Krst IC 511 „Slovenka“

6.12.2007 14:45 Mária Miková, foto Designer Zdroj: Slovenka, SITA

Krst IC 511 „Slovenka“

Vážení kolegovia, dňa 05.12.2007 sme v Bratislave pokrstili vlak IC 511 „Slovenka“, ktorý od 09.12.2007 začína premávať v rámci nového grafikonu vlakovej dopravy (GVD) namiesto vlaku IC „Váh“ na trati Bratislava hl.st (13:12) – Košice (18:27) a späť.

  

 
 
 
 
 
 
 
 
Vlak Slovenka je prvou dámou v histórii slovenských železníc, preto ho pokrstila prvá dáma Slovenskej republiky pani Silvia Gašparovičová.
 
Názov vlaku Slovenka vznikol k 60. výročiu časopisu Slovenka ako prejav úcty k slovenským ženám. Časopis Slovenka oslávi svoje výročie, ojedinelé v slovenskej žurnalistike, vo februári 2008. V súčastnosti vychádza vo vydavateľstve Star production, spol. s r.o., ktoré vydáva aj časopisy Star, La Femme a Moderná Dorka.
 
Slovenské železnice oslávia v budúcom roku 160. výročie svojho založenia, aj istá historická paralela so Slovenkou bola podnetom pre vznik spoločného projektu. Vlak Slovenka by mal byť nielen symbolom kvalitného cestovania, ale poskytovať aj nové služby pre ženy a ich partnerov.
 
Spolu so Železničnou spoločnosťou Slovensko, a.s., Vám želáme šťastnú cestu s vlakom Slovenka.
 
 
                                                                                                                       Mária Miková
                                                                                                                         šéfredaktorka
 
Klikni pre otvorenie v novom okne!

 
BRATISLAVA 5. decembra (SITA) - Rozsah nového cestovného poriadku v osobnej železničnej doprave, ktorý bude platiť od 9. decembra 2007 do 13. decembra 2008, sa prakticky nezmení. Prinesie však viaceré zmeny vo vnútroštátnej a medzištátnej doprave, ceny cestovného sa pritom nemenia. Ako dnes informoval generálny riaditeľ Železničnej spoločnosti Slovensko, a.s. (ZSSK) Milan Chúpek, zmluva o výkone vo verejnom záujme je pripravená v takom rozsahu ako v tomto roku. Štát má na tieto účely uhradiť osobnej železničnej spoločnosti pre budúci rok 5 miliárd korún a dodatočne má doplatiť ďalších 400 miliónov korún. Produktívny dopravný výkon má predstavovať celkovo 31,5 milióna vlakových kilometrov.
"Vzhľadom na to, že Železniciam Slovenskej republiky (ŽSR) sa podarilo dokončiť úsek z Bratislavy po Nové Mesto nad Váhom, predpokladáme zvýšenie celkovej cestovnej rýchlosti zo 49,3 na 50,6 kilometra za hodinu," uviedol Chúpek. Cestovanie sa má v prípade rýchlikov skrátiť o 12 minúť a u vlakov InterCity o 10 minút. Šéf ZSSK dúfa, že cestujúci budú menej čakať na prestupovanie na prípojné vlaky a zlepší sa situácia s meškaním vlakov. Zmeny v cestovnom poriadku sa uskutočnili na základe prieskumu pracovníkov marketingu spoločnosti, ale aj podnetov cestujúcich a v súčinnosti so samosprávnymi krajmi.
ZSSK nasadí v novom cestovnom poriadku 50 nových zmodernizovaných vozňov, ktoré boli vyrobené v tomto roku, a ďalších 60 vozňov zaradí postupne v priebehu budúceho roku. Zo všetkých 1 200 vozňov je v súčasnosti asi 250 modernizovaných a nových, sú klimatizované, majú obnovený interiér a uzatvorený systém hygienických zariadení. "Najmodernejšie vozne budeme zaraďovať do diaľkových vlakov InterCity a rýchlikov a takisto do niektorých zrýchlených vlakov," dodal Chúpek.
Jedným z nových vlakov je IC 511 Slovenka na trati Bratislava - Košice, opačne však bude jazdiť ako R 600. Bude mať veľkopriestorový klimatizovaný vozeň stavaný na rýchlosť 160 kilometrov za hodinu, ale jazdiť bude najviac rýchlosťou 120 kilometrov za hodinu. Novým v tomto vlaku bude aj klimatizovaný reštauračný vozeň. Na slávnostnom krste vlaku Slovenka sa dnes zúčastnila aj manželka prezidenta SR Silvia Gašparovičová. Vo vnútroštátnej preprave bude denne jazdiť najviac 1 619 vlakov, z toho tri InterCity, dva expresy, 56 rýchlikov, 44 zrýchlených vlakov a 1 514 osobných vlakov. V medzištátnej doprave bude denne jazdiť maximálne 266 vlakov, z toho po osem vlakov EuroCity a InterCity, dva vlaky SuperCity, 17 expresov, 27 rýchlikov, dva zrýchlené vlaky, 19 vlakov EuroRegio, 65 vlakov Regional Express a 118 osobných vlakov. ZSSK vypraví denne spolu najviac 1 770 vlakov.
 

 
Odkazy:
  1. Slovenka
  2. Webnoviny, spravodajský portál SITA

Galéria