Moje cesta za Kométou

24.3.2008 8:00 Jiří Řechka

Moje cesta za Kométou

Když jsem zjistil, že 14.3. pojede Kométa vyhlídkovou jízdu Poprad-Tatry - Starý Smokovec a ještě navíc mám volno, rozhodl jsem se, že podniknu cestu do Popradu. Ještě zajistit vyzvednutí vnoučka ze školy a nic mně nebránilo, abych podnikl výlet za Kométou. Ve čtvrtek 13.3. po práci v poklidu odjíždím na hlavní nádraží Praha, kupuji si lístek do Popradu a zpět a pro jistotu také místenku do Prahy a můžu jet.

 

 

Bohužel začátek byl poznamenán požárem ve Vršovicích, byl vypnut proud, takže vlaky na odjezdech i příjezdech nabírají velká zpoždění. Nakonec po hodinovém čekání můj R 225 Šírava odjíždí směr Slovensko a já v poloprázdném kupé se snažím najít co nejvýhodnější polohu pro uložení své tělesné schránky. Jízda do Popradu-Tater proběhla již bez problémů, zpoždění zůstalo, ale to mě netrápí.

14.3.2008 - Poprad-Tatry: 183 006-6 projíždí stanici © Jiří Řechka

Před Štrbou se naplno probouzím a z vlaku si fotím první mašinky. Pohledem spočinu na obloze a říkám si, že když bude zamračeno nevadí, když bude foukat nevadí, hlavně když nebude pršet. Před půl osmou vystupuji v Popradu-Tatrách a pokračuji ve focení. A počasí mě nezklamalo, celé moje fotografování je sice chladno ale sluníčko krásně svítí na panorama Vysokých Tater. Po půl deváté jsem se dočkal Kométy. Po přistavení na nástupiště TEŽ jsem si zakoupil lístek a spolu s několika cestujícími a skupinou dětí jsme se vydali na jízdu do Starého Smokovce.

14.3.2008 - Starý Smokovec: TEVD 22-Kométa před odjezdem © Jiří Řechka

No a když jsem byl ve Starém Smokovci, tak jsem toho využil a šel jsem se podívat na nové vozy pozemní lanovky a také si je vyfotit. Na nádraží ve Starém Smokovci v prodejně suvenýrů jsem objevil a také zakoupil turistickou známku ke 160tému výročí první parní lokomotivy na Slovensku .Do Popradu-Tater jsem se vrátil Barónkou a čekal jsem na poslední příjezd Kométy do Popradu.

14.3.2008 - Starý Smokovec: vůz č.1 jede na horu, druhý dolů © Jiří Řechka

Mezitím jsem pokračoval ve focení na nádraží a měl jsem také štěstí v podobě reklamního Esa 362.015-0 CocaCola a nakonec i Bobinek 140.042 a 140.076. K večeru se počasí zkazilo, ale to už nebyl problém a mně zbývalo vydržet pár hodin do příjezdu R 224 Šírava zpět do Prahy a těšit se, jaké budou fotky a zkusit udělat malou zprávu o stavu dne.

Titulní snímek: 14.3.2008 - Poprad-Tatry: Kométa přijíždí na nástupiště TEŽ © Jiří Řechka

Galéria

Súvisiace odkazy