Žeby zlučovanie? NIE

10.3.2008 9:58Zdroj: Monitor ŽSR

Žeby zlučovanie? NIE

Predseda SNS Ján Slota by chcel, aby sa v súčasnosti tri samostatné železničné spoločnosti Železničná spoločnosť Slovensko, a.s. (ZSSK Slovensko), Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) a Železničná spoločnosť Cargo Slovakia, a.s. (ZSSK Cargo) opäť zlúčili do jedného celku.

Jeho návrhom by sa mala zaoberať aj koalícia. Slota o tom už hovoril aj s premiérom Robertom Ficom, pretože podľa neho v prvom rade je to záležitosť predsedu vlády, ako sa k návrhu postaví. "Osobne by som bol za to, aby sa zase nejakým spôsobom tieto tri veci dostali pod jedno vedenie. Podľa môjho názoru to bolo delené len kvôli tomu, že sa pripravovala privatizácia tých častí, Carga, ktoré bolo jedine ziskové. Z tohto dôvodu si to niekto pripravoval, aby to mohlo byť sprivatizované," povedal pre agentúru SITA Ján Slota.

Slota s premiérom diskutoval o otázkach osobnej železničnej dopravy, pretože jeho i Fica ťaží situácia v osobnej železničnej doprave pre jej technické zaostávanie a kultúru cestovania. So Slotom bol na rokovaní aj generálny riaditeľ Železničnej spoločnosti Slovensko Milan Chúpek, ktorý vysvetľoval danú problematiku. Slota pripomenul, že SNS vždy bola zásadne proti deleniu železníc na tri samostatné podniky. Slota tiež zdôraznil, že Fico sa ešte ako opozičný poslanec postavil proti rozdeleniu slovenských železníc. "On ako poslanec bol zásadne proti deleniu železníc," pripomenul Slota.

Generálny riaditeľ Výskumného ústavu dopravného (VÚD), a.s. v Žiline Ľubomír Palčák v reakcii na spomínaný návrh uviedol, že úvahy o opätovnom zjednotení troch železničných podnikov by museli okrem politických aspektov jednoznačne zabezpečiť súlad so smernicou Európskej únie z roku 1991 o rozvoji železníc, hlavne z pohľadu nezávislosti riadenia. Železnice boli totiž rozdelené na samostatné subjekty v zmysle uvedenej smernice.
Riaditeľ VÚD zároveň vyslovil názor, že nie všetky európske štáty rovnako realizujú znenie spomínanej európskej smernice, nakoľko ide o zložitý a komplikovaný proces. Európske spoločenstvo podľa Palčáka z dôvodu zvýšenia konkurencieschopnosti železničnej osobnej a nákladnej dopravy voči cestnej videlo jeden z hlavných nástrojov práve v oddelení obchodných činností v preprave tovaru a osôb od činností spojených s prevádzkou infraštruktúry. "Forma a hĺbka oddelenia bola ponechaná na členských štátoch. Slovenská republika ako jedna z prvých išla až nad rámec vtedy platného znenia smernice a zrealizovala aj fyzické oddelenie činnosti. Európska únia aj v ostatných hospodárskych oblastiach presadzuje princíp nezávislosti prevádzkovateľa infraštruktúry od operátorov. Dôvodom je hlavne podpora rýchlejšej liberalizácie a integrácia európskeho priestoru," poznamenal Palčák. "Podľa môjho názoru fyzické rozdelenie železníc na tri samostatné podniky neprinieslo všetky želané efekty a dodnes je nedoriešených mnoho otázok súvisiacich s touto transformáciou," dodal. Ministerstvo dopravy sa týmto návrhom zatiaľ nezaoberalo, avšak diskusiu na túto tému nevylučuje, povedal pre agentúru SITA hovorca ministra dopravy Marián Jánošík. Z troch oslovených železničných podnikov reagoval hovorca spoločnosti ZSSK Slovensko Miloš Čikovský s tým, že jej orgány o tejto otázke doteraz oficiálne nerokovali, lebo to nebola otázka dňa. Vláda SR zriadila ŽSR ako jednotný štátny podnik začiatkom roka 1993 po rozdelení Československých štátnych dráh. V súlade s projektom transformácie a reštrukturalizácie železníc na Slovensku sa 1. januára 2002 rozdelili na ŽSR a Železničnú spoločnosť, a.s., ktorá zabezpečovala osobnú aj nákladnú prepravu. ZSSK Slovensko a ZSSK Cargo začali svoju činnosť ako samostatné podniky od začiatku roka 2005 po rozdelení bývalej Železničnej spoločnosti na dva subjekty. ZSSK Slovensko zabezpečuje osobnú dopravu a Železnice SR majú v náplni práce správu dopravnej cesty a železničnej infraštruktúry. ZSSK Cargo má na starosti nákladnú železničnú prepravu a s ňou súvisiace služby.

Práve Cargo sa snažila sprivatizovať predošlá vláda. Výberová komisia odporučila bývalému ministrovi dopravy Pavlovi Prokopovičovi ako najvhodnejšieho strategického investora pre Železničnú spoločnosť Cargo Slovakia, a.s. (ZSSK Cargo) konzorcium zložené z rakúskej firmy Rail Cargo Austria a skupiny J&T Finance Group. To ponúklo podmienenú cenu za firmu 13,8 mld. Sk. Vzhľadom na predčasné parlamentné voľby sa potom vláda zaviazala nerobiť už žiadne privatizačné rozhodnutia. V novembri 2006 potom nový minister dopravy Ľubomír Vážny oznámil, že ZSSK Cargo ostáva v rukách štátu. "Svojím podnikateľským zámerom na roky 2007 až 2010 má súčasný manažment spoločnosti presvedčil, že situáciu zvládne. To znamená, že podnik ide novou cestou. Je však potrebné zaviesť určité konsolidačné ozdravné opatrenia," uviedol vtedy Vážny. Súčasné vedenie rezortu následne uvažovalo aj o vytvorení spoločného podniku s českou spoločnosťou ČD Cargo. Na Slovensku a v Českej republike boli na posúdenie tejto možnosti zriadené expertné skupiny. Vládna koalícia sa však v novembri 2007 na návrh HZDS dohodla, že takáto alternatíva sa realizovať nebude.

Súvisiace odkazy