VLAKY.NET oslávia deň železničiarov cyklotúrou

18.9.2008 18:00 Ivan Wlachovský

VLAKY.NET oslávia deň železničiarov cyklotúrou

27. september je pre železničiarov výnimočný. V tento deň si pripomínajú svoj sviatok – Deň železničiarov. Tradícia osláv siaha do roku 1954, keď sa v Prahe konala prvá celoštátna konferencia železničiarov.

Presný dátum sviatku železničiarov sa v priebehu nasledujúcich štyroch desaťročí menil, no oslavovalo sa v septembri. V roku 1993 padlo konečné rozhodnutie o konkrétnom dátume. Rozhodla septembrová tradícia a históriou ovplyvnený 27. septembrový deň, kedy sa v roku 1840 otvoril prvý úsek konskej železnice Bratislava – Svätý Jur. Táto konská železnica bola prvou verejnou železnicou nielen na území Slovenska, ale aj v bývalom Uhorsku.

Tak som meditoval s M@jom o nejakej vhodnej akcii na spoločné pripomenutie si Dňa železničiarov a aj fanúšikov železnice. Rok 2008 sa celý nesie v duchu osláv 160 rokov príchodu prvého vlaku na územie Slovenska a je plný všakovakých spomienkových jázd a akcii. Snáď aj preto sa zrodil nápad vlakovo – cykloturistickej  oslavy.

Spomenul som si na svoju rannú mladosť a trosku bláznivý prechod hrebeňom Nízkych Tatier z Heľpy do Kráľovej Lehoty cez sedlo Priehyba. Nebol som tam síce už takých 25 rokov, ale vtedy tam viedla celkom slušná lesná asfaltka. Dotazom na správu NaPaNT bolo potvrdené, že cesta je zjazdná a pre bicykle povolená. ( http://www.napant.sk/np/cyklotrasy.htm )

Červeno zvýraznená plánovaná trasa expedície

Zoznam trás vyhradených pre individuálny vjazd a státie bicyklom na území národného Nízke Tatry a jeho ochranného pásma

... Heľpa - dolina Krivuľa - sedlo Priehyba - Driečna dolina - dolina Ráztoka - Ipoľtická dolina - Čierny Váh (len v dňoch pracovného pokoja a pracovného voľna v čase hodinu po východe a hodinu pred západom slnka)...

Takže už nič nebráni tomu, aby sa záujemcovia stretli dňa 27. 9. 2008 o 11:25 v ŽST Heľpa pri našom milovanom rýchliku R811 Horehronec. (Odchod z Bratislavy o 6:21 hod.)

Po absolvovaní povinných uvítacích formalít sa odoberieme cez obec Heľpa smer sedlo Priehyba. Zo začiatku je to dosť besný výstup ( Však aj tlačiť sa dá). Stúpanie je dlhé cca 8,5 km a výškový rozdiel cca 540 m. Potom prichádza sedlo Priehyba, ktoré bude občerstvovacia a obliekacia stanica. Tu by sme aj hromadne symbolicky pozdravili našu modrú armádu. Potom nasleduje už iba 28 km dlhy zjazd do Kráľovej Lehoty. To všetko viac-menej dole kopcom, alebo po skoro rovinke. Priemerne zdatný cyklista by to mal zvládnuť. My slabší môžme záverečný hank aj vytlačiť. Na prekonanie cca 36 km máme zhruba 6 hodín. Dosť na to, aby sme sa nemuseli naháňať. Pre názornosť trasa aj výškový profil je zobrazený na obrázkoch.

Výškový profil trasy

Rekapitulácia:

Odchod z BA Horehroncom o 6:20 hod, príchod do Heľpy o 11:25 hod.
Cyklotúra : cca 6 hod.
Odchod z Kráľovej Lehoty o 17:22 hod osobným vlakom do Liptovského Mikuláša, tam prestup na R 612 Quelle. Príchod do BA o 22:32 hod.

Táto neoficiálna oslava sa uskutoční, ak bude čo i len trochu priaznivé počasie. Účasť je naproste dobrovoľná.
Prípadní záujemcovia ma môžu kontaktovať v tunajšej pošte. Bolo by to dobré len a len pre to, aby sa prípadné stovky bicyklov zmestili do vlaku, respektíve, aby sme objednali mimoriadny vozeň na prepravu bicyklov.

Nehláste sa všetci, osobne som rozhodnutý isť aj sám, jedine dlhodobo strašne zle počasie by mohlo krížiť plány. Každý stý záujemca dostane darček.

Skúste si nezabudnúť pršiplášť, teplé spodky a PRILBU. Tešíme sa na stretnutie.

Fotografie pochádzajú z cyklotúry "Okolo Ružína s VLAKY.NET", ktorá sa uskutočnila v júli 2007.

Súvisiace trate

  • ŽSR-172: Banská Bystrica - Červená Skala

Súvisiace odkazy