''Sklářská lokálka'' vstoupila do desáté sezóny

12.4.2007 12:00 Miroslav Fogl Zdroj: Klub přátel lokálky

''Sklářská lokálka'' vstoupila do desáté sezóny

Tradičními „Velikonočními jízdami“ zahájil Klub přátel lokálky jubilejní desátou sezónu na muzejní železnici Česká Kamenice – Kamenický Šenov. Příjemné jarní počasí prodlouženého víkendu přilákalo téměř pět stovek návštěvníků, pro které byla připravena projížďka motorovým vozem M 131.1441 z roku 1955.

V Kamenickém Šenově na cestující čekala malá expozice o historii železniční dopravy a další, trojrozměrné exponáty: drezína Tatra, motorové lokomotivy T 211 Kocour a T 334 Rosnička nebo několik historických vagonů. Odvážnější z návštěvníků si mohli v praxi vyzkoušet, jak náročná je práce železničářů a kolik fyzické síly je třeba k „obyčejnému“ přehození výhybky.

Mnozí z cestujících poté pokračovalo k některé z četných turistických zajímavostí v okolí: například Sklářskému muzeu či Panské skále, známější jako „Varhany“.

Některé spoje byly vytížené na maximum, proto bylo třeba posílit soupravu o přívěsný vůz. Při návštěvě dětí z libereckého Jedličkova ústavu jsme si v praxi vyzkoušeli, že padesátiletý motoráček zvládne i přepravu vozíčkářů.

KPL provozuje historické vlaky na pronajaté železniční trati od roku 1997 – desáté výročí provozu připomenou jízdy vlaků s parní lokomotivou v sobotu 23. června 2007. Na ně navazují pravidelné prázdninové víkendové jízdy; jízdní řád je zveřejněn pod číslem 901 v knižním JŘ Českých drah nebo na www.kpl.cz.  

Galéria

Súvisiace odkazy