Taurus na ČD? Není vše zlato, co se třpytí

1.2.2008 22:13 Milan Vojtek

Taurus na ČD? Není vše zlato, co se třpytí

Když jsem tady před patnácti dny poslal ven informaci o oficiálním „požehnání“ Drážního úřadu pro provoz taurusů na českých (a samozřejmě i moravských) kolejích, netušil jsem, že se záhy budu k tématu vracet. Drážní šiml potřeboval nějaký čas, aby rozhodnutí uvedl do praxe a výsledek? Ten je šokující. Bohužel, v ne zrovna příznivém smyslu. Takže, jaká je situace?

Šel jsem se o tom dnes večer sám přesvědčit a z Brna do Břeclavi či opačně taurus stále moc napilno nemá. A mnou deklarované požehnání Drážního úřadu není tak “všeobjímající” jak se zdálo.

Taurusy jsou oficiálně schváleny. Ale! Rychlostí 120 km/h jezdí v úseku Břeclav – Brno pouze následující stroje. 1216.235, 237, 238, tedy celkem tři stroje! Do Brna kromě uvedené trojice může zajíždět ještě flotila šesti vozidel. 1216.216, 233, 234, 236, 239 a 240 (doufám, že si je pamatuji správně). Opravuji, na místo 216 patří do výčtu stroj 226. A opět ALE. Tyto stroje mají pro jízdu povolen limit 100 km/h.

marný pokus udržet fotoaparát na noční expozici za jízdy

Nadále jsou na nich dvoučlenné posádky. Důvodem je zkušební provoz zabezpečovacího zařízení Mirel VZ 1. Proč prý má Mirel místo české konstrukce LS 90, je skutečnost, že vývoj českého zabezpečovače ustrnul a Mirel ho v parametrech překonává. I tam lze ale najít chyby, ať už v maličkostech, jako je osvětlení trojice tlačítek ve spodní části přístroje.

Jinak se taurusům daří, jeden neschopný stroj, který dosud "uhynul"mezi Břeclaví a Brnem, měl krátkéa rychlé léčení ve výměně přepálené vodivé spojky na střeše lokomotivy. V provozu je jejich slabinou jen dlouhé nabíhání do výkonu po průjezdu stahovačkou. V případě krátkého úseku je to cca 22 sec, v případě dlouhého úseku beznapájení je to již kolem 42sec.

Oficiálně Drážní úřad vydal pro lokomotivy Siemens Taurus ES64U4, rakouské označení 1216 ÖBB povolení k provozu s omezením zatím na uvedené tratě. Původní zprava neuáděla výčet na konkrétní stroje Siemens chce dosáhnout vpuštění lokomotivy i na další tratě v síti SŽDC a postupně také povolení pro všechny a ne jen vybrané lokomotivy.

Psali jsme o taurusech  

Zveřejněné snímky LV 1216.236 vznikly dnes večer, byly foceny bez stativu a zachycují reálnou situaci při obratu R 274/R275 © Milan Vojtek www.vlaky.net

Súvisiace odkazy