POSTAVENÉ NA HLAVU - Uzamknutie vestibulu

4.8.2008 12:00 Bc. Marek Bičan

POSTAVENÉ NA HLAVU - Uzamknutie vestibulu

Od 1. augusta 2008 dochádza v železničnej stanici Žilina k uzamknutiu vestibulu výpravnej budovy pre cestujúcu verejnosť . Uzamknutý vestibul je v čase od 0,15h do 1,15h a od 1,30h do 2,15h. Železnice sa týmto krokom snažia obmedziť prespávanie bezdomovcov v priestore železničnej stanice.

 
 
 
Ako to všetko začalo

Bola raz jedna stanica a v tej stanici čakáreň – ale to už bolo veľmi dávno. V čakárni a vo vestibule stanice sa začali vždy na noc a v zime počas celého dňa zhromažďovať bezdomovci – čakáreň sa teda zrušila, bezdomovci ostali. Okrem bezdomovcov sa vo vestibule udomácnil aj smrad a špina. Všimli si to bezmocní cestujúci a začali sa sťažovať na zanedbaný vestibul stanice, smrad, špinu a otravných bezdomovcov. Aj počas umývania vestibulu sa priestorom šíril zápach. Neraz som si kládol otázku, čím to asi umývajú... Šepká sa, že niekto tento stav ohlásil na najvyšších miestach. Následne prišlo rozhodnutie o nočnom uzamknutí vestibulu a odstránení lavičiek.

Aké sú následky

Ešte pred začatím platnosti nočného uzamykania vestibulu sa nakúpili a do starých dverí osadili nové FAB-ky, čím sa investičná akcia roka 2008 pre žel. st. Žilina skončila – bohužiaľ. Okrem nočného uzamknutia, sa ďalšia zmena vo vestibule dotkla aj cestujúcich, ktorí prechádzajú stanicou za denného svetla. Počas júla boli z vestibulu odstránené všetky lavice na sedenie a len malá časť z nich bola premiestnená na prvé nástupisko. Nakoľko je žel. st. Žilina bez čakárne pre cestujúcich už dlhšiu dobu a aj priestory tej poslednej čakárne vedenie stanice úspešne prenajalo kaviarni – ak sa to dá tak nazvať, nezostáva cestujúcim nič iné len ostať stáť vo vestibule a s nádejou v očiach očakávať svoj vlak vypísaný na Pragotrone. Tí majetnejší uprednostia občerstvenie v kaviarni, prípadne v reštaurácii, len aby si mohli pri čakaní na vlak sadnúť a na chvíľu odložiť kufre.

Niekoľko otázok

Rozmýšľam, aký bol vlastne skutočný úmysel tejto „letnej búrky“. Naozaj bola za všetkým snaha obmedziť prístup bezdomovcom? Nechcel niekto týmto rozhodnutím – odstránenie lavíc na sedenie, pomôcť zvýšiť tržby predajcom občerstvenia vo vestibule, nakoľko oni jediní ponúkajú priestor na sedenie??? Kde zmizli ostatné lavice z vestibulu? Kedy sa konečne začnú sťažovať cestujúci na chýbajúce lavice? Čo vymyslia bezdomovci, keď príde zima? Zlyhala v niečom železničná polícia?

Ako to dopadne

Cestujúci si zvyknú. Železnica tak skoro nič pre zlepšenie podmienok neurobí, veď kto by rušil priestory nájomníkom z ktorých jej idú peniaze? Príde zima a s ňou sa do vestibulu dovalia aj bezdomovci – oni lavice nepotrebujú, hlavne, že je teplo. Otázne ale ostáva, kedy sa späť vrátia lavice na sedenie a či sa nájde odvaha zriadiť opäť čakáreň.

Ostalo nedopovedané

Vestibul železničnej stanice je od 1,15h do 1,30h otvorený. Tento čas je vyhradený na vybavenie cestujúcich k vlaku R 422 CASSOVIA, ktorý ma do Žiliny príchod o 1,25h a odchod 1,32h. A ako to prebieha? Cestujúci čakajú pred uzamknutým vestibulom stanice. V určený čas príde k cestujúcim vonkajší výpravca a hliadka železničnej polície, otvoria vestibul, cestujúci si zakúpia cestovné doklady a v sprievode hliadky železničnej polície odchádzajú k vlaku. Zaujímavá situácia vznikne, ak dôjde k meškaniu vlaku a menej chápaví zodpovední zamestnanci po 15-tich minútach pošlú cestujúcich opäť mimo vestibul.

Slovo na záver

Isté je ale jedno: ŽSR sa rozhodli riešiť situáciu s minimálnymi nákladmi. Tie náklady na pár FAB-iek, ktoré investovali do dverí vestibulu žel. stanice by som im kľudne preplatil aj ja, aby sa náhodou nedostali do červených čísel. Od nového GVD 2009 sa mení kategória spomínaného vlaku R422 na EN. Dúfam, že železnica nechá cestujúcich čakať v zime, aby im „poskytla služby hodné značky EN“ ešte pred nastúpením do vlaku. 

Galéria