Motorparáda nebo labutí píseň břeclavského depa?

1.10.2007 21:01 Milan Vojtek

Motorparáda nebo labutí píseň břeclavského depa?

Tak nevím, jestli mám něco rozepisovat, když vše podstatné o setkání gangu vlakoneťáků, o nichž Zbyněk tak poeticky mluvil jako o Třech Mušketýrech, co byli vlastně čtyři, už bylo napsáno. Věci mezi nebem a zemí způsobily, že jsem mu nedokázal poskytnout včas snímky věcí mezí trolejí a kolejí a tak s křížkem po funuse přicházím s kratičkým reportem, jenž bude spíše o obrázcích.

Pro mne mejdan motorových vozů začal již v pátek večer. Návozy do Břeclavi jsem nestihl, zásluhou nehody kamionu v Brně, Burčákfestu ve Znojmě a výlovu tonoucího v Pavlově, tak jsem se vypravil do depa na noční šotografování. Na to, že jeho úvod byl v dešti, se snad na fotky dá dívat. Den sobotní byl ve znamení setkání, o kterém se rozepsal Zbyněk a při němž jsem nebyl zamordován, ani jinak roztrhán. Ba naopak, dobře jsem se bavil. Škoda jen, že i někteří další, co mluvili o příjezdu, nakonec nedorazili, viď Designere! Máš čeho litovat. 

Na akci se chystal i pielstick T 466.0007

Břeclavské depo večer před akcí

Zbyněk si přál prototyp 842.001. Nebudu se tvářit, že jsem mu jej zařídil, na přivlastňování zásluh jsou jiní borci. Ale quattro 001 bylo nachystáno.

Historické skvosty

Regionova Trio alias Slovácké pendolino se hrne do Lanžhota

Výpravčí v Lanžhotě řídí provoz počítačem

Regionova Trio se vrací do Břeclavi

Galaparáda motorová

Tuhle bagetu jsem si nachystal sám, chlubil se kmotr. Ochutnat ale nedal.

Čas přehlídky se naplnil a vozy pomalu opouští depo.

No, a když jsem v úvodu zmínil řečnickou otázku o labutí písni depa, tak více snad napoví následující článeček z novin, zde v originální podobě. 

Železničáři ukázali zájemcům svou techniku

BŘECLAV (miv) – Ačkoliv na oslavách dne železnice v Břeclavi chyběl dým parní lokomotivy, návštěvníci o zajímavou podívanou rozhodně nebyli ochuzeni. Vždyť kdy jindy než v tento den by mohli navštívit veřejnosti jinak zapovězená místa na železnici.

Na břeclavském dni železnice tak nebyl v centru pozornosti příchozích parní vlak, ale naopak, v současnosti nejmodernější vozidlo, jímž je Regionova v třídílném provedení. Takzvanou Regionova Trio půjčili do Břeclavi z Veselí nad Moravou, kde je již v provozu pod místním vcelku lichotivým názvem Slovácké pendolino. Namísto na kodrcavé lokálky ale motorová jednotka vyjela na koridorovou trať, aby odvezla cestující do Lanžhota. Návštěvníky čekalo seznámení s pracovištěm lanžhotského výpravčího, který po loňském dokončení rekonstrukce stanice řídí provoz vlaků již ne komplikovaným zabezpečovacím zařízením, ale počítačem. Z Lanžhota je pak Regionova odvezla do břeclavského lokomotivního depa, kde akce pokračovala prohlídkou pracoviště a výstavou motorových vozů různých generací. Tu nejhladší zastupovala právě Regionova. Zatímco odborníci mezi cestujícími připomínali, že jde vlastně jen o rekonstrukci vozů ze sedmdesátých let, laici byli nadšeni především z pohodlných sedadel. ,Já, já, já to zmáčknu. Hm, no smůla,” vyletělo z úst jednoho ze školáků poté, co se marně natahoval k tlačítku na otevření dveří.

V rotundě depa se několik stovek zvědavců rozprchlo mezi motorové vozy. Okukovali nejen jejich strojovny, ale především stanoviště strojvedoucího a málokdo odolal možnosti osahat si různé páčky a přístroje, případně alespoň zahoukat. Nezvyklé shromáždění vozidel přilákalo také fanoušky železnice a fotografy a samozřejmě i bývalé železničáře v penzi. “Jen se obávám, aby ta dnešní výstava nebyla labutí písní břeclavského depa,” povzdechl si jeden z přítomných. Narážel tak na avizované změny u Českých drah, kde se počítá s rozdělením na osobní a nákladní dopravu. Břeclavské depo má podle předjednané strategie připadnout společnosti ČD Cargo. A přestože oficiální stanoviska vedení Českých drah zatím vyvrací veškeré obavy, lidé se bojí zejména o budoucnost lokálky do Lednice, jejíž turistický provoz má zázemí právě v břeclavském depu. 

Galéria

Súvisiace odkazy