Motorákem na Tovačovský Portál

13.8.2007 16:17 Rosťa Kolmačka

Motorákem  na Tovačovský Portál

Po více než měsíčních přípravách vyrazily dne 11.8.2007 veřejné osobní vlaky na trať z Kojetína do Tovačova, aby odvezly návštěvníky (nejen) folkového festivalu Tovačovský Portál. Letošní Portál byl v pořadí už devátý, a ačkoliv se myšlenka zrodila již dříve, až letos se podařilo vypravit zvláštní vlaky na trať, kde je od roku 1981 pravidelná osobní doprava zastavena.

I přes, myslím, dostatečnou propagaci jízd vlaků se akce potýkala s poměrně nízkým zájmem veřejnosti - snad to lze přisuzovat zpočátku méně příznivému počasí a tomu, že byl čas dovolených a v nedalekém okolí se konalo několik dalších menších akcí pro veřejnost.
Naopak poměrně slušný byl zájem příznivců železniční dopravy, kdy v páru spojů pro fotografy cestovalo přibližně po 30-ti cestujících. Další zaznamenávali jízdy vlaků souběžnými jízdami na kole, motocyklu či automobily, ti však ekonomickému zdaru podniku příliš nepomohli.

Průběh jízd byl přibližně takový:

Jako první se v 8:18 vydal do Tovačova samotný vůz 810.395, který byl "zapůjčen" z oběhu vozidel trati Kojetín - Valašské Meziříčí, a který by jinak v Kojetíně hodinu stál.

Druhý vlak, vypravený kvůli návozu vozidel už ze Zlína, byl složen z motorového vozu 810.271 (poslední provozní své řady v unifikovaném červeném nátěru se širokým žlutým pruhem) a dvou přípojných vozů, z toho jednoho cyklovozu. V 10:12 odvážel toho dne nejvíce cestujících; skvělou atmosféru v prostředním voze vytvářela kapela Dojem, která, stejně jako předešlou hodinu na kojetínském nádraží, vyhrávala jeden hit za druhým. Zpět z Tovačova se vlak vracel v 11 hodin; cestujících nebylo mnoho, velkou část tvořily děti.

Třetí spoj, původně plánovaný také s přípojnými vozy, byl pro nízké obsazení vypraven pouze sólo motorovým vozem (téměř plně využitým), odjezd byl asi 20 minut opožděn, protože jsme čekali na návštěvníky Portálu, kterým v Přerově ujel vlak. Odjíždělo se tedy zhruba ve 12:30. Zpět se motorový vůz 810.271 vracel jako "šotovlak. Kromě asi 25-ti šotoušů, kteří platili dvojnásobné jízdné, se vezlo i několik cestujících z řad veřejnosti. Odjezd z Tovačova byl ve 12:55, cestou motorový vůz fotografům zapózoval na šesti místech trati.

Čtvrtý pár vlaků byl zahájen opět "šotojízdou" do Tovačova (odjezd z Kojetína 13:30), ale také se vezli i běžní cestující. Motorový vůz byl opět téměř plný, díky časové úspoře bylo fotozastávek více, než se plánovalo - asi osm. Původně zatažená obloha se pozvolna vyjasňovala, místy nesměle prosvítalo slunce.
Na poslední odpolední veřejnou jízdu do Kojetína vyjížděl z Tovačova ve 14:30 motorový vůz obsazen asi z poloviny, velkou část cesty už naplno svítilo sluníčko - až nám přišlo líto, že jsme na odpoledne nenaplánovali ještě další jízdu. 


Odpolední program však byl pro pořadatele minimálně stejně tak důležitý, jako samotné jízdy vlaků do Tovačova. V přípojném voze odstavené "tovačovské" soupravy totiž skromným aktem a ustavující schůzí začalo reálně fungovat už dříve Ministerstvem vnitra registrované občanské sdružení Kroměřížská dráha (KMD), které (nejen) jízdy do Tovačova pořádalo a organizovalo. Se členy tohoto sdružení se v dohledné době můžete setkat na výstavě o historii železnice na Kroměřížsku, která se bude od poloviny září konat v městské knihovně v Kroměříži, nebo při jízdě vlaků s olomouckou parní krásavicí 464.202, která se pojede dne 28.9.2007 – kam jinam, než do Tovačova.

Pátý pár vlaků se na svou cestu z Kojetína do Tovačova vydal ve 21:00, a přestože se z Kojetína vezli v podstatě jen pořadatelé (v Lobodicích přistoupili cestující jedoucí patrně na večerní Countrybál v Tovačově), šlo o jízdu nabitou fantastickou atmosférou - vždyť poslední osobní vlak jel do Tovačova za tmy před více než čtvrtstoletím !!! Protože motorový vůz jel kvůli následnému nedostatku času na posun v Kojetíně s oběma přípojnými vozy, konalo se v Tovačově za svitu staničních lamp i objíždění soupravy. Z Tovačova vlak odjížděl ve 21:40, v Kojetíně byl ihned po příjezdu do Kojetína a vystoupení cestujících připojen k motorovému vozu jedoucímu jako poslední pravidelný spoj do Kroměříže, kde souprava nocovala.

Šestý a poslední pár vlaků se vydal na svou cestu z Kojetína do Tovačova v neděli 12.8.2007 ihned po příjezdu z "odskočení" si v podobě posily pravidelného vlaku do Bystřice pod Hostýnem, kde se na Hostýně konala velká pouť k Panně Marii. Vlak byl tedy opět ve třívozové sestavě, z Kojetína odjížděl v 9 hodin ráno téměř prázdný, zpět se z Tovačova vracel v 9:30 obsazený převážně návštěvníky Portálu, kteří v Tovačově nocovali. Tento spoj byl veden jako přímý do Otrokovic, v části trasy mezi Kojetínem a Otrokovicemi vlak využilo také několik civilních cestujících, kteří si, ač mnohdy měli koupené běžné
jízdenky, zakoupili na památku i "lepenkové" jízdenky zvláštního vlaku. Ekonomickou bilanci jízd pak ještě výrazně zlepšil nejmenovaný železniční fanda, který si zakoupil sto jízdenek v hodnotě 30 Kč, přestože na ně vůbec vlakem nejel.


Kromě tohoto opravdového fandy železnic bych na tomto místě chtěl velmi poděkovat přednostovi kojetínské stanice, panu Dostalíkovi, za to, že nám zajistil vysekání trávy na tovačovském nádraží, promazání výhybek, prohlídku a zprovoznění léta nepoužívaného osvětlení na nádraží a že nás v rámci svého volného času na všech jízdách doprovázel a zajistil jízdy vlaků po dopravní stránce.
Dále bych chtěl poděkovat všem spolupořadatelům, kteří zajistili odbavení cestujících a další věci s jízdami souvisejících bez nároku na odměnu, manželům Nosálovým, pořadatelům Portálu, za to, že byli jízdám vlaků nakloněni a že je inzerovali i na plakátech Portálu a v neposlední řadě všem
cestujícím, kteří tím, že se s námi svezli, dali najevo, že železniční dopravě fandí, a také za to, že v mnoha případech nechali doma auto a použili sice možná méně pohodlné, ale zato k přírodě mnohem ohleduplnější hromadné dopravy. 

Děkuji všem za KMD i za sebe a těším se na shledanou při dalších jízdách (nejen) do Tovačova, zvláště pak za rok, kdy snad pojedeme i na jubilejní desátý Tovačovský Portál !

Galéria

Súvisiace odkazy