Žilina zriaďovacia stanica – návrat z Rendezu a maďarský salónny vlak

4.7.2008 8:00 Lacino.h

Žilina zriaďovacia stanica – návrat z Rendezu a maďarský salónny vlak

V pondelok 16. júna sa cez Žilinu vracali zo stretnutia parných rušňov v Bratislave členovia Spolku Výhrevne Vrútky so svojimi nádhernými krásavicami a neboli by to oni , keby si svoju spiatočnú cestu nespestrili parnou jazdou . Tentokrát doviezli do Žiliny maďarský salónny vlak – Tatranský expres , ktorý prišiel v sobotu na Rendez do Bratislavy a v nedeľu pokračoval cez Zbehy a Topoľčany do Trenčína a v pondelok do Žiliny a Zwardoňa a v nasledujúcich dňoch ho čakajú jazdy po Poľsku.

Po príchode do zriaďovacej stanice v Žiline som sa poinformoval u výpravcov na včasnosť jazdy a po pár fotkách som sa vybral očakávať Vrútčanov na vchodové zhlavie ku kilometrovníku 200 Považskej železnice. Podľa inštradačného telegramu mala Mim. Os 30270 do Žiliny doviesť Šľachtičná 475.196 ale na moje milé prekvapenie sa v čele ocitol Anton 486.007.

 

Za chvíľu za ním nasledoval požiarny vlak Mim. Sv 30143 v čele so Sergejom T 679.1168 , ktorý ťahal aj parné rušne 556.036 a 475.196 , servisné vozne a konvoj uzatváral Modrý šíp M 274.004.

 

Po prechode Sergeja som sa odobral na opačné zhlavie stanice , kde bol Anton vystriedaný bobinkou E 499.047, ktorá odviezla maďarský salónny vlak do Zwardoňa. Anton bol zaradený do konvoja a ten pokračoval do Vrútok.

 

Hneď po zastavení a prepriahnutí sa začali mechanici točiť okolo mašín , kontrolovali a mastili takmer všetko. Po odchode Vrútockého konvoja som sa vybral „medzi depá“ odfotiť odchod bobinky na Kysuce .

 

Bohužiaľ zákon schválnosti hovorí, že keď je čo fotiť, tak vtedy slniečko nezasvieti. Po odchode bobinky som prešiel obidve žilinské depá. Čo sa dalo fotiť a zverejniť (myslím kvalitou ) je pripojené v galérii.

Chcel by som ešte všetkým Vrútčanom a aj ostatným „parárom“ (medzi ktorých počítam všetkých, ktorý sa starajú o historické vozidlá tj. aj „motorárom“ a „elektrikárom“ ) za krásne chvíle strávené s ich krásnymi mašinkami na všetkých akciách a jazdách kde sa zúčastnia. Veľa zdaru chlapci a veľká vďaka!

Galéria