DOPLNENÉ: Strhnuté trakčné vedenie pri Trenčíne

8.1.2008 20:50 Djexpres

DOPLNENÉ: Strhnuté trakčné vedenie pri Trenčíne

Dnes predpoludním približne o 10:25hod, bola prerušená doprava na oboch koľajach v medzistaničnom úseku Trenčianska Teplá - Trenčín, kde na 2. traťovej koľaji došlo k poškodeniu troleja. O 11:30hod, bola osobná železničná doprava obnovená po obhliadke zjazdnosti a vykonaní bezpečnostných opatrení, na prvej traťovej koľaji v smere do Žiliny. V dôsledku tejto nehody vznikali na vlakoch osobnej dopravy meškania do 60 minút.

Priebežný nákladný vlak, prechádzajúci po 2. traťovej koľaji, zo Žiliny smerom do Bratislavy, na čele s rušňom 363.138 v úseku Trenčianska Teplá - Trenčín, presnejšie Trenčianska Teplá - Opatová nad Váhom zastávka, zrejme po tom, ako praskol izolátor, a do prechodového prierezu spadol výložník, strhol svojou jazdou trakčné vedenie v dĺžke cca 1000 metrov. Po ohlásení tejto nehody rušňovodičom vlaku, bola okamžite zastavená doprava na oboch traťových koľajach, aby nedošlo k ďaľším poškodeniam resp. ohrozeniu ľudských životov. Na miesto po oznámení prišli "trolejári",  ktorý zabezpečili, aby bola prechodná aspoň prvá traťová koľaj, pre vlaky osobnej dopravy. Prvý rýchlik smerujúci do Bratislavy, R 602 Čingov na čele s rušňom 350.012, zastavil v stanici Trenčianska Teplá, kde čakal na sprejazdnenie prvej traťovej koľaje. Z rušňového depa boli na tento vlak privezené a pripriahnuté dva rušne nezávislej trakcie. Na čelo vlaku rušeň 751.058 a na postrk rušeň 742.268, keďže tento úsek bol, kvôli bezpečnosti v tom čase odpojený od elektrického prúdu. Rýchlik 602 Čingov, odišiel zo stanice Tr. Teplá zmeškaný o 48 minút a do Trenčína bol vypravený privolávaciou návesťou, s rozkazom o pomalej jazde. Meškanie malo vplyv aj na osobné vlaky, ktoré boli tiež zmeškané. Následujúci vlak R 605, IC 405 a R 604, boli už bez nezávislej trakcie, kedže elektrický prúd na prvej koľaji bol obnovený. Po odchode osobného vlaku do Tr.Teplej a R 604 Dargov z Trenčína, bol do kilometra, kde sa nachádzal vlak, vypravený "PMD", teda posun, pre rušňe nezávislej trakcie (751.058+742.268), ktoré zašli na nákladný vlak, ktorý uviazol po strhnutí troleja a po vykonaní skúšky brzdy, ho odviezli do stanice Trenčín. Na rušni nákladného vlaku 363.138, bolo vidieť poškodenie zberača. Doprava by mala byť obnovená na oboch koľajách dnes večer. Ostatné vlaky už prechádzajú bez vzniku meškania.


Rušne nezávislej trakcie 751.058 + 742.268, po odvesení z vlaku 602 Čingov a spriahnutí, čakajú na 8. koľaji v stanci Trenčín na ďalšie pokyny.


Rušne po príchode "PMD", na nákladný vlak, odstavený po strhnutí trolejov počas jazdy nákladného vlaku.


"Pozor", po prvej nesprávnej koľaji prechádza osobný vlak 3070, spojený s vlakom 5406 na závese v zostave 3x 81X+011, do Trenčína.


Skúška brzdy po privesení rušňov nezávislej trakcie na neschopný nákladný vlak.


"PMD" konečne odchádza, ťahajúc Pn vlak, pod ktorým bola spôsobená nehoda trakčného vedenia.


Pohľad na miesto nehody, v pozadí trolejári s "OTV-čkami" usilovne opravujú zničený trolej.


Tak na tomto stĺpe, to zrejme, podľa všetkých dohadov začalo, utrhnutý izolátor spôsobil spadnutie výložníka do prechodového prierezu.


Pohľad na dlhý zničený úsek trakčného vedenia druhej koľaje, kde pôsobením sily výložníka, stiahlo spodný trolej.


Trolejári s vozňami MVTV 02-27 a 02-14 v plnom nasadení pracujú na oprave troleja.


Bočný pohľad na úsek so stiahnutým trolejom, neďaleko predzvesti vchodového návestidla do Tr.Teplej.

 

Foto: Djexpres

Súvisiace trate