„Poézia vlakovej pary“

17.12.2007 17:31 Ivan Wlachovský

„Poézia vlakovej pary“

Už dlhšiu dobu som sa tešil, že si pozriem výstavu Miliny Imrichovej Strihovskej „Poézia vlakovej pary“ v Múzeu dopravy (hala 1). Bohužiaľ vernisáž výstavy som nestihol, tak teraz som sa zadíval na zábery parných rušňov, detaily kolies, skrutiek, súkolí, spojovníkov, ktoré s patinou staroby navodzujú nostalgickú atmosféru odviateho času železničných tátošov zo začiatku minulého storočia.

Spestrujú ich cykly nočných záberov v železničných staniciach a jazdy vlakom v plnej rýchlosti cez tunel. V hale 2 múzea Milina vystavuje cyklus Boj o obrnený vlak. Je to súbor z rekonštrukcie bojov z II. svetovej vojny o dobytie pancierového vlaku ruskou armádou. Zábery vznikli na júnovom zraze 
 
Jan Feranec komisár výstavy vo svojom predslove napísal:
 
Milina Strihovská rod. Imrichová
 
Poézia pohybu, čaro minula i prítomnosti, hľadanie a objavovanie lyriky v realite, to je charakteristické pre prácu Miliny Strihovskej.
Neustále hľadá a objavuje nové polohy reality cez oko svojej kamery.
Kvalitatívny a systémový prístup v jej tvorbe nastáva najmä po absolvovaní nadstavbového doplnkového štúdia na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave, kde získala teoretický odborný základ.
Profiluje svoje fotografické videnie, pracuje viac koncepčne a kompozične a hlavne experimentuje s objektom ako takým.
Postupne si buduje svoj výtvarný a grafický názor a ten pri tvorbe plne uplatňuje.
Svojim fotografickým videním preniká do štruktúry videného a zaznamenáva zaujímavým spôsobom veci všedné ale silné a hodné povšimnutia.
Toto hľadanie plne uplatnila najmä v cykle „kamene“, kde akoby odhaľovala život a dušu v štruktúre kameňa.
V cykle „Železnica trochu inak“, uplatnila komplexný pohľad na celok i detail.
Zaujímavé sú jej práce z oblasti historickej architektúry, kde sa pohrala s kompozíciou a snažila sa uplatniť vlastný svojský pohľad na objekt , (v architektúre nieje nič rovné).
 
Ďalšou, ale prvoradou, pre jej tvorbu sú kone. Prostredie žrebčínov, voľných výbehov, pretekárskych kolbíšť, či dostihových dráh a vôbec krása týchto ušľachtilých zvierat, ju oslovili a úplne očarili. Tu našla priestor pre nové motívy a motív pre nové hľadanie priestoru. (súbory drezúra – lipicany, parkúr).
 
Milina Strihovská je nesporne talentovanou autorkou, ktorá svoju prácu berie vážne a s hlbokým záujmom.
Svojimi prácami úplne inak hľadí na všedné veci okolo nás, dáva im utajované čaro a odhaľuje jednoduchú krásu a poéziu vašej doby.
 
 
Kto je Milina Strihovská rod. Imrichová
 
Narodila sa 18.11.1965 v Bratislave.
 
 
Po skončení SOU polygrafického v Bratislave, kde študovala odbor reprodukčný grafik (1985), pokračovala v štúdiu na SVŠT Stavebná fakulta, odbor geodézia a kartografia.(1990)
V rokoch 1998 – 2000 absolvovala doplnkové štúdium na VŠVU na Katedre vizuálnych médií – umeleckú fotografiu u Doc. Ing. Ľ. Stacha, v Bratislave.
V súčasnosti žije a tvorí v Bratislave.
Aktívne fotografuje.
 
Od roku 2001 – je členkou združenia VILLA RUSTICA, od roku 2006 spolupracuje so združením výtvarníkov na Slovensku -Detvianska umelecká kolónia (DUK).
V tvorbe sa aktívne venuje fotografovaniu krajinných scenérií, detailov prírody, flóry a fauny; prírodné krásy a úkazy; fotografie zachytávajú okamihy z ciest, archivuje život mesta a ľudí,...
Pracuje na klasický fotografický materiál, ale aj na média digitálnym fotoaparátom. Pri spracovaní výsledného obrazu využíva PC techniku, čím posúva výpoveď fotografií do ďalších dimenzií.
 
 
 
Svoje práce prezentuje u nás i v zahraničí.
 
Výstavy kolektívne- počas štúdia na VŠVU v Bratislave 1998 , 1999, 2000
 
2003 - VILLA RUSTICA spoločná členská výstava
2004 - Výtvarný Kvetosalón
2005 – Art Bratislava Incheba
2005 – Výtvarný Kvetosalón
2006 – Art Bratislava Incheba
2006 – Železnica trochu inak, Múzeum dopravy Bratislava (okt. – dec.)
2006 – Kone mojimi očami, Múzeum koní, Topoľčianky (okt. 06 –okt.07)
2007 – Výber z tvorby; Kníhkupectvo na Medenej ul .Bratislava (febr.)
2007 – Poézia pary, Múzeum dopravy Bratislava
(nov. 07 – mar.08)
2007 – Poézia pohybu – drezúra lipicanov, Bratislava (júl)
2007 – Mozaika úspechov, Múzeum koní, Topoľčianky (okt.07- okt.08)
2007 - Art Bratislava Incheba
2007 – Folklór v umení na Slovensku (Bratislavský hrad, dec., DUK)
 
 
Výstava potrvá v Múzeu dopravy do apríla 2008. Otvorené je v utorok až piatok od 10. do 16. hodiny, v sobotu a nedeľu medzi 10. a 17. hodinou.