč budeme musieť angažovať pltníkov ...


Galéria

Súvisiace trate

  • ŽSR-180: Žilina - Košice
  • ŽSR-183: Poprad-Tatry - Starý Smokovec - Štrbské Pleso
  • ŽSR-185: Poprad-Tatry - Plaveč; Studený Potok - Tatranská Lomnica

Súvisiace odkazy