Nová pozemná lanovka už na Slovensku

5.11.2007 13:06 Juraj Streber

Nová pozemná lanovka už na Slovensku

Vďaka nášmu kolegovi a kamarátovi TTV máte možnosť ako prví zhliadnuť novú pozemnú lanovku TLD, ktorá bude premávať vo Vysokých Tatrách na trati Starý Smokovec - Hrebienok. Exkluzívne fotografie nájdete v tejto reportáži.

Nová pozemná lanovka, ktorá ma nahradiť starú zo začiatku sedemdesiatych rokov, dodá rakúsko-švajčiarska firma Doppelmayr / Garaventa, svetový líder vo výrobe pozemných lanoviek. Dnes nadránom nové kabinky určené pre TLD dorazili na Slovensko. Už od skorého rána stáli naložené na kamiónových prívesoch na jednom z bratislavských ďialničných odpočívadiel, kde sa o 11. hod. mala uskutočniť aj prezentácia slovenským médiám. My vám fotografie prinášame exkluzívne už teraz.

Keďže kabíny lanovky predstavujú nadrozmerný náklad, bolo ich nutné počas prepravy špeciálne uchytiť a upraviť. Ďalšie príslušenstvo kabíniek sa nachádzalo v škatuliach na plošinách hneď za kabínami ťahačov.

 

 

 

Nová lanovka nemá byť len modernejšia a bezpečnejšia, ale má mať aj vyššiu kapacitu cestujúcich (zvýšenie o 30 na 160 cestujúcich). Každá z kabín lanoviek má mať 6 oddelení pre cestujúcich s 12 elektricky ovládanými dvermi a samostatným stanovišťom pre obsluhu lanovky. Konštrukčná rýchlosť lanovky je tiež vyššia ako pôvodnej, má sa zdvojnásobiť z 5 na 10 m/s.

 

Na záver vám ešte ponúkame detailný pohľad na podvozok lanovky, kde sa okrem iného pre zaujímavosť nachádza aj jej zvukové výstražné zariadenie.

 

Momentálne sa nadrozmerný náklad s pozemnými lanovkami presúva po dialnici D1 v smere do Žiliny.

Autori foto a text: Juraj Streber (montoya) a Vladimír Hrnčiar (TTV)

Súvisiace odkazy