S hurvínkem do Lednice – naposledy???

11.4.2007 18:00 Milan Vojtek

S hurvínkem do Lednice – naposledy???

Na začátku bylo ESK. Ano, samozřejmě, žádné hypotetické mimosmyslové vnímání ale Echo správného kamaráda, neboli jeden telefonát. Prý nezapomněl jsi? V sobotu začínáme do Lednice, tak doufám, že přijdeš, hlásil mi důvěrně známý hlas v telefonu. Samozřejmě jsem nemohl chybět.

 

 

To jsem, pravda ještě netušil, že si z Velikonoc udělám víkend s hurvínkem. V sobotu jsem absolvoval dva páry vlaků, takže výsledkem bylo nemálo záběru ze stanoviště. Včetně technicky ne zrovna dokonalé, ale skutečně kuriózní série. Zásluhou asi patnáctiminutového zpoždění pendolina z Vídně vznikla poněkud zvláštní kolekce, prokazující, že ani božské pendolino není nepřekonatelné, jak fotky ukazují, na vjezdu do Břeclavi jej umí snadno dohonit i obstarožní hurvínek.

V neděli odpoledne jsem se zatoulal za hurvínkem znovu. V sobotu jsem na stanovišti strojvedoucího obhlížel, kam se vypravit na focení. protože ale i neděle byla ve znamení odpoledního focení, jsou místa focení kompromisem mezi ideálním místem a slunečním svitem. V pondělí jsem se vypravil podarovat přátele CD s fotkami z obou dní. Nakonec to dopadlo jinak. Jeden spoj jsem absolvoval s koncem na zastávce Lednice – rybníky a po vyfocení odjíždějícího a zase se vracejícího hurvínka jsem se vrátil do Břeclavi, abych poslední spoj opět zachytil na trati.

Když už jsem se vypravil fotit, udělal jsem i pár dalších obrázků. Přestože jsem zaregistroval příběh o tom, jak dojemný nářek nad podobou lokomotiv 350 vedl k rozhodnutí je umývat, realita je jiná a špinavá tragédie 350.011, na míle vzdálená podobě elegantních lokomotiv, mě odradila od zmáčknutí spouště. Naopak, rakouská lokomotiva 1014 v čele rychlíku mě motivovala fotit. A zvěčnil jsem ji několik dní po sobě, i když jsem také četl o tom, jak řada 1014 opustila vozbu rychlíků. (ostatně, řada 150/151 prý už také nejezdí do Košic, takže jaký div, když je to jinak?).

 

Nahlédl jsem i na koridor do Bratislavy, tedy jeho jedinou dokončenou část z Břeclavi ke státní hranici. Zapózovaly tam dvě laminátky, z nichž ta slovenská je zjevně v pohlednějším stavu a také na pendolino, prchající do Vídně. Ostatně, pár fotek to dokazuje.

V další části je ohlédnutí za zpravodajským zpracováním víkendu:

 

 

Do Lednice vozí turisty historický vlak

LEDNICE (miv) – O víkendu se kolem kolejí železniční trati z Břeclavi do Lednice znovu ozvalo houkání projíždějícího vlaku. Historický motorák s přezdívkou hurvínek se po zimní přestávce opět vrátil na výletní lokálku, kde bude každý víkend vozit turisty.

Trať do Lednice je u nás ojedinělá, protože všechen provoz je zajišťován historickými vozy. “Byl jsem překvapený, kolik lidí využilo volna, aby se s námi přišlo svézt. Rozhodně nebyla nouze o cestující,” řekl Právu strojvedoucí Václav Němec, který všechny tři dny svátečního víkendu strávil za řídícími pákami historického motoráku. Spolu s vozem, uzpůsobeným i pro přepravu kol, budil vláček všude na trati pozornost. I cyklisté, projíždějící po cyklostezkách v dohledu kolejí, hleděli s údivem na historické vozidlo. Zastavovali, a vytahovali fotoaparát, aby si soupravu z let těsně po druhé světové válce vyfotili. “O fotografy nouzi nemáme, je jich pokaždé spousta, jedou s námi a také na zastávkách se snaží vyfotit vlak,” dodal strojvedoucí. Další, a zejména děti, obdivují malý pultík s trojicí pák, které slouží pro ovládání rychlosti a převodovky. “Není to snadné udržovat stařičkou tatru v provozním stavu. Myslel jsem, že jsme nachystaní dobře, ale v neděli ráno jsem musel vůz měnit. Má poruchu na spojce. Naštěstí je tady máme momentálně dva stejné, takže cestující jsme nezklamali,” dodal strojvedoucí, který ve volných chvílích zájemcům vysvětloval historii a ovládání stroje.

Zatímco vlak jezdí pro radost návštěvníků regionu, jen v sobotu jich odvezl asi čtyři sta, lidé kolem trati se bojí budoucnosti. Stárne nejen historický vůz, ale i železnice. Je otázkou, jak dlouho ještě vydrží koleje v provozuschopném stavu a jak připravované změny na železnici ovlivní možnosti provozování motorového vozu v Břeclavi. Depo lokomotiv by mělo patřit k nákladnímu ČD Cargo. “Nevím, jak to bude, ale snad se podaří zachovat zázemí pro naši tatřičku,” doufá Němec. Další zdroj, který s ohledem na své zařazení trvá na anonymitě,” ale tolik optimismu nesdílí. Tvrdé podmínky a různé platby, které si budou jednotlivé organizace účtovat, prý nejspíš zlomí vaz myšlence turistické dopravy historickým vlakem. “Něco jsme o chystaných změnách zaslechli, ale netušil jsem, že je to již tak akutní. Určitě se tím budeme zabývat. Sdružení obcí Lednicko-valtického areálu a Lednice především má zájem na provozu železnice,” řekl Právu starosta Lednice RNDr. Libor Kabát.

Na vysvětlenou:

Otazníky v úvodu reportáže nejsou zase tak náhodné. PJ Břeclav DKV Brno by měla po chystaných změnách padnout pod křídla ČD Cargo. Působení historických hurvínků v areálu Carga je velkou neznámou, ať již ze stránky uschování, údržby a oprav atd. Jejich pravidelné návozy na víkendy z Brna do Břeclavi a po víkendu zase zpět, jsou nepříliš pravděpodobné, zase z důvodu nákladů. Když k tomu připočteme stárnutí trati, která prakticky nezná údržbu (ztrouchnivělé pražce, spoje v obloucích, vyvolávající hodně nepříjemné rázy při jízdě), znamená to, že provoz na trati začíná být silně ohroženým druhem. Dodám, že po zániku nakládky v lednické Frutě a poštorenské keramice už byl na trati jednou zastaven provoz. Povedlo se jej alespoň do jisté míry obnovit a doufám, že se obcím podaří trať uchovat při životě.

 

Dovětek: všechny fotky zachycují realitu a byly vytvořeny pouze jedním stiskem spouště

Galéria

Súvisiace odkazy