Projekt TRAINS: Predstavenie divadelnej skupiny Handa Gote

21.2.2008 8:00

Projekt TRAINS: Predstavenie divadelnej skupiny Handa Gote

Predstavenie divadelnej skupiny Handa Gote sa pohybuje na hranici viacerých žánrov: performancie, noisového koncertu a vizuálnej show. Zvuky vlakov, železné bicie nástroje, projekcie fotografií zo železničných staníc a ich okolia a štyria performeri. Škrípuci hlas starého, hrdzavého a nemoderného sveta.

25. FEBRUÁR 2008 / 19.00 / ŠTÚDIO 12, Jakubovo nám. 12 
HANDA GOTE (CZ): TRAINS – There is a Train Station in my Head
Industriálne haiku

Prvotnou inšpiráciou boli škrípuce brzdy vlakov a nápisov na hrdzavých vagónoch. Atmosféra iného času odtlačená na starých vidieckych želežničných staniciach a v rozpadávajúcom sa hrdzavom šrote sa v projekte TRAINS pretavila do abstraktného industriálneho obrazu – impresie spletenej zo zvukov a obrazov, ktorá odzrkadľuje očarenie ťažšími, hrdzavejšími a ošarpanejšími veciam, než sú tie, ktoré nás bežne obklopujú.

Hudobník a zvukový dizajnér Tomáš Procházka:

„Od začiatku nás sprevádzala fascinácia prostredím železnice, v našom prostredí niečoho, čo nás spája snáď priamo s industriálnou revolúciou, s dôverou k vede a technike ako k niečomu, čo bude znamenať čosi nové pre všetkých. Železnice sa aj u nás už začínajú meniť na moderný dopravný prostriedok, ako ho poznáme zo susedných krajín, ale nás zaujímali práve relikty minulosti, stále prežívajúce do dnešných čias. Štúdie neokázalosti, úžasu nad jednoduchou krásou starých a stále funkčných strojov. Hrdzavého železa, ktoré stojí na stále rovnakom mieste už veľmi dlho. Dlhšie ako trvajú naše životy.

Zaujímala nás pamäť miest, predmetov a zákutí okolo železnice, trati, nástupíšť. Hudbu sme sa rozhodli vytvárať iba zo zvukov vlakov a staničných hál, železničného rozhlasu a ďalších zvukov a hlukov, ktoré sa v prostredí železníc dajú počuť. Všetky tie zvuky sme napratali do sampleru a vytvárame z nich železničný noisový koktail. K tomu pridávame zopár home made nástrojov, vyrobených zo starého hrdzavého železa, a nejaké nájdené železné predmety. Jediný nástroj nášho inštrumentára v pravom zmysle slova je bubon. Vzniká hypnotický tok zvuku podporovaný trochu kostrbatým rytmom obrazu. Opäť zdravá porcia minimalizmu, salónneho industriálu a psychedelických zvukov. S nami sa preveziete nehmotným vlakom, ktorý počas jazdy zmení tvar, farbu i skupenstvo.“

Koncept, zvukový dizajn, fotografie: Tomáš Procházka,
Svetlo, technika, počítačové systémy a technológie, projekcie: Jakub Hybler
Scéna, grafika, technológie: Robert Smolík
Bicie nástroje: Leoš Kropáček
Fotografie: Roman Mikeš
Video, kamera: Tomáš Choura
Animácia: Martin Búřil

HANDA GOTE

Handa Gote / research and development je projekt pre výskum a vývoj tanečného a pohybového divadla, výtvarného divadla, hudby a zvukového dizajnu a integráciu vedy a technológie v umení.

Skupinu založili na začiatku roka 2005 hudobník a zvukový dizajnér Tomáš Procházka, choreografka a tanečnica Veronika Švábová, scénograf a výtvarník Robert Smolík a počítačový špecialista, svetelný dizajnér a technológ Jakub Hybler. Slovo Handa Gote znamená v japončine spájka. Tento názov si členovia skupiny zvolili preto, že sú obdivovateľmi japonskej kultúry a radi pracujú s vecami starými, opotrebovanými alebo dokonca rozbitými. Skupina vo svojich projektoch používa živú hudbu, sound art, technológie, pracuje s prvkami fyzického divadla, tanca a vizuálneho umenia. Každý člen je zároveň technikom, hudobníkom, hercom, performerom.