Náckova Štiavnica

11.6.2008 23:00 Ivan Wlachovský Zdroj: KHT Tvolen

Náckova Štiavnica

Klub historickej techniky Zvolen usporiada dňa 13. júna 2008 jazdu mimoriadneho historického vlaku zloženého z motorového vozňa M131.1053 a prívesného vozňa CDlm v trase Zvolen - Banská Štiavnica a späť.

 

Krátko z histórie železničnej trate.

Pôvodná úzkorozchodná trať z rozchodom 1000mm bola slávnostne otvorená 10. augusta 1873. Po tejto pôvodnej trati sa dopravovala len ruda z Banskej Štiavnice. Trať bola pred 55. rokmi dňa 30.10.1949 prestavaná na normálny rozchod 1435mm.

Stavba 20 kilometrovej trate sa začala za 1. Slovenského štátu dňa 6. 10. 1943 firmou Jaroslav Václav Velflík Banská Bystrica a vyžiadala si náklady zhruba 69 mil. Korún slovenských. 1. 4. 1948 sa trať začala stavať ako Trať mládeže, pretože na nej pracovalo množstvo mladých brigádnikov a v ten istý deň sa začala sa aj stavba 1160 metrov dlhého Kolpašského tunela pred stanicou Banská Štiavnica. Stavba trate bola dokončená 24.10.1949 a doprava bola slávnostne na nej spustená dňa 30.10.1949.

Dnes na tejto trati dopravu zabezpečujú motorové vozne radu 812.

Na tejto nepochybne zaujímavej trati, ktorá je známa aj pod názvom "Trať mládeže" je možno vidieť množstvo zaujímavostí.

Mosty: Beliansky viadukt a krásne dielo viadukt medzi Hronskou Dúbravou a Kozelníkom.

Kolpašský tunel.

Stanice a zastávky: Banská Belá, Banská Štiavnica, Banský Studenec, Hronská Dúbrava, Kozelník.

Cestovný lístok si je možné rezervovať na mailovej adrese peter.kalman@kht.sk alebo na telefónnom čísle 0907 145 080. Cena jednosmerného lístka je 60 Sk, spiatočného lístka 100 Sk. Študenti do 26 rokov a dôchodcovia si môžu uplatniť zľavu vo výške 50%. Počet miest vo vlaku je limitovaný!

Cestovný poriadok       
 

Stanica

 príchod

odchod

Zvolen os. st.

-

 14:20

Hronská Dúbrava

14:30

15:10

Banská Štiavnica

15:52

20:20

Hronská Dúbrava

20:46

20:58

Zvolen os. st. 

21:10

-

 

 

 

 

Plagát a foto: KHT Zvolen


Néna, a či už počuli tú novinu? Akú Aranka čo budú predčasné voľby, alebo idú Kaníka znovu vymenovať za ministra? Ale nie Néna a či nečítali na tom internáte čo ako televízor vyzerá aká sláva sa tu bude poriadať? Veru neviem my v Kozelníku internát nemáme nie sme ešče tak zmoderizovaní, ako vy na Kysihýbli a čo to bude za paráda?

No čítala som na tom televízore čo vypadá ako knižka moja vnučka to volá nosnabok lebo sa to nosí v kapse na boku a to vám poviem to je odborníčka však študuje na tej výberovej škole odborne sa to volá osobitná škola na tú školu sa žiaci osobne vyberajú a poviem vám tažká je to škola však Estera má 15 rokov študíruje tam 9 rokov a už je v 5. triede, tak som tam vyčítala že 13. júna roku pána 2008 bude vraj na trati Hr. Dúbrava - B. Štiavnica a späť zavedený zvláštny vlak budú vraj voziť decká a budú ich voziť na takom drevenom kufre ako nás tu vozili pred 50 rokmi.

A pôjde sa odviesť aj Štiavnický Nácko a poriadajú to vraj káhaťáci zo Zvolena a ďalej som sa dočítala že sa tu zíde celá koalícia aj opozícia prídu vraj vlakoneťáci,zástupcovia lokostánok, priateľov železnice, MDC a čo ja viem ešte akých zložiek a prídu vraj aj zahraniční pozorovatelia z Poľska, Maďarska z Moravy aj z Čiech. Ďalej som sa dočítala že televízne stanice na Slovensku sa už uchádzajú o licenciu na priamy prenos.

Ďakujem Ti Aranka za tú správu smršť sa tu preženie isto tok ako vlani no tento rok sa na ňu lepšie pripravím všetko zamknem však minulý rok som skoro prišla o majetok najprv nejaký fanatik volajú ho Terčík chcel odo mňa kúpiť lopár čo používam na pečenie chleba že vraj by sa mu hodil ako ručná privolávacia návesť prišiel další tomu sa páčil v maštali lampáš že je to vraj vzor ČSD 58 potom dobehol jeden čo mal problémy a utekal na latrínu po polhodine, keď vyliezol som mala problém ja vyšiel z takými vypúlenými očami že som mala obavy o jeho život pod pazuchou niesol hŕbu papiera že vraj je to ZCP 121 z roku 1971 a tie červené lístky sú križovacie rozkazy a začal mi vysvetlovať že tento vlak jednal ako prvý a tento ako druhý. Vezmem ten lajster do ruky pozriem na to lepšie a hovorím tomu jogurtovy netáraj tu je podpísaný Pecník a tu Polkoráb ten bol vždy prvý ten vedel pec postaviť, opraviť a riadne gazdinej zakúriť a keď sa gazdinej pec zaniesla zavolala si Pecníka a ten keď jej pec vymietol tak bola spokojnosť na obidvoch stranách a nebalamuť ma lebo ja skúsenosti s nimi mám a latrín papier vráť späť on že nie lebo že sú to historické dokumenty ale poviem vám tohto roku sa to už nezopakuje natrhám tam papierové vrecia na tých je napísané 400 Cementáreň Lietavská Lúčka.

Ale však keď sláviť tak poriadne Hanckovi prikážem aby niekde zdefraudoval zo 20 foršt a zbil nejakú bíňu aby bolo kde tancovať však sa možno nájde nejaká kapela čo nám zahrá nejakú rohaňu ešte stihneme vypáliť aby bolo na zahriatie a keby tak prišla taká môjmu srdcu blízka kapela oko sú tí šalený čo Drišlak volajú sa tam sa mi páči ten čo vždy pobehuje v tých gumových čižmách a trieska o zem tým lievčom z drabináka alebo ten drevotrieskový masív čo má v tom repertoári tú pieseň o banánovej chujavici. Možno by tu zložili tiež niečo a možno by aj niečo zažili. Takže príďte všetci ktorých železnica očúr--- očarila však sranda musí byť aj keby nebolo chleba.

Néna Léna z Kozelníka.

 


 

Súvisiace trate

  • ŽSR-154: Hronská Dúbrava - Banská Štiavnica