Železnica v Stupave končí

6.5.2008 8:00 -mm-

Železnica v Stupave končí

Tento rok sa na Slovensku nesie v znamení osláv 160. výročia príchodu prvého parného vlaku na územie Slovenska. Určite by sme si vedeli predstaviť rôzne spôsoby oslavy tejto udalosti, ktorá tak pozitívne ovplyvnila historický vývoj na území Slovenska. Ministerstvo dopravy, pôšt a telekomunikácii SR však prišlo s niečím, čo by asi nenapadlo nikoho - zrušenie železničnej regionálnej trate odb. Devínske Jazero - Stupava.

Ministerstvo dopravy, pôšt a telekomunikácii SR (MDPT) týmto zatĺklo ďalší klinec do rakvy už aj tak upadajúcich železníc na Slovensku. V dobe, keď v okolí hlavného mesta SR prebieha rýchla výstavba obytných zón, Slovensko prišlo o železničnú trať ktorá v budúcnosti mohla nájsť svoje využitie.

Ak by si páni z ministerstva zodpovední za zrušenie tejto železničnej trate odbehli napr. do Šamorína, a opýtali sa obyvateľov tohto mesta čo by dali za to keby sa v čase dopravnej špičky vedeli do centra Bratislavy dostať za 35 - 40 minút, možno by pochopili že železnica a osobná doprava by dnes našla svoje využitie aj na trati Šamorín - Kvetoslavov. Dopravná situácia na ťahu Šamorín - Bratislava je v čase dopravnej špičky natoľko kritická, že cesta autom alebo autobusom do centra Bratislavy trvá bežne aj 90 minút. Situácia v Stupave dnes možno ešte nie je takou kritickou ako v Šamoríne, ale je to len otázkou času kedy sa vďaka rýchlej výstavbe v okolí Stupavy môže skomplikovať tak, že cesta do centra mesta vlakom by bola 2 - 3x rýchlejšia ako autom.

MDPT však svojím rozhodnutím odpísalo ku dňu 25.3.2008 "lokálku", ktorá mohla nájsť svoje využitie v projekte Bratislavskej integrovanej dopravy.

Zvíťazila chamtivosť

Tak ako to už na Slovensku býva dobrým zvykom, aj v tomto prípade zvíťazila chamtivosť jednotlivcov, resp. skupinky jednotlivcov. Železničná stanica v Stupave leží na lukratívnych pozemkoch, ktoré nebude problém predať záujemcom o bývanie v centre mesta Stupava, prípadne na výstavbu obchodného či zábavného cetra. Fakt, že o pár rokov sa tisícky ľudí nebudú mať možnosť v čase dopravnej špičky rýchlo dopraviť do centra Bratislavy je nepodstatný. V čase keď problém začne byť aktuálny, budú obyvatelia Stupavy už môcť len konštatovať "ako rýchlo by sme mohli byť v Bratislave vlakom"... tak ako dnes konštatujú obyvatelia Šamorína.

Najkrajšie spomienky z tohtoročných osláv

Môžu sa robiť súbežné jazdy parnými vlakmi aj každý týždeň, môžu sa historické rušne otáčať na točniach pred tribúnami... Najkrajšie spomienky z osláv 160. výročia príchodu prvého parného vlaku na územie Slovenska si odnesie ten, kto v Stupave vytrhá koľaje, zrovná staničnú budovu so zemou, rozparceluje pozemky a predá ich solventným klientom.

Ďakujeme Ministerstvu dopravy, pôšt a telekomunikácii SR za ten najnezabudnuteľnejší darček k 160. výročiu príchodu prvého parného vlaku na Slovensko, ktorý si slovenské železnice nepredstavovali asi ani v tom najhoršom sne.

Galéria

Súvisiace trate

  • ŽSR-110: Bratislava - Kúty - Břeclav (CZ)