Narodila sa nová lokomotíva

16.3.2007 3:00 Prievidzký parostrojný spolok

Narodila sa nová lokomotíva

Dňa 10.3.2007 o 5:23 hodine sa narodil nový prírastok na kolajniciach. Meria 15330 mm a váži 114.5 tony. Jeho meno je Ušatá 464.001. Nový domov novorodenca je Rušnové depo Prievidza, kde sa mu veľmi páči. DOPLNENÉ VIDEO

Nová história lokomotívy sa začala písať v roku 1981 kedy sa podarilo túto lokomotívu zachrániť z kovoštrotu v Českej Lípe. Od vtedy je zaradená v zbierkovom fonde  MDC Bratislava. Významný mílnik je dátum 14 - 16 september 1995, kedy členovia vtedajšieho klubu priateľov železníc na Hornej Nitre previezli túto lokomotívu z prechodného úkrytu v rotunde bývalého depa v Kútoch do nového pôsobiska v Prievidzi.

Pôvodne sa predpokladalo, že bude možné lokomotívu sprevádzkovať do troch rokov. Avšak po rozobratí lokomotívy vyplával na povrch jej žalostný stav, ktorý si vynútil vykonanie jej generálnej opravy. Počas nasledujúcich dvanástich rokov sa uskutočnil výväz náprav rušna, generálna oprava všetkých ložisk, pružníc, závesov a vahadiel, brzdového a tažného ústrojenstva, oprava kotla v rozsahu určenom kotlovým komisárom a nová výroba parnej, vodnej a vzdušnej armatúry rušna,  tendra a  vodných vaní. Nakoniec bola nutná výmena krycích plechov a vyroba novej kabíny. 

 

Zábeh nových ložisk lokomotíva absolvovala na záver leta roku 2006, kedy sa ako nečinná presunula do ŽOS Zvolen na úradné váženie a po tejto "oficialite" sa po prvý krát prezentovala na železničných podujatiach v Prievidzi, Bratislave a Zvolene. Po návrate z výletu späť do Prievidze členova PpS začali pracovať na dokončení opravy rušna a jeho postupnom oživovaní. 

10. marec 2007 sa stal významným dátumom v živote tohoto rušna. V tento deň sa uskutočnilo prvé zakúrenie rušna od jeho vyradenia z pravidelnej parnej prevádzky v roku 1977. Pôvodný zámer zakúrenia bolo overenie tesnosti parnej armatúry a dosiahnutie prevádzkového tlaku v kotli 13 bar. O tretej popoludní rušen dosiahol tlak magických 5 bar a prebehli funkčné skúšky jednotlivých parných spotrebičov (parná píšťala, kompresor, turbína, napájače). O piatej popoludní sa splnil sen všetkých členov PpS ako aj okolostojacich divákov. Parný rušeň "Ušatá" 464.001 vykonal svoje prvé kroky vlastnou silou po tridsiatich rokoch. 

Skúšobná jazda lokomotívy bola z depa na prvú staničnú kolaj žst. Prievidza a späť. Nakoniec sa nastavili poistné ventily a odskúšala funkčnosť napájačov v plnom prevádzkovom tlaku 13 bar. Ako posledná činnosť bolo odstavenie rušna pred rotundu depa kam prišla po prvý krát po vlastných. Potom bol rušeň odstavený.


Video z oživovania (37 MB, nízka kvalita)

Súvisiace odkazy