Parowozjada 2008 - Poděkování

14.9.2008 12:00 Mgr. Jan Guzik

Parowozjada 2008 - Poděkování

A je po akci. Doufám, že diváci byli spokojeni s tím, co shlédli v sobotu 6.9., a fandové železnice také s nedělním programem. Uspořádání Parowozjady v takové podobě by nebylo možné bez pomoci přátel ze Slovenska, včetně mnoha členů Klubu VLAKY.NET.

 
 
 
 
Jménem organizátorů chci od srdce poděkovat:
  • předsedovi a členům Klubu historickej techniky pri rušňovom depe Zvolen, vítězům soutěže: Petru Oravcovi (velké, velké díky příteli, také za noční akci ze soboty na neděli), Michalu Vojenčiakovi, Juraji Gregušovi, Ondreji Tereňovi, Ivanu Horniakovi a dalším, kteří přijeli s legendárním „malým býčkem" 422.0108;
  • předsedovi Martinu Rysovi, místopředsedovi Radoslavu Štefánikovi a členům Prievidzského parostrojného spolku - Evě Rysové, Pavlu Strelcovi Igoru Mišíkovi, Lošoncimu staršímu i mladšímu, Martině Bátorové, Jozefu Mokrému, Jiřímu Babůrkovi a Buhumilu Goldemu, kteří k nám přijeli krásně restaurovanou „ušatou” 464.001;
  • předsedovi a členům Klubu železničných historických vozidiel Poprad: Ing Mariánu Surmíkovi, Róbertu Izákovi, Pavlu Rozsívalovi, Jánu Hviščovi, a Juraji Fuziemu, kteří k nám přijeli se svým krásným motorovým vozem M 240.0042;
  • Petrům a Pavlům Klimčíkům (st. a ml.) z Klubu železničných modelárov a priateľov železníc v Komárne za předvedení nádherného kolejiště v měřítku TT;
  • vedoucímu Nitrianské poľné železnice Wácławu Gidaszewskému, jenž přijel na mé pozvání zvlášť z Nitry,
  • Jankovi Zadorožnému (Terčíkovi), který nám v historických uniformách hojně odborně pomáhal a získal velké uznání v očích polských diváků i železničních nadšenců;
  • klubovým kolegům Ľubomíru Lehotskému, příteli Chabówki, Igoru Molnárovi, fanouškovi parních lokomotiv a Mariánu Šimovi, administrátorovi stránek VLAKY.NET
  • a všem dalším, kdož nejsou výše uvedeni, ale poděkování si zaslouží.

Jsem rád, že takovéto akce sjednocují mezinárodní společenství fanoušků historické železnice a stávají se základem další zajímavé spolupráce.

Ještě jednou velký dík!!!

Níže si můžete prohlédnout články (po kliknutí na obrázek se zobrazí ve formátu PDF) o Parowozjadzie 2008, které dne 10.9.2008 uveřejnil největší polský deník Rzeczpospolita.

Pro ty, kdož nehodlají články v originále číst, překlad alespoń úvodu prvního z nich jako ukázka stylu prezentace v deníku:

Plnou parou!

Ještě do konce září trvá možnost svézt se nostalgickým vlakem. Historické soupravy jezdí po trase Chabówka – Mszana Dolna. O posledním víkendu se několik tisíc návštěvníků bavilo na IV Parowozjadě.
V Suché Beskidzké a Chabówce chrlily lokomotivy dým a páru a proháněly se až padesátikilometrovou rychlostí. Dalo se svézt na stanovišti lokomotivy.
Na krakovském hlavním nádraží byla parní lokomotiva se starými vagóny patrná už zdaleka, Cestujících bylo tolik, že ti, kdož nastupovali v další stanici, museli stát na chodbičkách.
Atmosféra připomíná mateřskou školku, nejméně polovina cestujících jsou malé děti. Všechno je zajímá, protože poprvé v životě jedou vlakem.

Ta síla!

Vlak je upovídaný, rozprávějí děti s rodiči i navzájem si úplně cizí cestující. Vzpomínají, jak takovým vagónem jeli v dětství nebo že před dvaceti lety viděli na nádraží parní stroj. Prakticky v každém kupé sedí nějaký obdivovatel starých lokomotiv.
Tomasz Domżalski jel celou noc z Varšavy, jen aby v 8:15 stihl tento nostalgický vlak z Krakova do Suché Beskidzké. – Aby na vlastní oči spatřil lokomotivy, ucítil vůni dýmu, mohl stanout vedle železné nestvůry a vnímat z ní sálající horko i její sílu, říká nadšeně.

ZOBRAZ!

ZOBRAZ!

ZOBRAZ!

Mějte se hezky a nashledanou na dalších železničních akcích!

Na titulním snímku sám autor pózující na stanovišti - zdroj Rzeczpospolita

(Přeložil a poznámkami opatřil: PhDr. Zbyněk Zlinský)

Súvisiace odkazy