Jak se v Hradci stávkovalo

24.6.2008 18:00 PhDr. Zbyněk Zlinský

Jak se v Hradci stávkovalo

Když byla dnešní protestní stávka už před svým vypuknutím ostře sledována médii všeho druhu, pomyslel jsem si, že ani VLAKY.NET nesmějí chybět u její železniční podoby, a vydal jsem se s předstihem na královéhradecké hlavní nádraží přiložit oko a ucho k dílu. Popravdě řečeno mediální přítomnost se ve skutečnosti (aspoň podle mého pozorování) omezila na reportéra Hradeckého deníku, jednoho nezávislého novináře a mou maličkost.

 
 
 
 
Dnešní den byl zemích někdejší Koruny české ve znamení protestů leckoho proti lecčemu a také jejich forma byla rozmanitá. Zajímavostí Českých drah bylo to, že nestávkovali všichni železničáři, ale „jen“ strojvedoucí. Ale zato nevyhlásili jednu, ale hned dvě stávky časově na sebe navazující. Kdo o tom ví dost, dobře mu tak, kdo neví a touží po poučení, najde je nepochybně na internetových stránkách Federace strojvůdců České republiky (FSČR).
 
Stereotypní informace: "dnes ZRUŠEN"
 
Škoda jen, že toto poučení nenašli cestující také někde v budově hlavního nádraží východočeské metropole. Jediné vizuální informace poskytovala odjezdová tabule stereotypně opakující na všech řádcích slovo ZRUŠEN. Akustických informací se pak cestující veřejnost mohla dočkat nepochybně v ČD centru, ale co jim přetížená pracovnice povídala, to jsem nezjistil. Na rozdíl od ní staniční rozhlas k věci celé zarytě mlčel – aspoň tedy zpočátku. Později začal omlouvat vyhlašovaná zpoždění vlaků provozními důvody.
 
Nádražní hodiny zastavují vlaky

Abych se přiznal, čekal jsem na hodinu třináctou dost napjatě, protože po zkušenostech se stávkou strojvůdcovskou minulou jsem tak docela nevěřil tvrzení představitelů FSČR, že na našich kolejích „se nepohne ani kolo“. Má nedůvěra nebyla tak docela neoprávněná, protože v celém průběhu stávky se po kolejišti místního nádraží prohánělo kol hned osm.
 
Dokumentace "stávkokaza"
 
To pán a vládce místní zálohové „veselé krávy“ vesele šoupal vagónky stávka nestávka. K značné nelibosti lidu posunovačského, který mrmlal cosi o tom, že „ten starý blázen se chce před důchodem strhat“. Ale pravdou je, že se ve stanici nepohnul po dobu stávky (a vlastně ani ještě nějakou chvilku po ní) žádný vlak osobní ani nákladní.
 
Vzrušená debata před červenými semafory

Posledním vlakem, který vjel do stanice, byl R 1954/960 Letohrad - Praha-Vršovice ve 12:57 hod. a jako první odtud vyjel ve 14:17 hod. Os 5512 Hradec Králové hl.n. – Turnov. Prvním vlakem, který po ukončení stávky do žst. Hradec Králové hl.n. naopak přijel, byl mírně opožděný Os 5229 z Chlumce n.C. - ve 14:31 hod.
 
Substrát informace žádající i jen tak sedící
 
Mezi tím jsem porůznu procházel po peronech i nádražní halou a snažil se zachytit zajímavé momenty stávkového dění. Tedy různě posedávající či informace shánějící cestující, diskutující skupinky strojvedoucích a dalších zaměstnanců Českých drah či také rozhovor jednoho strojvedoucího s médii. Měl tu smůlu, že se svým strojem stál hned u prvního nástupiště.
 
Zrod nové mediální hvězdy?

To vše a ještě více najdete v připojené galerii, takže místo dalšího unavování vašich zraků a myslí písmenky dám promluvit obrázkům...
 
Titulní snímek: stávka už začala, ale některé stroje ještě dojíždějí na svá místa © PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace odkazy